Roomhoorntjes met chocoladecrème
Soms gaat er achter een lekker gebakje echt een heel simpel recept schuil. Het roomhoorntje is een voorbeeld van zo’n gebakje. Bij het maken komt niet te veel poespas kijken en de vulling kun je zo eenvoudig of ingewikkeld maken als je zelf wilt. Ik heb ze al een aantal keer gemaakt, en ik kan je zeggen dat het nooit gaat vervelen.
Recentelijk vond ik het weer de hoogste tijd om mijn roomhoornpennen uit de kast te trekken. En omdat je met de vulling eindeloos kunt variëren, besloot ik een chocolade-variant op de traditionele zoete roomvulling te maken. Niet de meest makkelijke vulling om te maken, maar moeilijk is het ook zeker niet. En de smaak? Die is precies wat je ervan verwacht: je hapt in een krokant gesuikerd hoorntje gevuld met een overheerlijke zoete & rijke chocoladecrème. Echt geweldig en zo lekker, je zou ze elke dag wel willen eten.
Recentelijk vond ik het weer de hoogste tijd om mijn roomhoornpennen uit de kast te trekken. En omdat je met de vulling eindeloos kunt variëren, besloot ik een chocolade-variant op de traditionele zoete roomvulling te maken. Niet de meest makkelijke vulling om te maken, maar moeilijk is het ook zeker niet. En de smaak? Die is precies wat je ervan verwacht: je hapt in een krokant gesuikerd hoorntje gevuld met een overheerlijke zoete & rijke chocoladecrème. Echt geweldig en zo lekker, je zou ze elke dag wel willen eten.
Tip: ik heb Verkade Espresso Koffie Crunch Puur chocolade voor dit recept gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook andere (extra) pure (of melk) chocolade gebruiken.
Ingrediënten
- 500 g melk
- 200 g fijne kristalsuiker
- 1 vanillestokje
- 45 g custardpoeder
- 2 eidooiers
- snufje zout
- 300 g roomboter, zacht + extra voor het invetten
- 270 g Verkade Espresso Koffie Crunch Puur chocolade, grof gehakt
- ca. 600 g bladerdeeg of 12 plakjes kant-en-klaar roomboterbladerdeeg
- 1 ei
- kristalsuiker
Extra nodig
10-15 roomhoornpennen, bakplaat, bakpapier, spuitzakken, gekarteld spuitmondje, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, ca. 22 minuten oven, 2 uur wachten
- Breng 400 g melk met 50 g fijne kristalsuiker op laag vuur aan de kook.
- Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Voeg het stokje en het merg toe aan de melk.
- Roer in een kommetje 100 g melk met 50 g fijne kristalsuiker, het custardpoeder, de 2 eidooiers en een snufje zout door elkaar tot een glad papje.
- Verwijder het vanillestokje als de melk kookt. Giet een deel van de hete melk over het koude melkmengsel en roer goed door elkaar.
- Giet dit vervolgens terug bij de hete melk. Laat de room op laag vuur, onder voortdurend roeren, 2 minuten zachtjes doorkoken.
- Giet de banketbakkersroom over in een ondiepe schaal en laat afgedekt afkoelen.
- Gebruik zelfgemaakt of kant-en-klaar bladerdeeg. Laat het kant-en-klare bladerdeeg ontdooien.
- Verwarm de oven voor op 210°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Vet de roomhoornpennen goed in met boter. Klop een ei los.
- Bestuif je werkblad met een beetje bloem.
- Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek van 35 bij 36 cm met een dikte van ongeveer 2,5 mm. Snijd met een scherp mes 12 repen van 3 bij 35 cm.
- Wanneer je kant-en-klaar bladerdeeg gebruikt: leg vier plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een langwerpige plak van 35 cm lang en snijd deze in banen van 3 centimeter breed.
- Rol elke deegreep op een roomhoornpen en begin op een halve centimeter van de punt. Rol de deeglap zo op dat er steeds een overlap van 1 - 1,5 centimeter is.
- Bestrijk de roomhoorntjes met een beetje losgeklopt ei.
- Rol de roomhoorntjes door de kristalsuiker en leg ze dan met de deegnaad naar onderen op de met bakpapier beklede bakplaat met een tussenruimte van 5 centimeter.
- Bak de hoorntjes ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze mooi goudbruin zijn.
- Haal ze uit de oven en verwijder de roomhoornpennen (pas op voor je vingers, ze zijn heet).
- Bak de hoorntjes nog even in de oven, zodat ook de binnenkant goed kan garen.
- Laat de roomhoorntjes helemaal afkoelen.
- Doe 500 g van de banketbakkersroom samen met 100 g fijne kristalsuiker in een kom en klop met een mixer goed door elkaar.
- Klop er vervolgens 300 g zachte roomboter in blokjes door.
- Smelt de Verkade Espresso Koffie Crunch Puur chocolade (of andere chocolade) au bain-marie. Laat afkoelen.
- Giet de chocolade bij de botercrème en klop tot alles goed gemengd is.
- Vul een spuitzak met gekarteld spuitmondje met de chocoladecrème en vul de roomhoorntjes met de chocoladecrème.
- Serveer.
Reacties
Een reactie posten