Mojito slof

Mojito slof
 

Met de tropische temperaturen van de afgelopen week stond je hoofd waarschijnlijk niet bij bakken. Maar ik kon het toch niet laten en ik ben in een broeierig warme keuken aan de slag gegaan met deze mojito slof. De mojito, bestaande uit witte rum, limoensap, rietsuiker, munt en veel ijs, is voor mij namelijk de ultieme (zwoele) zomeravond cocktail, en hij mocht in de voorbije dagen dan ook niet ontbreken. De belangrijkste ingrediënten van deze cocktail zijn heerlijk om te gebruiken in de zoete keuken en je kunt ze eenvoudig samenvoegen in een verfrissende traktatie. 

Ik heb al eerder mojito taartjes en –cupcakes gemaakt, maar deze keer werd het dus een slof. De bodem van deze slof is gevuld met een romige limoen-banketbakekrsroom met daarop een frisse laag mojito crème (met limoen, rietsuiker en munt) en daarbovenop toeven zachte limoen-munt botercrème. Met een paar schijfjes limoen en blaadjes verse munt is de look compleet en heb je de perfecte traktatie om een warme zomerdag mee af te sluiten. 

 

Mojito slof

 

Ingrediënten

  • 8 limoenen
  • 335 g roomboter
  • 100 g lichtbruine basterdsuiker
  • 125 g fijne kristalsuiker
  • zout
  • 2 eidooiers
  • 250 g patentbloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 275 ml melk
  • 23 g custardpoeder
  • 2 blaadjes witte gelatine
  • 25 g citroensap
  • 55 g rietsuiker
  • 1 el muntsiroop
  • 55 ml witte rum
  • verse munt
  • 190 ml slagroom
  • 200 g poedersuiker

Extra nodig
Sloffenring, bakplaat, bakpapier, huishoudfolie, fijne rasp, citruspers, spuitzak, spuitmondje, acetaatfolie
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 20-25 minuten oven, > 5 uur wachten

Werkwijze


Sloffendeeg

  • Rasp de schil van 3 limoenen. Pers ze uit. Je hebt 50 g limoensap later in het recept nodig voor de mojito crème.
  • Klop 175 g roomboter zacht en romig.
  • Voeg 100 g lichtbruine basterdsuiker en 75 g fijne kristalsuiker toe, samen met een snuf zout en de geraspte schil van de 3 limoenen.
  • Klop dit tot een gladde massa.
  • Meng er 1 eidooier door.
  • Zeef 250 g patentbloem en 2 tl bakpoeder boven het mengsel en spatel deze erdoor.
  • Kneed kort door tot een samenhangend deeg. Kneed echt niet te lang door: zodra er van het deeg een samenhangende bal gevormd kan worden is het goed.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.



Banketbakkersroom

  • Rasp de schil van 3 limoenen. Pers 1 limoen uit. Zet apart.
  • Roer in een kommetje 50 ml melk met het limoensap, 25 g kristalsuiker, 23 g custardpoeder en 1 eidooier door elkaar tot een glad papje.
  • Breng 200 ml melk met 25 g kristalsuiker in een steelpan op laag vuur aan de kook.
  • Giet een deel van de kokende melk over het koude melkmengsel en roer goed door elkaar.
  • Giet dit vervolgens terug bij de hete melk. Laat de room op laag vuur, onder voortdurend roeren, 2 minuten zachtjes doorkoken.
  • Voeg de geraspte limoenschil toe en roer erdoor.
  • Giet de banketbakkersroom over in een ondiepe schaal en laat afgedekt met huishoudfolie afkoelen. Zorg ervoor dat de folie direct op de room ligt, zodat er geen velvorming kan plaatsvinden.



Slof bakken

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een plak met een dikte van 1 centimeter.
  • Druk met de sloffenring een deegplak uit het deeg. Je houdt deeg over, dit kan je invriezen voor later gebruik.
  • Plaats de deegplak op de bakplaat. Plaats de sloffenring om de deegplak.
  • Klop een deel van de banketbakkersroom los en vul hier een spuitzak mee.
  • Spuit de room in lange banen op de sloffenbodem. Laat 2 cm van de rand vrij.
  • Bak de slof in ca. 20-25 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Verwijder na het bakken meteen de sloffenring en laat de slof afkoelen.


  • Klop de overgebleven banketbakkersroom los en vul hier de sloffenbodem mee. Strijk glad.
  • Plaats de sloffenbodem op een plat bord of snijplank.
  • Plaats de sloffenring om de bodem en bekleed de binnenzijde van de ring met acetaatfolie.



Mojito crème

  • Week 2 blaadjes witte gelatine minstens 1 uur in ruim koud water.
  • Breng 50 g limoensap, 25 g citroensap, 40 g rietsuiker en 1 el muntsiroop in een pannetje al roerend aan de kook.
  • Draai het vuur uit. Voeg 15 ml witte rum toe.
  • Knijp de 2 gelatineblaadjes uit en voeg ze toe aan de hete vloeistof. Roer tot de gelatine is opgelost.
  • Doe 10 grote blaadjes verse munt in een kom. Giet de vloeistof op de muntblaadjes. Roer door elkaar.
  • Dek af met huishoudfolie en laat de vloeistof afkoelen.
  • Klop 190 ml slagroom met 15 g rietsuiker bijna stijf (dik lobbig).
  • Haal de kom met afgekoelde vloeistof uit de koelkast en giet door een zeef in een kom.
  • Spatel de afgekoelde vloeistof door de slagroom.
  • Giet de creme op de sloffenbodem. Strijk glad.
  • Dek af en plaats in de koelkast tot de crème is opgesteven.



Botercrème

  • Rasp de schil van twee limoenen.
  • Hak een aantal muntblaadjes met behulp van een hakmolentje fijn. Je hebt 1 tl fijngehakte munt nodig.
  • Klop 160 g zachte boter romig.
  • Voeg in delen 200 g poedersuiker toe en klop tot de suiker volledig is opgenomen.
  • Voeg de limoenrasp en de gehakte munt tot en klop goed door elkaar.
  • Meng in een kommetje 40 ml witte rum met 25 ml melk en klop dit mengsel op lage snelheid door het botermengsel.
  • Als alle vloeistof is opgenomen, klop je de crème op hoge snelheid zacht en romig.



Opmaken

  • Vul een spuitzak met een spuitmondje naar keuze met de botercrème.
  • Spuit de crème op de bovenzijde van de slof.
  • Versier de slof naar wens met bijvoorbeeld partjes limoen en verse muntblaadjes.
  • Serveer.



Mojito slof

Mojito slof

Reacties

  1. Wat is de afmeting van de slof? Ziet er zo lekker uit, ga ik zeker eens proberen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi!
      De sloffenring die ik gebruikt heb is ca. 10 x 25 cm.
      Groeten,
      Tessa

      Verwijderen
  2. Dit ziet er heerlijk uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wow, dit lijkt me heerlijk fris ❤️💝

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ziet er heerlijk uit!
    Welk spuitmondje heb je gebruikt?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ga deze zeker proberen!
    Welke muntsiroop heb je gebruikt en waar is deze te koop?
    Alvast dank!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi!
      Ik heb de Monin Mojito Mint Siroop gebruikt. Deze is o.a. te koop bij (online) slijterijen.
      Groeten,
      Tessa

      Verwijderen
  6. Kan dit ook voor de kleine slof ringen ipv deze grote maat?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten