Kersen-kruimel carrés

Kersen-kruimel carrés
Enige tijd geleden plofte bij mij weer de nieuwste Jamie op de deurmat. Vol verwachting bladerde ik door het magazine heen, op zoek naar inspiratie voor nieuwe baksels. Helaas kwam één van de lekkerste recepten een beetje als mosterd na de maaltijd: ik zag dat voor de Bakewell-plaatkoek met kersen & crumble verse kersen gebruikt werden, maar het kersenseizoen is helaas voorbij. 

Mijn honger naar kersen is echter nog steeds niet gestild, dus geïnspireerd door het Jamie-recept besloot ik kersen-kruimel carrés te maken, met kersen op siroop uit een pot. Ja, deze exemplaren kunnen niet tippen aan de verse, maar qua smaak is er niets mis mee. En zie het van een zonnige kant: zo kun je deze carrés het hele jaar door maken (tot het kersenseizoen van 2018 van start gaat).

En dat maken is zeker geen straf, want wat zijn ze lekker. De kersen liggen op een bedje van zachte koek en worden bedekt door een dekentje van zoete en krokante kruimels. Om van te smullen. En met een beetje slagroom of een bolletje vanille-ijs erbij kan het grote genieten beginnen.  


Ingrediënten
  • 600 g ontpitte kersen, uit pot
  • 350 ml kersensap/siroop
  • 35 g custardpoeder
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • ¾ tl amandel-extract
  • 150 g kersenjam
  • 230 g boter, koud
  • 245 g bloem
  • 130 g amandelmeel
  • 110 g fijne kristalsuiker
  • snufje zout
  • 1 tl vanille-extract
Extra nodig
Vierkante bakvorm van 23 bij 23 centimeter, bakpapier, foodprocessor, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 60 minuten oven, 3 uur wachten


  • Laat de kersen uitlekken en vang het sap/de siroop op in een kom. Je hebt 350 ml nodig. Dep de kersen droog.
  • Meng in een kommetje de custardpoeder samen met de vanillesuiker, het amandel-extract en 6 eetlepels van het kersensap. 
  • Breng de rest van het sap al roerend aan de kook in een steelpan. 
  • Neem de pan van het vuur en voeg het custard-mengsel al roerend aan het sap toe. 
  • Laat dit mengsel onder voortdurend roeren 2 minuten op een laag vuur zachtjes doorkoken. 
  • Haal de pan van het vuur en roer er de kersenjam door. 
  • Roer er vervolgens de kersen door. 
  • Giet in een schaal en dek deze af met huishoudfolie. Laat afkoelen. 
  • Verwarm de oven voor op 170°C. Vet de bakvorm in en bekleed deze met bakpapier, laat hierbij het papier ruim over de rand hangen. 
  • Snijd de koude boter in blokjes en doe samen met de bloem, het amandelmeel, de fijne kristalsuiker, het zout en het vanille-extract in een foodprocessor. 
  • Mix dit alles met behulp van de pulseerknop.
  • Neem een derde van het deeg eruit en houd apart.
  • Schep de rest van het deeg in de bakvorm en druk in een egale laag uit over de bodem.
  • Schep het kersen-mengsel op de deeglaag. 
  • Verkruimel het achtergehouden deeg erover. 
  • Bak ongeveer 1 uur in het midden van de voorverwarmde oven, of tot de kruimeltopping lichtbruin van kleur is en de vulling bubbelt.
  • Laat afkoelen op kamertemperatuur. Plaats de vorm vervolgens afgedekt in de koelkast en laat helemaal koud worden.
  • Haal de koek voorzichtig uit de vorm en snijd in vierkantjes. 
  • Serveer.


Comments