Citroentaart met roomkaas & frambozen

Citroentaart met roomkaas & frambozen
 

 

De meteorologische zomer mag dan vorige week al begonnen zijn, de afgelopen dagen leek hij nog heel erg ver weg. Maar de regen is voor mij altijd een goede reden om een taart (of andere lekkernij) te bakken die een beetje de zon in huis haalt en mij heel erg naar de zomer doet verlangen.

En deze citroentaart met roomkaas & frambozen is zo’n taart: hij is zoet, een tikkeltje zuur, fruitig en vooral heel lekker fris. De combinatie tussen de zoete frambozenjam, het romige witte glazuur, de vochtige citroencakes en de frisse lemon curd is verrukkelijk en het maakt deze taart tot een fantastische zomerse traktatie. Ideaal om te serveren op een zonnige dag, of bak hem om een regenachtige dag mee op te fleuren. Geniet ervan.


Ingrediënten

  • 260 g boter, zacht
  • 250 g kristalsuiker
  • 320 g bloem
  • 4 tl bakpoeder
  • 320 ml karnemelk
  • geraspte schil van 5 citroenen
  • 3 eieren (L)
  • 600 g poedersuiker
  • 250 g roomkaas
  • lemon curd
  • frambozenjam
  • verse frambozen

Extra nodig
3 ronde springvormen of bakvormen met losse bodem van 20 cm doorsnede, bakpapier, fijne rasp
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 30 minuten oven, 3 uur wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 170°C (boven- en onderwarmte). Vet de bak- of springvormen in en bekleed ze met bakpapier.
  • Klop 110 g zachte boter met de kristalsuiker goed door elkaar.
  • Voeg de bloem en het bakpoeder toe en klop tot het mengsel een fijne zanderige structuur heeft.
  • Klop in een andere kom de karnemelk, de geraspte schil van 3 citroenen en de eieren door elkaar.
  • Voeg de helft van dit karnemelkmengsel toe aan het botermengsel. Mix goed door elkaar tot je een glad en dik beslag zonder klontjes hebt.
  • Voeg dan de rest van het karnemelkmengsel toe en klop goed door tot alles goed gemengd is. Klop niet te lang.
  • Verdeel het beslag over de drie bakvormen.
  • Bak de cakes circa 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot ze lichtbruin van kleur zijn (ze kleuren wat donkerder aan de randen) en terugveren wanneer je er zachtjes op drukt. Controleer na 25 minuten hoe ver je cakes zijn.
  • Laat de cakes 5 minuten afkoelen en verwijder dan de bakvormen. Laat de cakes helemaal afkoelen op een taartrooster.
 
  • Klop 150 g boter zacht en romig.
  • Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe en klop goed door elkaar. Klop er vervolgens de geraspte schil van 2 citroenen door.
  • Klop er ten slotte de roomkaas door en blijf kloppen tot je een heel licht en luchtig mengsel hebt.
 
  • Bestrijk 2 afgekoelde cakelagen met een laagje lemon curd. Bestrijk ze vervolgens met een laag van het roomkaasglazuur en een laag frambozenjam.
  • Leg deze 2 cakelagen op elkaar. Leg er de derde cakelaag bovenop.
  • Bestrijk de boven- en zijkant van de taart met het overgebleven roomkaasglazuur. Strijk glad. Plaats de taart in de koelkast zodat het glazuur iets op kan stijven.
  • Versier de cake voor het serveren met verse frambozen en eventueel wat sliertjes citroenschil (die je maakt met behulp van een zesteur).









Bron recept: The Hummingbird Bakery, Home Sweet Home

Comments

  1. Dit recept is echt super! De taart was heerlijk :) Alleen volgende keer zou ik iets meer bakpoeder gebruiken, want de cake was iets vast. Maar echt een succesrecept!

    ReplyDelete
  2. mijn taart was nog helemaal beslag...

    ReplyDelete

Post a Comment