Sinaasappel-meringuetaartjes

Sinaasappel-meringuetaartjes
Gezond(er) eten en leven, meer sporten en bewegen en stoppen met roken. Het nieuwe jaar is een week jong en velen zijn weer druk in de weer met hun goede voornemens. Maar vaak zijn het voornemens die helemaal niet leuk zijn en voor sommigen bovendien behoorlijk lastig vol te houden. En omdat ik mezelf langer dan vandaag ken, had ik daarom voor 2018 in eerste instantie geen goede voornemens bedacht. 

Maar naarmate afgelopen week vorderde besloot ik toch maar met een goed voornemen voor de dag te komen: minder klagen. Met elke dag klagen over het dagelijkse “drama” in mijn leven schiet ik namelijk helemaal niets op. Ik ga dus proberen minder te zeuren over de negatieve dingen (het weer, het openbaar vervoer, etc. etc.) en de positieve momenten op een dag te benoemen. 

Ik denk dat ik daar een stuk vrolijker van word. Dus in plaats van te mopperen op het slechte weer van de afgelopen week, besloot ik de druilige dag van gisteren wat meer kleur te geven door voor een beetje zonneschijn in mijn keuken te zorgen en sinaasappel-meringuetaartjes te maken. Heerlijke taartjes met zoete meringue en een frisse & romige vulling van sinaasappel-banketbakkersroom en sinaasappelcrème. En van deze taartjes werd niet alleen ik vrolijk maar ook mijn proefpanel, en een positief moment op deze dag benoemen was niet moeilijk meer. 


Ingrediënten
  • 500 g melk
  • 445 g fijne kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 45 g custardpoeder
  • 3 eidooiers
  • 2 snufjes zout
  • geraspte schil van 4 sinaasappels
  • 3 blaadjes witte gelatine
  • 150 g sinaasappelsap
  • 3 eieren
  • 360 g zachte boter
  • 290 g bloem
  • 105 g witte basterdsuiker
  • 105 g lichtbruine basterdsuiker
  • 8,5 g bakpoeder
  • 1 g zuiveringszout
  • ¼ tl vanille-extract 
  • 3 eiwitten
  • 30 ml water
  • ¼ tl wijnsteenzuur
Extra nodig
12 ronde taart/bakringen van 8 cm doorsnede en 2 cm hoog, ronde uitsteker van 8 cm doorsnede, huishoudfolie, bakpapier, spuitzakken, glad spuitmondje, gasbrandertje (optioneel), suikerthermometer, (punt)zeef
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, ca. 20 minuten oven, > 1 uur wachten 

  • Breng 400 g melk met 50 g fijne kristalsuiker op laag vuur aan de kook.
  • Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Voeg het stokje en het merg toe aan de melk. 
  • Roer in een kommetje 100 g melk met 50 g fijne kristalsuiker, het custardpoeder, 2 eidooiers en een snufje zout door elkaar tot een glad papje. 
  • Verwijder het vanillestokje als de melk kookt. Giet een deel van de hete melk over het koude melkmengsel en roer goed door elkaar. 
  • Giet dit vervolgens terug bij de hete melk. Laat de room op laag vuur, onder voortdurend roeren, 2 minuten zachtjes doorkoken. Roer er de geraspte schil van 1 sinaasappel door.
  • Giet de banketbakkersroom over in een ondiepe schaal, dek af met huishoudfolie (druk de folie op de room) en laat afkoelen.

  • Week de gelatineblaadjes minstens 30 minuten in koud water.
  • Breng 130 g fijne kristalsuiker samen met het sinaasappelsap en de geraspte schil van 3 sinaasappels al roerend aan de kook.
  • Klop 3 eieren los en meng hier het kokende suiker-sinaasappelmengsel onder.
  • Giet dit mengsel terug in de pan en breng opnieuw aan de kook.
  • Haal zodra het mengsel kookt meteen de pan van het vuur en giet/wrijf het mengsel door een (punt)zeef.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze er onmiddellijk door. 
  • Laat het mengsel iets afkoelen en voeg dan 150 g zachte boter in kleine blokjes toe. Klop deze erdoor. 
  • Dek de sinaasappelcrème af met huishoudfolie. Laat afkoelen op kamertemperatuur en plaats daarna nog ongeveer 1 ½ uur in de koelkast.

  • Maak ondertussen de taartbodempjes.
  • Meng 210 g zachte boter met de witte en lichtbruine basterduiker, het bakpoeder, een snufje zout, het zuiveringszout en het vanille-extract. 
  • Meng er de bloem door.
  • Voeg 1 eidooier toe en kneed tot een mooi samenhangend deeg. 
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minstens 30 minuten in de koelkast rusten. 

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Plaats de bakringen op de bakplaat.
  • Haal het deeg uit de koelkast en kneed het kort door.
  • Rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot 7 millimeter dikte. 
  • Steek met de ronde uitsteker 12 plakjes uit het deeg.
  • Leg de deegplakjes in de bakringen.
  • Klop de banketbakkersroom los en vul een spuitzak met de room.
  • Spuit in het midden van elk deegplakje in een spiraal banketbakkersroom. Zorg ervoor dat er tegen de ring een rand van 1 centimeter vrij blijft. Je zal banketbakkersroom overhouden. Afgedekt in de koelkast zal deze 4 tot 5 dagen houdbaar blijven.  
  • Bak de taartbodempjes in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. 
  • Verwijder na het bakken onmiddellijk en heel voorzichtig de ringen met behulp van een ovenwant.
  • Laat de taartbodempjes afkoelen op de bakplaat.
  • Haal de sinaasappelcrème uit de koelkast en klop deze los.
  • Vul de taartbodempjes met de crème en strijk glad. 

  • Maak de meringue. 
  • Klop 3 eiwitten tot zachte pieken en zet even apart.
  • Doe 215 g fijne kristalsuiker samen met 30 ml water en het wijnsteenzuur in een steelpan. Plaats de pan boven hoog vuur en roer tot de suiker is opgelost. 
  • Breng het mengsel aan de kook, draai het vuur terug naar matig en kook het mengsel (zonder te roeren) tot de suikerthermometer 121°C aangeeft. 
  • Haal, wanneer de 121°C bereikt, de steelpan van het vuur en schenk de suikersiroop langzaam bij de eiwitten terwijl je aan het mixen bent.
  • Blijf mixen op de hoogste stand tot het schuim koud, dik en glanzend is. 
  • Schep de meringue in een spuitzak met spuitmondje. Spuit de meringue op de taartjes.
  • Schroei de bovenkant lichtjes aan met behulp van een gasbrandertje of plaats de taartjes even onder de hete ovengrill.


Reacties