Chocolade financiers met noten
De financier. Een populair en verrukkelijk Frans mini-cakeje dat heel veel verschillende variaties kent. Ikzelf bakte ze al eens met amandelen en vorig jaar verscheen er een pistache-citroen variant op tafel, maar omdat ik nu eenmaal een echte die-hard chocoholic ben, mocht een chocolade uitvoering natuurlijk niet ontbreken in mijn bak-repertoire. En gelukkig stelde het resultaat mij niet teleur toen ik de ovendeur open trok.
De financiers zijn heerlijk zacht van binnen, en hebben een licht krokante bovenkant en randjes. De krokante noten bovenop zorgen voor een extra lekkere bite en zorgen voor een mooi textuur-contrast. Zalig. De combinatie van amandelen, chocolade en gebruinde boter (beurre noisette) geeft deze vlug-klaar-cakejes een hele speciale en onweerstaanbare smaak.
Na één hap wil je ze allemaal. Meestal worden financiers gebakken in speciale rechthoekige bakvormpjes, maar ze zijn net zo goed te maken in ronde mini-cupcakevormpjes of andere (rechthoekige) bakvormpjes. Bon appétit!
Tip: ik heb (grof gehakte) hazelnoten, hele pistachenoten, pijnboompitten en amandelschaafsel voor deze financiers gebruikt ~ de baktijd kan verschillen per bakvorm. Ik merkte dat de financiers die ik bakte in de mini cupcakebakvorm sneller gaar waren dan die in mijn silicone bakvorm met holtes van 7 x 3,5 x 2,5 centimeter. Houd de financiers tijdens het bakken dus goed in de gaten.
De financiers zijn heerlijk zacht van binnen, en hebben een licht krokante bovenkant en randjes. De krokante noten bovenop zorgen voor een extra lekkere bite en zorgen voor een mooi textuur-contrast. Zalig. De combinatie van amandelen, chocolade en gebruinde boter (beurre noisette) geeft deze vlug-klaar-cakejes een hele speciale en onweerstaanbare smaak.
Na één hap wil je ze allemaal. Meestal worden financiers gebakken in speciale rechthoekige bakvormpjes, maar ze zijn net zo goed te maken in ronde mini-cupcakevormpjes of andere (rechthoekige) bakvormpjes. Bon appétit!
Tip: ik heb (grof gehakte) hazelnoten, hele pistachenoten, pijnboompitten en amandelschaafsel voor deze financiers gebruikt ~ de baktijd kan verschillen per bakvorm. Ik merkte dat de financiers die ik bakte in de mini cupcakebakvorm sneller gaar waren dan die in mijn silicone bakvorm met holtes van 7 x 3,5 x 2,5 centimeter. Houd de financiers tijdens het bakken dus goed in de gaten.
Ingrediënten
- 150 g boter
- 160 g pure chocolade
- 100 g poedersuiker
- 120 g amandelmeel
- 50 g bloem
- 5 eiwitten
- ca. 175 g gemengde noten, naar keuze
Extra nodig
Mini cupcakebakblik en/of bakvormpjes met rechthoekige holtes
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, 11-15 minuten oven, 30 minuten wachten
- Verwarm de oven voor op 210°C.
- Snijd de boter in kleine, gelijke blokjes.
- Smelt de blokjes in een steelpan met dikke bodem op middelhoog vuur, terwijl je blijft roeren. Als de boter volledig gesmolten is zal ze gaan borrelen en schuimen. De boter zal steeds iets verder verkleuren en je zult bruine spikkeltjes op de bodem van de pan zien ontstaan (dit komt omdat de wei verbrandt). Het vet van de boter zal een mooie karamel-achtige/hazelnootbruine kleur krijgen.
- Haal de pan van het vuur en giet de boter door een zeef in een kom. Zet apart en laat iets afkoelen.
- Hak de pure chocolade fijn en smelt au bain-marie.
- Zeef de poedersuiker samen met het amandelmeel en de bloem boven een kom.
- Voeg de eiwitten toe en roer door elkaar met een houten lepel.
- Voeg de lauwe bruine boter toe en roer erdoor.
- Roer er ten slotte de gesmolten chocolade door, tot je een homogeen beslag hebt.
- Vet de vormpjes in met boter en schep er het beslag in.
- Tip de vormpjes tegen je werblad om het beslag goed te verdelen.
- Strooi de noten over het beslag en druk ze iets in het beslag.
- Plaats de financiers in het midden van de voorverwarmde oven en bak ze in circa 11-15 minuten gaar.
Bron recept: Christophe Felder, Patisserie!
Reacties
Een reactie posten