Mokkanootjes

Mokkanootjes
Schuimpjes. Eén van de vele zoete lekkernijen waar ik moeilijk van af kan blijven. Ze zijn licht & luchtig, hebben een knapperige buitenkant, een zachte binnenkant en ze smelten op je tong. Ze zijn echt een fantastische kleine traktatie, die niet vaak genoeg gemaakt kan worden. 

Gelukkig kan mijn liefde voor schuimpjes heel goed gecombineerd worden voor mijn liefde voor lekkernijen met mokka-smaak. Het resultaat? Deze mokkanootjes, bestaande uit twee krokante mokkaschuimpjes met daartussen een zachte mokkabotercrème, die extra veel smaak heeft dankzij wat hazelnootpasta. Met elke hap proef je een verrukkelijke mix van knapperigheid en romigheid en het zorgt dat deze kleine zoete lekkernijen een waar genot zijn om in te bijten. 


Ingrediënten
  • 3 el espressopoeder
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 4 el kokend water
  • 3 eiwitten
  • 375 g fijne kristalsuiker
  • snufje zout
  • 100 g geroosterde hazelnoten
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 250 g boter
Extra nodig
Bakplaat, bakpapier, spuitzakken, spuitmondjes, keukenthermometer, foodprocessor
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 30 minuten oven, 30 minuten wachten

  • Los 3 el espressopoeder met 2 el bruine basterdsuiker op in 4 el kokend water. Roer goed door elkaar. Zet dit mokka-extract apart en laat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 140°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Klop de 3 eiwitten samen met 250 g fijne kristalsuiker en een snufje zout au bain-marie op. Haal als het mengsel 40°C is de pan van het vuur en klop het met een mixer in de hoogste stand tot het helemaal is afgekoeld. 
  • Klop er druppelsgewijs 2 el mokka-extract door.
  • Vul een spuitzak met (gekarteld) spuitmondje met het schuim en spuit hoopjes ter grootte van een halve walnoot op de met bakpapier beklede bakplaat. 
  • Bak ze 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Laat de nootjes afkoelen. 
  • Maak ondertussen de botercrème.
  • Maal de geroosterde hazelnoten en 50 g fijne kristalsuiker in een foodprocessor tot een pasta. Zet apart.
  • Klop 1 ei, 1 eidooier, 75 g fijne kristalsuiker en 2 zakjes vanillesuiker in een hittebestendige kom los. Klop het eimengsel au bain marie tot een luchtige romige crème, die als een dik lint van de garde loopt.
  • Zet de kom in een bak met ijskoud water en klop het eimengsel tot het koud is. 
  • Roer in een andere kom 250 g boter op kamertemperatuur zacht.
  • Meng het eimengsel beetje voor beetje door het botermengsel. Roer de crème eerst glad voor er weer een deel eimengsel aan toegevoegd wordt. 
  • Klop 2 eetlepels mokka-extract druppelsgewijs door de crème. Klop er vervolgens 75 g van de hazelnootpasta door.  
  • Spuit een beetje van deze mokkabotercrème op de ene helft van de nootjes en plak er de andere helft van de nootjes tegenaan. 
  • Serveer.





Bron recept: gebaseerd op een recept van Cees Holtkamp, De Banketbakker

Reacties