Chocolade cupcakes met Oreo frosting

Chocolade cupcakes met Oreo frosting
 

Aanstaande donderdag is het weer tijd voor een feestje, het is dan namelijk Wereld Chocolade Dag. Een dag die je natuurlijk niet wilt missen! Hoe je deze dag viert? Simpel: zet je feestmuts op en verwen jezelf met heerlijke chocolade. Ik help je hierbij graag en deel daarom vandaag dit verrukkelijke recept voor chocolade cupcakes met Oreo frosting. 

Wat je kan verwachten? Een heerlijke zachte chocolade cupcake bedekt met een koffie-chocoladeglazuur die smelt in je mond, met daarop een frosting gemaakt van mascarpone waardoor de crème fris & luchtig is. En wanneer je verkruimelde Oreo koekjes door de crème mengt, gebeurt er gewoon iets magisch. Het romige, knapperige resultaat met hier en daar een vleugje chocolade is gewoon een genot. Het resultaat is een droom van een cupcake voor alle chocolade- én Oreoliefhebbers.


Ingrediënten

  • 100 g patentbloem
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • 1 ½ tl instant espressopoeder
  • 40 g cacaopoeder
  • zout
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 100 g ongezouten boter
  • 2 eieren (L)
  • 1 ¾ tl vanille-extract
  • 460 ml slagroom
  • 75 g pure chocolade
  • ½ el glucose
  • 50 g Oreo koekjes + eventueel extra voor decoratie
  • 125 g mascarpone
  • 50 g poedersuiker

Extra nodig
Cupcakebakblik, 12 papieren cupcakevormjes, spatel, foodprocessor, spuitzak, spuitmondje
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 20-23 minuten oven, 1 ½ uur wachten

Werkwijze


Cakejes

  • Maak eerst de cakejes.
  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
  • Plaats 12 papieren cupcakevormpjes in de bakvorm. Zet apart.
  • Zeef boven een ruime kom 100 g patentbloem met 1 ½ tl bakpoeder, 1 tl instant espressopoeder, 40 g cacaopoeder en een goede snuf zout.
  • Voeg 150 g fijne kristalsuiker toe en roer met een garde door elkaar. Zet apart.
  • Doe 100 g boter in kleine blokjes in een kom.
  • Klop de boter enkele minuten tot deze zeer licht en romig is. Schraap zo nu en dan de wanden van de kom schoon met een spatel.
  • Wanneer de boter romig is, voeg dan het bloemmengsel, 2 eieren, 1 tl vanille-extract en 150 ml slagroom toe.
  • Klop dit mengsel op de laagste stand door elkaar tot de ingrediënten goed gemengd zijn. Schraap indien nodig tussendoor met je spatel de wanden van de kom schoon. Klop niet te lang door, hooguit ½-1 minuut.
  • Vul de cupcakevormpjes met het beslag. Vul ze niet verder dan ¾.
  • Laat het beslag 20 minuten staan.
  • Bak de cupcakes in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 20-23 minuten gaar. Een erin gestoken satéprikker moet er schoon uitkomen.
  • Laat de cakejes een paar minuten afkoelen in de bakvorm en plaats ze dan op een rooster om helemaal af te koelen.

Ganache

  • Hak 75 g pure chocolade fijn. Doe de chocolade in een hittebestendige kom. Zet apart.
  • Doe 60 ml slagroom met ½ el glucose, ½ tl instant espressopoeder, ¼ tl vanille-extract en een snuf zout in een steelpan.
  • Plaats de steelpan boven matig vuur en breng al roerend tegen het kookpunt aan. Laat het mengsel niet koken.
  • Giet het hete mengsel over de chocolade in de kom.
  • Wacht een paar minuten en roer het mengsel dan goed door met een spatel, tot alles goed gemengd is en een homogene gladde en glanzende massa vormt.
  • Laat de ganache afkoelen tot hij wat dikker is geworden.
  • Doop de bovenzijde van de cupcakes in de ganache.
  • Je kan ook wachten tot de ganache smeerbaar is geworden en de bovenkant van de cupcakes bestrijken met de ganache.


Frosting (mascarponecrème)

  • Doe 50 g Oreo koekjes in een foodprocessor en maal ze tot fijne kruimels. Zet apart.
  • Doe 125 g mascarpone met 250 ml slagroom, 50 g poedersuiker en ½ tl vanille-extract in een kom.
  • Klop deze ingrediënten tot een stevige massa. Klop het mengsel niet te stevig (helemaal stijf), want dan is het moeilijk om de Oreo-kruimels erdoor te mengen.
  • Als je het mengsel toch te ver hebt doorgekopt, voeg dan nog wat ongeklopte slagroom toe en spatel dit erdoor.
  • Voeg de Oreo-kruimels toe en spatel deze door de crème. Spatel niet te lang door, want dan wordt de crème grijs.


Opmaken

  • Vul een spuitzak met een spuitmondje naar keuze met de mascarponecrème.
  • Spuit de crème op de cupcakes.
  • Decoreer eventueel nog naar wens.
  • Serveer.




Bron recept: gebaseerd op een recept van Manuela Kjeilen / @passionforbaking / Love Manuela-app


Reacties