Sinterklaas slofjes
Nazomerweer. We hebben er heel erg geduldig op gewacht, en dit weekend is het dan eindelijk zover. Een (bijna) strakblauwe lucht, een heerlijk zonnetje en aangename temperaturen. Wat was ik hier aan toe. En ik geniet er dan ook van zolang het nog kan, want voor je het weet hoor je de wind weer door de bomen waaien, en waait hier in huis zelfs de wind...
Ja, je hebt het vast al geraden, de Goedheiligman komt er weer aan. Over een maandje meert de Pakjesboot aan in Dokkum, en daarop vooruitlopend liggen de schappen van de supermarkt nu al wekenlang gevuld met allerhande strooigoed. En dan begint het bij mij ook te kriebelen, ofja kriebelen, dat is nogal een understatement: het sinterklaasvirus is weer toegeslagen. Ik kan dan ook niet langer wachten met het delen van recepten.
Dit jaar bijt ik het spits af met deze schattige Sinterklaas slofjes (zo komen de kanoringen die ik eerder dit jaar gekocht heb weer mooi van pas). En wat zijn ze lekker, de smaken passen echt helemaal in deze tijd van het jaar en met elke hap kom je meer en meer in de sinterklaasstemming. Geniet ervan. ♫ Zo lekker, zo lekker, zo lekker en zo zoet ♫
Ja, je hebt het vast al geraden, de Goedheiligman komt er weer aan. Over een maandje meert de Pakjesboot aan in Dokkum, en daarop vooruitlopend liggen de schappen van de supermarkt nu al wekenlang gevuld met allerhande strooigoed. En dan begint het bij mij ook te kriebelen, ofja kriebelen, dat is nogal een understatement: het sinterklaasvirus is weer toegeslagen. Ik kan dan ook niet langer wachten met het delen van recepten.
Dit jaar bijt ik het spits af met deze schattige Sinterklaas slofjes (zo komen de kanoringen die ik eerder dit jaar gekocht heb weer mooi van pas). En wat zijn ze lekker, de smaken passen echt helemaal in deze tijd van het jaar en met elke hap kom je meer en meer in de sinterklaasstemming. Geniet ervan. ♫ Zo lekker, zo lekker, zo lekker en zo zoet ♫
Ingrediënten
- 500 g melk
- 300 g fijne kristalsuiker + 1 el
- 1 vanillestokje
- 45 g custardpoeder
- 3 eidooiers
- 2 snufjes zout
- 250 g bloem
- 2 tl bakpoeder
- 4 ½ tl speculaaskruiden
- 480 g roomboter
- 80 g lichtbruine basterdsuiker
- rasp ½ citroen
- 1 ei
- 200 g amandelspijs
- 100 g kruidnoten
- 2 tl amandel-extract
- 125 ml slagroom
- strooigoed naar keuze
Extra nodig
ca. 15 kanoringen of kleine sloffenringen, bakplaat, bakpapier, spuitzakken, gekarteld spuitmondje, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 18-20 minuten oven, 3 uur wachten
- Breng 400 g melk met 50 g fijne kristalsuiker op laag vuur aan de kook.
- Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Voeg het stokje en het merg toe aan de melk.
- Roer in een kommetje 100 g melk met 50 g fijne kristalsuiker, het custardpoeder, 2 eidooiers en een snufje zout door elkaar tot een glad papje.
- Verwijder het vanillestokje als de melk kookt. Giet een deel van de hete melk over het koude melkmengsel en roer goed door elkaar.
- Giet dit vervolgens terug bij de hete melk. Laat de room op laag vuur, onder voortdurend roeren, 2 minuten zachtjes doorkoken.
- Giet de banketbakkersroom over in een ondiepe schaal en laat afgedekt afkoelen.
- Zeef 250 g bloem, het bakpoeder en 2 tl speculaaskruiden boven een kom.
- Voeg 180 g roomboter, 100 g kristalsuiker, de basterdsuiker, één eierdooier, de rasp van een halve citroen en een snufje zout toe.
- Kneed de ingrediënten kort met de hand tot een samenhangend deeg. Kneed echt niet te lang door: zodra er van het deeg een samenhangende bal gevormd kan worden is het goed.
- Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Klop 1 ei los.
- Meng het amandelspijs met ca. ¾ van het losgeklopte ei om het smeerbaar te maken. Vul een spuitzak met het spijs.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dikte van circa ½ - 1 centimeter.
- Druk met een kano- of kleine sloffenring ca. 15 deegplakjes uit het deeg.
- Plaats de deegplakjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Vet de kanoringen in en plaats ze om de deegplakken.
- Spuit streepjes van het spijs in het midden van de deegplakjes. Blijf ongeveer 1 centimeter van de rand af.
- Bak de slofjes in ca. 18-20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven gaar.
- Verwijder de kanoringen meteen na het bakken (voorzichtig!) en laat de slofjes afkoelen.
- Maal 100 g kruidnoten fijn in de keukenmachine. Zet apart.
- Doe 500 g van de banketbakkersroom samen met 100 g fijne kristalsuiker in een kom en klop met een mixer goed door elkaar.
- Klop er 300 g zachte roomboter in blokjes door.
- Klop er vervolgens 2 ½ tl speculaaskruiden en 2 tl amandel-extract door.
- Klop er ten slotte de fijngemalen kruidenoten door.
- Doe de kruidnoten-botercrème in een spuitzak en spuit de slofjes op.
- Klop 125 ml slagroom met 1 el fijne kristalsuiker stijf.
- Doe de slagroom in een spuitzak met gekarteld spuitmondje en spuit toefjes slagroom op de botercrème.
- Versier de slofjes met strooigoed naar keuze.
Hoi! Waar heb je de vormpjes voor deze leuke slofjes gekocht?
BeantwoordenVerwijderenHoi! Deze vormpjes heb ik op een festival gekocht, maar ze zijn ook online verkrijgbaar.
VerwijderenDe kanoringen kun je krijgen op:
https://www.bakkenmetniels.nl/product/kano-ring/
Je kunt ook mini-sloffenringen gebruiken:
https://www.bouwhuis.com/sloffenring-rvs-mini-11x5x4cm
Groeten,
Tessa
Voor hoeveel slofjes is dit recept?
BeantwoordenVerwijderenMet dit recept kun je ongeveer 15 slofjes maken.
VerwijderenGebruik je hiervoor hetelucht stand?
BeantwoordenVerwijderenHoi!
VerwijderenNee, ik gebruik eigenlijk altijd boven-/onderwarmte (tenzij anders aangegeven).
Groeten,
Tessa