Mandarijnentaartjes

Mandarijnentaartjes
 
 

Wanneer ik aan Sinterklaas denk, dan moet ik ook altijd meteen aan mandarijnen denken. En dat is niet gek, want deze kleine citrusvruchten zijn in deze periode van het jaar in overvloed verkrijgbaar. Ik keek er vroeger, toen ik nog een hele kleine meid was, dan ook niet raar van op wanneer Sinterklaas weer eens een mandarijntje in mijn schoen achterliet. En wanneer de Goedheiligman een bezoekje bracht aan het werk van mijn ouders kreeg ieder kind zelfs een heel netje vol met mandarijnen mee naar huis. Misschien bedoeld als gezonde tegenhanger van al dat zoete strooigoed waar je jezelf helemaal misselijk aan at.

Hoe dan ook, het feest van Sinterklaas en mandarijnen zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een lekkernij waarin dit ingrediënt de hoofdrol speelt leek mij dan ook zeer passend.

Ik besloot deze mandarijnentaartjes te maken, een heerlijk lichte, luchtige en frisse 5-december lekkernij. Wat ze zo lekker maakt? Op de bodem van brosse speculaas met amandelspijs ligt een overheerlijke zachte mandarijnenmousse die smelt op je tong. Met deze taartjes kun je ieder avondje omtoveren in een heerlijk avondje.  

♫ Het heerlijk avondje is gekomen ♫


Ingrediënten

  • 125 g bloem
  • 90 g boter
  • 220 g fijne kristalsuiker
  • 45 g bruine basterdsuiker
  • 4 g bakpoeder
  • ½ eidooier
  • ½ tl vanille-extract
  • ½ tl speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 3 mandarijnen
  • 75 g blanke amandelen
  • 1 ei
  • 8 blaadjes witte gelatine (13,3 gram)
  • 420 ml mandarijnensap
  • 400 ml slagroom

Extra nodig
10-12 kookringen van 7 centimeter doorsnee en 5 centimeter hoog, acetaat-/inlegfolie, bakpapier, huishoudfolie, bakplaat, spuitzak, fijne rasp, keukenmachine
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, ca. 15-16 minuten oven, minstens 6 uur wachten

Werkwijze

  • Doe de bloem samen met de boter, 45 g kristalsuiker, de bruine basterdsuiker, het bakpoeder, de halve eidooier, het vanille-extract, de speculaaskruiden en een snufje zout in een kom en kneed hier een stevig deeg van.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat een uur rusten in de koelkast.

 

  • Rasp de schil van 1 mandarijn. Doe de amandelen samen met 75 g kristalsuiker en ¾ van de mandarijnenrasp in een keukenmachine en draai tot een grof mengsel.
  • Klop 1 ei los en giet de helft tot ¾ bij het amandelmengsel in de machine. Blijf malen tot het een kneedbare massa is, waarin nog minieme stukje amandel te proeven zijn.
  • Dek het spijs af en plaats tot gebruik in de koelkast.

 

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Bestuif je werkvlak met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van 6 millimeter dikte.
  • Steek met één van de kookringen 10 - 12 rondjes uit het deeg.
  • Leg deze rondjes, met enige tussenruimte, op de met bakpapier beklede bakplaat.
  • Doe het amandelspijs in een spuitzak en spuit het op de deegrondjes, laat ongeveer 5-8 millimeter van de randjes vrij.
  • Vet de kookringen in en plaats ze om de deegrondjes.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de bodempjes in ongeveer 15-16 minuten gaar.
  • Haal de bakplaat uit de oven en laat de bodempjes helemaal afkoelen.
  • Verwijder de ringen, maak ze schoon en plaats ze weer terug om de bodempjes.
  • Bekleed de binnenzijde van de ringen met folie.

 

  • Rasp de schil van 2 mandarijnen. Zet apart.
  • Week 5 blaadjes gelatine 30 minuten in ruim koud water.
  • Doe 100 ml mandarijnensap in een steelpan. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg toe aan het sap. Verhit dit vervolgens al roerend tot ongeveer 60°C, tot de gelatine helemaal is opgelost.
  • Roer er 200 ml mandarijnensap door. Laat afkoelen.
  • Klop ondertussen 400 ml slagroom samen met 75 g kristalsuiker en de mandarijnenrasp lobbig.
  • Spatel het afgekoelde mandarijnensap door de lobbige slagroom.
  • Vul de kookringen met de mandarijnenmousse.
  • Zet de taartjes ongeveer 4 uur in de koelkast om de vulling te laten opstijven.

 

  • Week 3 blaadjes gelatine 30 minuten in ruim koud water.
  • Doe 120 ml mandarijnensap samen met 25 g kristalsuiker in een steelpan. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg toe aan het sap. Verhit dit vervolgens al roerend tot ongeveer 60°C, tot de gelatine helemaal is opgelost.
  • Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Haal de taartjes uit de koelkast en verdeel het mandarijnensap over de taartjes.
  • Plaats de taartjes terug in de koelkast om de gelatine op te laten stijven.
  • Haal de taartjes voor het serveren uit de koelkast en verwijder de kookringen en de folie.
  • Versier de taartjes eventueel met een toefje slagroom, een partje mandarijn en/of (chocolade) kruidnoten.





Reacties

  1. Wat een mooie site heb jij en wat een leuke recepten.
    Ik heb de bodem van de sinasappeltaartjes gisteren gemaakt
    (ze zijn wat dun, maar dat komt omdat ik alleen ringen van 10 cm heb)
    maar ze zien er heel mooi uit en smaken heerlijk.
    Nu heb ik nog een vraagje over het mandarijnensap voor de vulling.
    Gebruik jij daarvoor verse mandarijnen of het sap van een blikje?
    Ik hoor graag van je,
    Met vriendelijke groet, Lenie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lenie,
      Ik heb voor deze taartjes vers mandarijnensap gebruikt.
      Heel veel groeten,
      Tessa

      Verwijderen

Een reactie posten