Bloedsinaasappeltaartjes

Bloedsinaasappeltaartjes
Waarschijnlijk heb je ze al gezien bij de groenteboer: bloedsinaasappels. Deze verrukkelijke vruchten zijn (helaas) seizoensgebonden en daarom maar een paar maanden per jaar verkrijgbaar, ongeveer vanaf december tot en met maart/april. Dus toen ik ze recentelijk voor een zacht prijsje in het schap zag liggen, moest ik ze simpelweg wel kopen. 

Wat ze zo speciaal maakt? Natuurlijk het rode vruchtvlees, maar het is vooral het smaakpalet dat deze vruchten onweerstaanbaar maakt: intens fris & zoet met tegenwicht van een vleugje zuur en een vleugje bitter. De geur kan trouwens ook heerlijk bedwelmend werken. En dankzij de kleur en smaak zijn ze een heel uitnodigend ingrediënt voor in de keuken. Ik maakte er deze keer bloedsinaasappeltaartjes met chocolade mee, want de combinatie van sinaasappel en chocolade is echt onweerstaanbaar lekker. 

Dankzij het rode sinaasappelsap worden de taartjes intens roze van kleur en wanneer je de taartjes als finishing touch versiert met gekonfijte bloedsinaasappelplakjes, zijn de taartjes niet alleen een lust voor de smaakpapillen maar ook voor het oog.


Ingrediënten
  • 235 g Verkade Digestive Melk koekjes
  • 2 el cacaopoeder
  • 80 g boter
  • 5 blaadjes witte gelatine
  • 300 ml bloedsinaasappelsap
  • geraspte schil van 1 bloedsinaasappel
  • 400 ml slagroom
  • 75 g fijne kristalsuiker
Extra nodig
7 kookringen van 7 cm doorsnee en 5,5 cm hoog, bakpapier, acetaatfolie, foodprocessor, huishoudfolie, steelpan, fijne zeef
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, minstens 4 uur wachten


  • Week de gelatine 30 minuten in ruim koud water.
  • Leg een vel bakpapier op een snijplank. Bekleed de binnenkant van elke kookring met een strook bakpapier of acetaatfolie. Plak het bakpapier met wat boter vast aan de ring. Plaats de kookringen op de snijplank.
  • Maal de Verkade Digestive Melk koekjes samen met het cacaopoeder fijn in de foodprocessor. Smelt de boter en meng er de koekkruimels door. 
  • Verdeel het koekkruimelmengsel over de kookringen en druk aan met bijvoorbeeld de bolle kant van een lepel. Plaats de snijplank met de ringen in de koelkast. 
  • Giet het bloedsinaasappelsap door een fijne zeef, zodat de velletjes en eventueel pitjes achter blijven. 
  • Doe 100 ml bloedsinaasappelsap in een steelpan. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg toe aan het sap. Verwarm dit vervolgens al roerend tot de gelatine helemaal is opgelost. Roer er de resterende 200 ml bloedsinaasappelsap door. Laat afkoelen. 
  • Klop ondertussen 400 ml slagroom samen met 75 g fijne kristalsuiker en de bloedsinaasappelrasp lobbig.
  • Spatel het afgekoelde bloedsinaasappelsap door de lobbige slagroom.
  • Vul de kookringen met de bloedsinaasappelmousse. 
  • Dek de taartjes af met huishoudfolie en plaats ongeveer 4 uur in de koelkast om te laten opstijven.
  • Haal de taartjes uit de koelkast en verwijder de ringen en het papier of folie. 
  • Versier de taartjes eventueel met chocolade-decoratie naar keuze en/of gekonfijte partjes bloedsinaasappel.
  • Serveer. 



Reacties