Appel-noten taartjes
Wat hoort er nu meer bij de herfst dan een ovenverse zelfgebakken appeltaart? ... Helemaal niets. Het is gewoon zo heerlijk om op een gure dag lekker in je keuken bezig te zijn terwijl je huis gevuld wordt met de warme & zoete geuren van appel en kaneel. Dit werkt echt enorm humeurverbeterend. Afgelopen week heb ik dan ook met veel plezier deze overheerlijke appel-noten taartjes gebakken.
En het zijn echt taartjes om van te smullen. De taartbodempjes zijn gevuld met een laagje amandelspijs en daarop liggen heerlijke zachte appelblokjes en krokante stukjes noot die zorgen voor een lekkere bite. De combinatie maakt deze taartjes fantastisch rijk van smaak. Dus terwijl de regen buiten tegen de ramen sloeg en de wind om mijn huis gierde, had ik een heerlijk verwenmomentje te pakken.
Tip: gebruik voor deze taartjes stevige friszure appels, zoals Jonagold, Goudrenet, Elstar of Granny Smith ~ de taartjes zijn extra lekker met een flinke dot verse slagroom erbij.
En het zijn echt taartjes om van te smullen. De taartbodempjes zijn gevuld met een laagje amandelspijs en daarop liggen heerlijke zachte appelblokjes en krokante stukjes noot die zorgen voor een lekkere bite. De combinatie maakt deze taartjes fantastisch rijk van smaak. Dus terwijl de regen buiten tegen de ramen sloeg en de wind om mijn huis gierde, had ik een heerlijk verwenmomentje te pakken.
Tip: gebruik voor deze taartjes stevige friszure appels, zoals Jonagold, Goudrenet, Elstar of Granny Smith ~ de taartjes zijn extra lekker met een flinke dot verse slagroom erbij.
Ingrediënten
- 75 g blanke amandelen
- 150 g kristalsuiker
- geraspte schil van ¼ citroen
- 1 ei
- 900 g appels
- 1 tl kaneel
- 220 g boter, zacht
- 105 g witte basterdsuiker
- 105 g lichtbruine basterdsuiker
- 8,5 g bakpoeder
- 2 g zout
- 1 g zuiveringszout
- ¼ tl vanille-extract
- 290 g bloem
- 1 eidooier
- 175 g gemengde & geroosterde noten, grof gehakt
- ca. 150 g abrikozenjam
Extra nodig
10 ronde taart/bakringen van 8 cm doorsnede en 2 cm hoog, ronde uitsteker van 8 cm doorsnede, huishoudfolie, bakpapier, spuitzak, foodprocessor, zeef, kwastje
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, ca. 20 minuten oven, > 1 uur wachten
- Doe de blanke amandelen, 75 g kristalsuiker en de citroenrasp in een foodprocessor en draai tot een grof mengsel.
- Klop 1 ei los en giet de helft geleidelijk bij het amandelmengsl. Blijf malen tot het een kneedbare massa is, waarin nog minieme stukje amandel te proeven zijn.
- Leg het mengsel afgedekt in de koelkast te rusten.
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kleine blokjes.
- Meng 75 g kristalsuiker met de kaneel en strooi dit over de appelblokjes.
- Schep de appels om, zodat ze helemaal bedekt zijn met de kaneelsuiker en laat dit ongeveer een half uur staan. Ik heb de appels in een vergiet gedaan met daaronder een bakje, zodat het vrijkomende appelvocht weg kan lopen.
- Maak de taartbodempjes.
- Meng 210 g zachte boter met de witte en lichtbruine basterduiker, het bakpoeder, het zout, het zuiveringszout en het vanille-extract.
- Meng er de bloem door.
- Voeg 1 eidooier toe en kneed tot een mooi samenhangend deeg.
- Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minstens 30 minuten in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Plaats de bakringen op de bakplaat.
- Haal het deeg uit de koelkast en kneed het kort door.
- Rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot 7 millimeter dikte.
- Steek met de ronde uitsteker 10 plakjes uit het deeg. Je zult deeg overhouden, maar dit kun je prima invriezen voor later gebruik.
- Leg de deegplakjes in de bakringen.
- Vul een spuitzak met het amandelspijs en spuit in het midden van elk deegplakje een kleine hoeveelheid spijs. Zorg ervoor dat er tegen de ring een rand van 1 centimeter vrij blijft.
- Bak de taartbodempjes in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
- Verwijder na het bakken onmiddellijk en heel voorzichtig de ringen met behulp van een ovenwant.
- Laat de taartbodempjes afkoelen op de bakplaat.
- Doe de appelblokjes samen met 10 g boter in een ruime (wok)pan en verwarm dit op laag vuur. Bak de blokjes tot ze zacht zijn geworden, vergeet niet regelmatig om te scheppen.
- Laat afkoelen.
- Meng de grof gehakte geroosterde noten door de afgekoelde appelblokjes.
- Verdeel dit mengsel over de taartbodempjes. Druk aan.
- Breng in een steelpan de abrikozenjam met 2 theelepels water op laag vuur aan de kook.
- Wrijf de jam door een zeef en bestrijk er de taartjes mee.
- Serveer.
Comments
Post a Comment