Gevulde appelkoeken

Gevulde appelkoeken
Een koek die iedereen in Nederland denk ik wel kent is de gevulde appelkoek. Een echte knusse oer-Hollandse lekkernij gemaakt van boterdeeg en appels. Toen ik nog op de middelbare school zat was hij samen met de gevulde koek en de roze koek de populairste versnapering in de snoepautomaat. Deze gevulde- en roze koek heb ik inmiddels al vaak zelf gemaakt, maar de gevulde appelkoek nog nooit... 

Tot nu dan. En ik kreeg er geen spijt van. Ja, het is veel makkelijker om ze voorverpakt in de supermarkt te kopen, maar zelf bakken is een echte aanrader, want zelfgebakken ovenverse gevulde appelkoeken smaken echt verrukkelijk. Onder het heerlijk geurende goudkleurige zacht brosse boterdeeg zit een rijke appelvulling verstopt die de koeken smeuïg maakt met een sappige beet. Pure verwennerij. 


Ingrediënten
  • 140 g witte basterdsuiker
  • 240 g roomboter, zacht
  • 1 tl geraspte citroenschil
  • snufje zout
  • 6 g bakpoeder
  • 300 g Zeeuwse bloem
  • 400 g appels
  • 40 g water
  • 12 g maïzena
  • het merg van 1 vanillestokje
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
Extra nodig
Bakplaten, bakpapier, huishoudfolie, 2 ronde uitstekers (met gekartelde rand) van 10 en 10,5 centimeter doorsnee, kleine ovale of druppelvormige uitsteker
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 15 minuten oven, 90 minuten wachten

  • Meng 100 g witte basterdsuiker, 200 g roomboter, een half losgeklopt ei, de citroenrasp en het zout door elkaar. 
  • Meng er vervolgens het bakpoeder en de Zeeuwse bloem door.
  • Kneed van de ingrediënten een samenhangend deeg. 
  • Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het minstens 1 uur in de koelkast rusten. 
  • Maak ondertussen de appelvulling.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes.
  • Doe de appelblokjes samen met het water en 40 g roomboter in een pan en verwarm deze tot het water kookt. 
  • Meng in een kom 40 g witte basterdsuiker met de maïzena en het merg van het vanillestokje door elkaar. 
  • Voeg dit toe aan het kokende appelmengsel en roer goed. 
  • Blijf al roerend vewarmden tot het geheel goed is ingedikt. 
  • Haal de pan van het vuur en pureer de massa met een staafmixer glad. 
  • Laat het appelmengsel afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 210°C.
  • Rol het deeg op een licht bebloemd werkvlak uit tot een lap van 2 millimeter dikte. 
  • Steek er 11 ronde plakken van 10 centimeter doorsnee en 11 ronde plakken van 10,5 centimeter doorsnee uit.
  • Leg de 11 plakken van 10 centimeter doorsnee op met bakpapier beklede bakplaten. 
  • Leg hierop een flinke bult appelvulling en strijk wat glad. Laat rondom bij de randen een halve centimeter vrij.
  • Steek uit de overgebleven deegplakken met een ovaal of druppelvormig steekvormpje 3 stukjes rondom het midden uit. Zorg ervoor dat het deeg in het midden wel heel blijft, anders valt de koek open. 
  • Dek de appelvulling af met deegplakken. Druk de randjes rondom aan. 
  • Meng een ei en een eidooier en bestrijk hiermee de bovenkant van de koeken.
  • Laat de koeken een half uur rusten en bestrijk ze dan nogmaals met het ei. 
  • Bak de koeken in ca. 15 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven. 


Reacties