Citroen-blauwe bessen skillet cakejes

Citroen-blauwe bessen skillet cakejes
Een ‘match made in heaven’, zo kun je de combinatie van blauwe bessen en citroen denk ik wel noemen. Ook deze cakejes worden door deze fantastische smaakcombinatie onweerstaanbaar lekker, heerlijk verfrissend en heel verleidelijk. 

Ik heb de cakejes zoals je ziet in skillets gebakken, qua smaak is er geen verschil met de traditionele cakevorm, maar in zo’n pannetje ziet je cakeje er meteen een stuk indrukwekkender uit. En een groot voordeel is dat je niet hoeft te wachten tot de cakejes zijn afgekoeld, je kunt ze (bijna) rechtstreeks vanuit de oven op tafel zetten (een klein beetje afkoelen kan geen kwaad, je mond zal je dankbaar zijn). Dus geen gedoe en onmiddellijke bevrediging. En hoewel ze warm verrukkelijk zijn, vooral wanneer je ze serveert met een bolletje vanille-ijs, zijn ze koud ook heel erg lekker. 


Ingrediënten
  • 75 g boter, zacht
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 1 citroen
  • 75 g patentbloem
  • 75 g amandelmeel
  • ¼ tl bakpoeder
  • 2 eieren (L)
  • 1 tl vanille-extract
  • 125 g blauwe bessen
Extra nodig
4 mini-skillets (ovenvaste koekenpannetjes) van 12 centimeter doorsnee, fijne rasp
Tijd (ongeveer)
10 minuten bereiding, ca. 20 minuten oven, 15 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 190°C. Vet de skillets in met boter. 
  • Doe de fijne kristalsuiker in een kom en rasp de schil van de helft van de citroen erboven. 
  • Wrijf de citroenrasp met je vingers door de suiker. 
  • Voeg de rest van de ingrediënten toe, behalve de blauwe bessen, en mix tot een glad beslag. Mix niet te lang door. 
  • Schep het beslag in de skillets en strijk glad. Vul de skillets niet helemaal tot bovenaan, maar tot ongeveer 2/3.
  • Verdeel de blauwe bessen over het beslag. 
  • Bak de cakejes in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten gaar. Ze moeten terugveren als je lichtjes op drukt.
  • Haal de cakejes uit de oven en laat ze iets afkoelen voordat je ze serveert. 




Bron recept: Jamie sept/okt 2017

Comments