Appel-kruimelkoek

Appel-kruimelkoek

Is het een koek of is het cake? Toen ik met dit recept voor appel-kruimelkoek uit het magazine Landleven aan de slag ging was ik heel even in verwarring. Ze noemen het een koek, maar naar (mijn bescheiden) mening was ik toch echt een cake aan het maken. Maakt het wat uit hoor ik je wellicht denken? Nee, eigenlijk niet. Want het eindresultaat was zo onwijs lekker dat de naam er niet toe doet. 

De koek/cake bestaat uit heerlijke zachte partjes appel die op smaak zijn gebracht met kaneel en op een luchtig bedje van zoete cake liggen onder een dekentje van kruidige krokante kruimels. Tijdens het bakken vult je huis zich met de geur van huiselijk geluk, en na het bakken geeft elke hap je die oude vertrouwde warme appelcakesmaak. Je blijft er van genieten, tot en met de laatste kruimel! 


Appel-kruimelkoek


Ingrediënten

  • 4 appels
  • sap ½ citroen
  • 3 tl kaneelpoeder
  • 260 g fijne kristalsuiker
  • 265 g boter
  • 85 g donkere basterdsuiker
  • zout
  • 405 g bloem
  • 85 g ei
  • 105 g zure room
  • 1 ½ tl vanille-extract
  • 1 ¾ tl bakpoeder
Extra nodig
Vierkante bakvorm van ca. 23x23 cm, bakpapier
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 55 minuten oven, 2 uur wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 175°C (boven- en onderwarmte). Vet de bakvorm in en bekleed deze met bakpapier. Laat het papier over de rand hangen. Zet apart.
  • Was de 4 appels. Verwijder de klokhuizen en snijd elke appel in 16 partjes.
  • Doe de appelpartjes in een kom en voeg het sap van ½ citroen, 1 ½ tl kaneelpoeder en 40 g fijne kristalsuiker toe. Schep de appels om, zodat ze helemaal bedekt zijn met de kaneelsuiker. Zet apart.

  • Maak de kruimellaag.
  • Smelt 150 g boter in een steelpan.
  • Meng ondertussen 85 g donkere basterdsuiker, 85 g fijne kristalsuiker, 1 ½ tl kaneelpoeder en een snuf zout in een kom door elkaar.
  • Voeg de gesmolten boter toe en roer door elkaar.
  • Voeg 230 g bloem toe en roer tot een dik mengsel. Plaats in de koelkast tot gebruik.

  • Maak het cakebeslag.
  • Mix 115 g boter en 135 g fijne kristalsuiker tot een licht en romig mengsel.
  • Voeg 85 g ei, 105 g zure room en 1 ½ tl vanille-extract toe en mix dit er goed door.
  • Zeef 175 g bloem, 1 ¾ tl bakpoeder en een snuf zout boven de kom.
  • Spatel dit door het beslag, tot alle bloem is opgenomen.

  • Schep het cakebeslag op de bodem en de bakvorm en strijk uit tot een egale laag.
  • Verdeel de appelpartjes over het beslag en giet er ook wat vloeistof uit de kom over.
  • Haal het kruimelbeslag uit de koelkast en wrijf het kruimelbeslag tussen je vingers tot (grove) kruimels en verdeel over de appelpartjes.
  • Plaats de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de appelkoek in ca. 55 minuten gaar.
  • Laat de koek afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Bestrooi voor het serveren met poedersuiker en snijd in vierkante blokjes.


Appel-kruimelkoek



Bron recept: Landleven, Koekje

Reacties

  1. Net gemaakt, heerlijk en ziet er precies zo uit als op de foto.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten