Champagnetaartjes
Bakken op nieuwjaarsdag. Waarschijnlijk dat deze activiteit niet bovenaan je to-do lijstje stond na een avond/nacht vol oliebollen, appelbeignets en andere lekkernijen. Toch zal het je wellicht niet verbazen dat ik op 1 januari wél mijn keuken in ben gedoken. De reden hiervoor was simpel: de fles champagne was nog niet helemaal leeg, en de bubbels door de gootsteen spoelen vond ik doodzonde. Een mooie kans om er iets lekkers mee te maken.
Dus daar stond ik afgelopen maandag om half 10 in de ochtend met mijn keukenschortje om in de keukenkastjes te rommelen. Heerlijk. Een beter begin van het nieuwe jaar kon ik niet bedenken.
Het resultaat na mijn gerommel waren deze feestelijke champagnetaartjes.
Natuurlijk een verrukkelijke lekkernij om het nieuwe jaar in te luiden, maar ook een perfecte traktatie voor elke andere dag van het komend jaar. Want waarom zou je bijvoorbeeld vandaag geen feestje mogen vieren? Proost!
Dus daar stond ik afgelopen maandag om half 10 in de ochtend met mijn keukenschortje om in de keukenkastjes te rommelen. Heerlijk. Een beter begin van het nieuwe jaar kon ik niet bedenken.
Het resultaat na mijn gerommel waren deze feestelijke champagnetaartjes.
Natuurlijk een verrukkelijke lekkernij om het nieuwe jaar in te luiden, maar ook een perfecte traktatie voor elke andere dag van het komend jaar. Want waarom zou je bijvoorbeeld vandaag geen feestje mogen vieren? Proost!
Ps: Ik wens jou en je geliefden een heel sprankelend, stralend, gelukkig, zorgeloos, gezond & liefdevol 2018 toe. Ik hoop dat mijn blog ook dit jaar weer een bron van inspiratie mag zijn en jullie volop kunnen genieten van alle zoete lekkernijen. Proost op een nieuw zoet & verleidelijk jaar.
Ingrediënten
- 15 g boter
- 4 eieren
- 165 g fijne kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 20 g bloem
- 70 g amandelmeel
- 5 blaadjes witte gelatine
- 250 ml champagne (of witte mousserende wijn)
- 200 ml slagroom
- snufje zout
- verse frambozen of aardbeien
- geschaafde witte chocolade
Extra nodig
5 kookringen van 7 cm doorsnee en 5,5 cm hoog, bakplaat, bakpapier, liniaal, scherp mes, ronde uitsteker van 5,5 cm doorsnee, acetaatfolie, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 9 minuten oven, minstens 4 ½ uur wachten
- Verwarm de oven voor 200 ºC. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Smelt 15 g boter in een steelpan of magnetron. Zet apart.
- Splits twee eieren. Klop de twee eidooers met 40 g kristalsuiker en 1 zakje vanillesuiker au bain-marie schuimig.
- Klop de twee eiwitten met 45 g kristalsuiker stijf.
- Meng 20 g bloem met 70 g amandelmeel en spatel dit samen met de gesmolten boter door het eidooiermengsel. Spatel daarna de stijfgeklopte eiwitten erdoor.
- Smeer het beslag dun uit over de met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak het biscuit in ongeveer 9 minuten goudbruin en gaar in het midden van de voorverwarmde oven. Laat het biscuit afkoelen.
- Snijd uit de biscuitplak met een scherp mes 5 lange repen van 2,5 centimeter breed en 20,5 centimeter lang en steek met de ronde uitsteker 10 rondjes uit de biscuitplak.
- Bekleed de binnenzijde van de kookringen met acetaatfolie.
- Bekleed de binnenzijde van de ringen aan de onderzijde met de repen biscuit.
- Plaats de ringen op een met bakpapier beklede snijplank.
- Leg in elke kookring één rond biscuitplakje. Houd de andere plakjes nog even apart.
- Week de gelatine in koud water.
- Splits 2 eieren.
- Doe de eidooiers samen met 80 g fijne kristalsuiker en de champagne in een hittebestendige kom. Klop los met een garde.
- Klop het mengsel (bij voorkeur met een handmixer) au bain-marie ongeveer 15 minuten tot hij goed gebonden is.
- Knijp de gelatine uit en voeg deze toe aan het mengsel. Roer tot de gelatine is opgelost.
- Klop in een vetvrije kom de twee eiwitten met een snufje zout tot stijve pieken.
- Klop in een andere kom de slagroom lobbig.
- Spatel eerst luchtig de eiwitten door het champagne-mengsel en dan de slagroom.
- Vul de kookringen tot aan de rand van de biscuitreep met de champagnemousse. Leg er vervolgens een rondje biscuit op.
- Vul de ringen daarna tot aan de rand met de resterende mousse.
- Dek de taartjes af en laat ze minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
- Verwijder de kookringen.
- Serveer de taartjes met verse frambozen (of aardbeien, of beide) en geschaafde witte chocolade.
Reacties
Een reactie posten