Kersenflappen
Wanneer mijn nichtje en neefje in hun vakanties bij mij komen logeren, duiken we altijd even samen de keuken in. Het bakken van zandkoekjes, vanille cakejes en galettes gaat ze, met wat hulp van mij, inmiddels al aardig af. Toen ze laatst weer op bezoek waren, mochten ze zelf een gebakje kiezen wat ze wilden maken.
De keuze viel op appelflappen, maar omdat ik die al eens gemaakt had, besloten we (in goed overleg) kersenflappen te maken. Ik ben echt dol op kersen, en zeker in combinatie met luchtig & knapperig bladerdeeg. Helaas is het kersenseizoen nog lang niet daar, maar kersen uit een pot zijn voor dit recept gelukkig ook geen probleem. Binnen een handomdraai hadden we de flappen klaar, en dat was maar goed ook, want de spanningsboog van mijn neefje & nichtje is nog niet heel erg lang. Met het resultaat was iedereen heel tevreden.
Deze kersenflappen zijn natuurlijk verrukkelijk bij de koffie (of thee), maar ze zijn ook perfect als lekker tussendoortje, als traktatie voor een feestje en voor al die andere momenten wanneer je gewoon lekkere trek hebt. Het is gewoon de ideale traktatie om jezelf en anderen mee te verwennen. Wil je jezelf extra verwennen? Serveer de flappen dan met een flinke toef slagroom of een bolletje vanille-ijs (met chocoladesaus).
Tip: voor het maken van deze kersenflappen heb ik een hartvormige uitsteker gebruikt. Uit elk plakje bladerdeeg kon ik één hart steken en voor elke flap heb ik twee harten op elkaar geplakt (met daartussen uiteraard de kersenvulling).
Ingrediënten
- 1 pot kersen zonder pit op siroop (700 g nettogewicht, 350 g uitlekgewicht)
- 1 pakje vanillepuddingpoeder
- 100 g kersenjam
- ca. 16-20 plakjes roomboter bladerdeeg
- 1 ei
- kristalsuiker
Extra nodig
2 bakplaten, bakpapier, vork, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 25 minuten oven, 1 uur wachten
Werkwijze
- Laat de kersen uitlekken en vang de siroop op in een kom. Meet 250 ml van de siroop af.
- Meng in een kommetje het vanillepuddingpoeder met 100 ml van de afgemeten siroop.
- Breng de resterende afgemeten siroop al roerend aan de kook in een steelpan.
- Neem de pan van het vuur en voeg het aangemaakte puddingpoeder al roerend aan de siroop toe.
- Laat dit mengsel onder voortdurend roeren 2 minuten op een laag vuur zachtjes doorkoken.
- Voeg de kersenjam toe en roer goed door. Kook nog heel even door.
- Haal de pan van het vuur en roer de kersen door de pudding.
- Giet de pudding in een schaal en dek deze af met huishoudfolie. Laat afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte). Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
- Haal het bladerdeeg uit de vriezer en laat ontdooien.
- Klop het ei los.
- Rol het bladerdeeg iets uit en bestrijk de randen van de plakjes bladerdeeg met wat losgeklopt ei.
- Verdeel de afgekoelde kersenpudding over de plakjes bladerdeeg, waarbij je de randen vrij houdt. Vouw het bladerdeeg diagonaal dubbel, zodat je een driehoek krijgt.
- Druk de naden van elke kersenflap met behulp van een vork goed op elkaar.
- Bestrijk de bovenkant van de kersenflappen met wat losgeklopt ei en strooi er wat kristalsuiker over.
- Leg de kersenflappen op de met bakpapier beklede bakplaten en bak ze in de voorverwarmde oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.
- Serveer de kersenlappen warm, lauwwarm of koud (net wat je zelf lekker vind) en serveer er eventueel wat vers opgeklopte slagroom bij.
Wat een leuk recept!
BeantwoordenVerwijderenTikte je website in in de zoekbalk: een compleet nieuwe site, geweldig wat een verbetering...
Succes met bakken, hoop dat je veel taartrecepten gaat delen... ;)
Dank je wel! Ik vond al langere tijd dat mijn site aan een make-over toe was, maar het ook daadwerkelijk doen liet even op zich wachten. Ik ben er zelf ook tevreden mee :)
VerwijderenWat is je website prachtig geworden zeg. Mooi hoe de foto's nu groot en goed te zien zijn en de layout is ook heel aantrekkelijk. Goed gedaan! En kersenflappen lijken mij ook heel lekker ja.
BeantwoordenVerwijderenDank je wel Tieneke, leuk om te horen!
Verwijderen