Sinterklaascake
Wat is het ‘Heerlijk avondje’
Zonder gevulde speculaas of marsepein?
Het zou er zeker weten
Veel minder leuk door zijn!
Op Sinterklaasavond wil ik snoepen
Voor mij bestaat er niet zoiets als ‘te zoet’
Dus strooien de Pieten
Bij mij heel veel kruidnoten en suikergoed.
Maar ook jij bent vast een zoetekauw
Dus bakte de goede Sint
Deze sinterklaascake speciaal voor jou
Omdat hij weet dat jij dit zo lekker vindt.
En natuurlijk wordt ook jouw familie
Naast alle cadeautjes nu heel erg blij
Van deze verrukkelijke sinterklaaslekkernij!
Ingrediënten
- 1 vanillestokje
- 250 ml volle melk
- 2 eidooiers (L)
- 200 g fijne kristalsuiker
- 1 el maïzena
- 130 g bloem + extra voor bestuiven vorm
- 5 g bakpoeder
- 2 el cacaopoeder
- snufje zout
- 400 g roomboter
- 3 eieren (L)
- 75 g Verkade melkchocolade
- 150 g Verkade pure chocolade
- 60 g poedersuiker
- 111 g Verkade witte chocolade
- 55 ml slagroom
- strooigoed
Cakevorm met 1,4 liter inhoud (ik gebruikte de Nordic Ware Classic Fluted Loaf Pan), huishoudfolie, spuitzak, rond glad spuitmondje, taartrooster
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, ca. 45 minuten oven, 60 minuten wachten
Werkwijze
Banketbakkersroom
- Maak eerst de banketbakkersroom.
- Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit.
- Meng 200 ml volle melk samen met het vanillemerg in een steelpan. Breng rustig onder af en toe roeren aan de kook.
- Klop ondertussen in een kom 50 ml volle melk, 2 eidooiers, 50 g fijne kristalsuiker en 1 el maïzena door elkaar tot een crème.
- Voeg een flinke scheut hete melk toe aan het dooiermengsel in de kom. Roer goed door elkaar met een garde.
- Voeg de gemengde massa toe aan de melk in de pan en roer goed door met een garde.
- Breng al roerend op laag vuur aan de kook. Kook de banketbakkersroom nog ca. 4 minuten door om deze volledig te binden.
- Giet de banketbakkersroom over in een ondiepe schaal, dek af met huishoudfolie (druk de folie op de room) en laat afkoelen op kamertemperatuur.
Cake
- Maak de cake.
- Verwarm de oven voor op 175°C (boven- en onderwarmte). Vet de cakevorm in en bestuif hem met bloem. Klop de overtollige bloem eruit.
- Hak 75 g Verkade melkchocolade fijn. Zet apart.
- Zeef boven een kom 130 g bloem, 5 g bakpoeder, 2 el cacaopoeder en een snuf zout. Roer door elkaar met een garde. Zet apart.
- Klop in een andere kom 150 g roomboter met 150 g fijne kristalsuiker luchtig.
- Klop één voor één de 3 eieren door het botermengsel. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige is opgenomen.
- Voeg het bloemmengsel toe aan het botermengsel en klop kort door elkaar totdat je geen bloemresten meer ziet.
- Voeg de fijngehakte chocolade toe en spatel door het beslag.
- Schenk het beslag in de cakevorm en strijk glad.
- Bak de cake in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 45 minuten gaar.
- Haal de cake uit de oven als deze gaar is (test dit met een satéprikker) en laat hem 5-10 minuten in de vorm afkoelen.
- Stort de cake op een taartrooster. Verwijder de vorm en laat de cake helemaal afkoelen.
- Snijd de afgekoelde cake horizontaal doormidden.
Chocoladecrème
- Maak de chocoladecrème.
- Hak 150 g Verkade pure chocolade fijn. Smelt de chocolade au bain-marie. Laat de chocolade iets afkoelen.
- Klop 250 g roomboter met 60 g poedersuiker luchtig.
- Klop er de afgekoelde banketbakkersroom door.
- Klop de gesmolten pure chocolade door de crème. Stop met kloppen als alles goed gemengd is.
- Vul een spuitzak met rond glad spuitmondje met de crème.
- Spuit toeven crème op de onderste cakelaag. Leg er de bovenste cakelaag op. Druk zacht aan.
Chocoladedrip
- Maak de chocoladedrip.
- Hak 111 g Verkade witte chocolade fijn. Doe de chocolade in een hittebestendige kom.
- Breng 55 ml slagroom in een steelpan aan de kook.
- Giet de slagroom over de gehakte chocolade. Meng met een spatel door elkaar tot een gladde ganache. Laat afkoelen tot lichaamstemperatuur.
- Verdeel de ganache over de bovenkant van de cake.
- Versier de cake naar wens met strooigoed.
- Serveer.
Dit recept is gemaakt in samenwerking met Verkade
Reacties
Een reactie posten