Aardbeienslof
Het zal je vast niet ontgaan zijn dat het vandaag Moederdag is. Zodra je de afgelopen weken een voet buiten de deur zette, kon je er moeilijk om heen: Moederdag-producten in de supermarkt, speciale Moederdag-cadeauverpakkingen bij de drogist, Moederdag-kaarten bij de boekhandel, Moederdag-aanbiedingen bij de bloemist en Moederdag-abri’s op het station.
Natuurlijk zet ook ik mijn moeder vandaag extra in het zonnetje en bedank ik haar voor de liefdevolle zorg van de afgelopen jaren. Maar hoewel mijn moeder vroeger heel blij was met de knutsels die we voor haar maakten (asbakken van klei, mooi verpakte gedichtjes en zelfgemaakte bloemen), zal ze er nu (naar eigen zeggen) ‘geen traantje om laten als ze geen cadeautje krijgt’. Volgens haar hebben we niet één speciale dag in het jaar nodig om te vertellen dat we van haar houden, dat kan altijd.
En natuurlijk heeft ze hier gelijk in. Moederdag is bij ons dus zeker geen verplichting, maar ik weet dat mijn moeder het stiekem toch wel leuk vind om iets te krijgen. De knutsels laten we al jaren achterwege, maar samen met mijn zussen heb ik een leuk cadeautje gekocht. Daarnaast hoop ik een glimlach op mijn moeders gezicht te toveren met deze aardbeienslof. Deze slof is echt een fantastisch stuk gebak. Het deeg is brokkelig en zacht tegelijkertijd: je moet je vorkje even als koevoet gebruiken, maar eenmaal in je mond smelt het deeg op je tong. Op dit deeg ligt een heerlijke laag amandelspijs met daarop een romige laag banketbakkersroom. Het geheel wordt afgemaakt met heerlijk verse en geurige aardbeien en een paar heerlijke toeven vers geklopte slagroom. Onweerstaanbaar lekker.
Waarschijnlijk heb je vandaag geen tijd meer om je moeder te verrassen met deze verrukkelijke slof, maar er zijn dit jaar nog genoeg andere momenten om je moeder (of natuurlijk jezelf) te verwennen. Tip: als vulling kun je eigenlijk elk soort fruit kiezen dat je lekker vindt, of combineer meerdere fruitsoorten ~ Heb je geen sloffenvorm in huis? Gebruik dan de ring van een springvorm of taartring.
Ingrediënten
- 250 g bloem + 3 el
- 2 tl bakpoeder
- 180 g roomboter
- 285 g kristalsuiker
- 80 g (licht)bruine basterdsuiker
- 6 eidooiers (L)
- rasp van een halve citroen
- ¼ tl zout
- 500 ml volle melk
- 1 vanillestokje
- 150 g amandelspijs
- 1 ei (L)
- 250 ml slagroom
- 500 g aardbeien, gehalveerd
- poedersuiker
Extra nodig
2 sloffenringen, een met bakpapier beklede bakplaat, spuitzak met gekarteld spuitmondje
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, ca. 23 minuten oven, 2 uur wachten
Werkwijze
- Zeef 250 g bloem en het bakpoeder boven een kom. Voeg de roomboter, 100 g kristalsuiker, de basterdsuiker, één eidooier, de rasp van een halve citroen en het zout toe.
- Kneed de ingrediënten kort met de hand tot een samenhangend deeg. Kneed echt niet te lang door: zodra er van het deeg een samenhangende bal gevormd kan worden is het goed.
- Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.
- Maak ondertussen de banketbakkersroom. Halveer het vanillestokjes in de lengte en schraap het merg eruit.
- Breng de melk met 75 g kristalsuiker en het vanillemerg aan de kook.
- Roer 5 eidooiers met 3 el bloem en 75 g kristalsuiker in een kom door elkaar. Voeg al roerende een flinke scheut melk toe aan de eidooiers en roer even goed door.
- Giet het mengsel terug in de pan en breng opnieuw aan de kook. Laat de banketbakkersroom circa 2 minuten doorkoken.
- Haal de pan van het vuur en giet de banketbakkersroom in een ondiepe schaal en dek hem af met huishoudfolie. Zorg ervoor dat het folie direct op de room ligt, zodat er geen velvorming kan plaatsvinden.
- Laat de room eerst wat afkoelen op het aanrecht en zet de kom daarna tot gebruik in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
- Meng het amandelspijs met 1 ei om het smeerbaar te maken.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dikte van circa 1 centimeter.
- Druk met een sloffenring twee passende deegplakken uit het deeg.
- Plaats de deegplakken op een met bakpapier beklede bakplaat. Vet de sloffenringen in en plaats ze om de deegplakken.
- Verdeel het spijsmengsel op de deegplakken tot 1,5 centimeter van de rand af.
- Bak de sloffen in ca. 23 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven.
- Verwijder de sloffenringen meteen na het bakken en laat de sloffen afkoelen.
- Klop de slagroom met 35 g kristalsuiker stijf.
- Sla de banketbakkersroom los en doe het over in een spuitzak met een glad spuitmondje.
- Spuit de sloffen op met de banketbakkersroom (je houd ongeveer ¼ deel van de room over).
- Verdeel de aardbeien over de slof. Bestuif de sloffen met poedersuiker en decoreer naar wens met toeven slagroom.
Bron recept: Rutger Bakt, Rutger van den Broek
Comments
Post a Comment