Speculaas marmercake

Speculaas marmercake
Dit weekend is het weer zover, na 7 maanden zomertijd gaan we de klok een uurtje achteruit zetten en gaat officieel de wintertijd in. Van dit uurtje tijdsverschil heb ik gelukkig nooit last, wel van het feit dat de dagen vanaf nu zo kort worden en de donkere nachten zo lang. Ik ga de zon de komende tijd echt missen. Als kind verheugde ik mezelf juist wel altijd op de wintertijd en de naderende donkere dagen, want wanneer de klok weer verzet werd betekende dat ook dat Sinterklaas weer in aantocht was. En Sinterklaas komt alleen in donkere nachten, dat weet ieder kind. 

Maar ondanks mijn naderende vitamine D tekort, zie ik wel genoeg lichtpuntjes in de duisternis. Het heerlijke genieten van al mijn zelfgemaakte baksels is er één van. En dat genieten begint nu al met deze overheerlijke speculaas marmercake. 

In plaats van de klassieke vanille-chocoladecake combinatie, heb ik gekozen voor een sinaasappel-speculaas variant, echt verrukkelijk. Dankzij het marmereffect is de cake niet alleen een streling voor de tong, maar ook een lust voor het oog. De donkere dagen worden er met deze cake alleen maar leuker op, en het heerlijk avondje extra lekker. 


Ingrediënten
  • 250 g roomboter
  • 125 g donkerbruine basterdsuiker
  • 125 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl amandel-extract
  • 1 tl vanille-extract
  • 4 eieren
  • 2 el melk
  • 4 tl speculaaskruiden
  • geraspte schil  ¾ sinaasappel
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
Extra nodig
Cakevorm, bakpapier, spatel
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 60-70 minuten oven, 1 uur wachten


  • Verwarm de oven voor op 160°C. Vet de cakevorm in en bekleed deze met bakpapier. 
  • Klop in een kom 125 g boter romig.
  • Voeg 125 g donkerbruine basterdsuiker toe en klop tot een romig en luchtig mengsel.
  • Voeg 1 tl amandel-extract en de speculaaskruiden toe en klop deze erdoor.
  • Klop er vervolgens één voor één twee eieren door. Klop na elke toevoeging goed door. Klop het mengsel tot een luchtige massa.
  • Voeg 1 el melk toe en klop dit erdoor. 
  • Zeef 125 g zelfrijzend bakmeel boven de kom en spatel dit er voorzichtig door, zodat alle luchtigheid behouden blijft. 
  • Zet apart. 

  • Klop in een andere kom 125 g boter romig.
  • Voeg 125 g fijne kristalsuiker toe en klop tot een romig en luchtig mengsel.
  • Voeg 1 tl vanille-extract toe en klop dit erdoor.
  • Klop er vervolgens één voor één twee eieren door. Klop na elke toevoeging goed door.
  • Voeg de sinaasappelrasp toe en klop het mengsel tot een luchtige massa.
  • Voeg 1 el melk toe en klop dit erdoor. 
  • Zeef 125 g zelfrijzend bakmeel boven de kom en spatel dit er voorzichtig door, zodat alle luchtigheid behouden blijft. 

  • Schenk dit sinaasappelbeslag in de cakvorm. Strijk glad.
  • Verdeel het chocoladebeslag over het sinaasappelbeslag. 
  • Ga met een vork voorzichtig door de vorm om de twee soorten beslag licht te mengen en zo het marmereffect te creëren. Meng niet te lang en te wild, dat komt het resultaat niet ten goede.
  • Plaats de cake in het midden van de voorverwarmde oven en bak deze in circa 60-70 minuten gaar, of tot een erin gestoken satéprikker er schoon uitkomt. 
  • Laat de cake ongeveer 10 minuten afkoelen in de vorm. Stort hem dan op een rooster, verwijder de vorm en laat hem verder afkoelen.


Reacties

  1. Lijkt me heerlijk Tessa! Ik heb m uitgeprint en ga de cake deze week nog bakken. Ik denk dat de geur op zich ook al genieten is!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heb er een eigen sinterklaastaartversie van gemaakt en die was heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten