Chocolade banoffee whoopies

Chocolade banoffee whoopies

 

Afgelopen vrijdagmiddag was zo’n middag die bijna ten onder ging aan chagrijnige druilerigheid. Buiten was het grijs, koud en nat (het regende al de hele dag) en ondanks dat binnen de verwarming stond te loeien, bleef het behoorlijk frisjes. Ik besloot uit pure verveling een filmpje te gaan kijken. De keuze viel op ‘Love Actually’. Niet echt het soort film waar ik normaal warm voor loop, maar wel een prima film om op een saaie middag de tijd mee te doden terwijl ik onder een dekentje op de bank zit met een kop dampende thee voor mijn neus.

Gedurende de film had ik continu de aandrang om lekker weg te doezelen, maar er was één moment waarop ik even helemaal wakker geschud werd: de scene waarin het personage Juliet (Keira Knightley) aan Mark (Andrew Lincoln) ‘banoffee pie?’ vraagt.

De scene in een notendop: Juliet heeft bij Mark (de beste vriend van haar nieuwe echtgenoot) aangebeld in de hoop de video in handen te krijgen die hij gemaakt heeft van haar huwelijk. Omdat Mark (die stiekem smoorverliefd is op Juliet) altijd heel gemeen is tegen haar, probeert zij hem om te kopen met een banoffee taart. Het antwoord van Mark op de vraag van Juliet: ‘No, thanks’. Doodzonde natuurlijk, want een ‘banoffee pie’ is hemels lekker. En hoewel Mark deze verleiding blijkbaar kan weerstaan, kan ik dat niet en ik wist dan ook ineens hoe ik deze druilerige middag meer kleur kon geven: een banoffee taart bakken.

Helaas had ik niet alle ingrediënten in huis en omdat ik geen zin had om in de stromende regen naar de supermarkt te fietsen, besloot ik met de ingrediënten die ik wél in huis had chocolade banoffee whoopies te maken. Het bleek een heel makkelijk recept te zijn met een verrukkelijk resultaat. Tussen de zachte cake-achtige chocolade koekjes zit een zoete en kleverige karamelvulling met stukjes frisse banaan: een onweerstaanbaar lekkere combinatie. 

Tip: de whoopies worden extra lekker wanneer je ze bovenop garneert met een flinke toef licht gezoete slagroom die je vervolgens bestrooit met wat cacaopoeder of geraspte chocolade.


Ingrediënten

  • 1 blikje zoete gecondenseerde melk
  • 115 g boter
  • 210 g donkerbruine basterdsuiker
  • 1 ei (L)
  • 200 g bloem
  • 70 g cacaopoeder
  • 1 ½ tl zuiveringszout
  • ½ tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 240 ml melk
  • 2-3 bananen

Extra nodig
Met bakpapier beklede bakplaten, spuitzak(ken) met rond spuitmondje, ovenschaal, braadslee, aluminiumfolie
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, 105 minuten oven, 2 uur wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 220°C (boven- en onderwarmte).
  • Doe de inhoud van het blikje gecondenseerde melk in een ondiepe ovenschaal en dek dit goed af met aluminiumfolie.
  • Zet je ovenschaal in een grotere ovenschaal of braadslee en vul deze voor de helft met heet/kokend water.
  • Zet de schalen in de oven en laat ze er circa 1½ uur in staan. Check af en toe even of er nog genoeg water in de grotere ovenschaal/braadslee zit.
  • Controleer na ongeveer een uur hoe bruin je melk al is geworden. Zodra het mengsel de gewenste kleur heeft haal je de ovenschalen uit de oven, verwijder je het aluminiumfolie en roer je dulce de leche goed door tot een egale massa. Laat het afkoelen.


  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
  • Mix de boter met de donkerbruine basterdsuiker tot een luchtig geheel.
  • Voeg het ei toe en klop tot een homogeen mengsel.
  • Zeef de bloem met het cacaopoeder, zuiveringszout, bakpoeder en het zout.
  • Meng de melk en het vanille-extract door elkaar.
  • Voeg een deel van het bloemmengsel bij het eimengsel. Klop dit kort door, totdat je geen bloemresten meer ziet.
  • Voeg vervolgens een deel van het melk-mengsel toe en klop dit goed door totdat je een glad deeg hebt.
  • Herhaal de vorige twee stappen tot het bloemmengsel en de melk op zijn en je een glad deeg gekregen hebt.
  • Doe het deeg in een spuitzak en spuit hoopjes op de met bakpapier beklede bakplaat (of whoopie-bakmat). Laat tussen de whoopies genoeg ruimte vrij, want ze vloeien uit tijdens het bakken. Wanneer je een whoopie bakplaat gebruikt, spuit dan kleine hoopjes in de bakholtes en strijk deze glad met een lepel.
  • Bak de whoopies in circa 14 minuten in het midden van de voorverwarmde oven gaar. Ze moeten terugveren als je erop duwt.
  • Laat de whoopies afkoelen voor je ze van de bakplaat neemt.


  • Snijd de bananen in plakjes.
  • Smeer op de platte kant van een whoopie een klein beetje dulce de leche. Leg hier 2-3 plakjes banaan op.
  • Besmeer ook een tweede whoopie aan de platte kant met een klein beetje dulce de leche. Druk de twee whoopie-helften tegen elkaar.
  • Serveer direct.



Comments