Sinaasappelkwarktaart
Op de eerste dag dat ik ben gaan samenwonen met mijn vriend, besloten we allebei de app van Too Good To Go op onze telefoons te installeren. Het tegengaan van voedselverspilling vinden we namelijk heel belangrijk, en daarnaast houden we wel van een verrassende maaltijd op ons bord. Soms hebben we geluk en hebben we een complete avondmaaltijd in onze ‘magic box’, maar in de meeste gevallen zitten er een hoop random producten in die elk een onderdeel van een maaltijd vormen.
Het gros van mijn boxen scoor ik bij bedrijven in Nijmegen, maar toen ik recentelijk in Overloon moest zijn had ik het geluk een heerlijke box bij zuivelboerderij De Klef te kunnen bemachtigen. Deze was gevuld met enkele liters verrukkelijke vanillevla (echt zonder gein de beste vanillevla die ik ooit gegeten heb) en 2 bakken heerlijk stevige verse boerenkwark. Omdat de houdbaarheidsdatum van de producten al naderde, besloot ik met een deel van de kwark deze sinaasappelkwarktaart te maken. En het resultaat was een traktatie om je vingers bij op te eten. De taart is heerlijk licht, luchtig & fris en de sinaasappelkwark combineert echt fantastisch met de Speculoos koekjes. Het is echt de perfecte zomerse traktatie.
Ingrediënten
- 8 blaadjes witte gelatine (13,3 gram)
- 4 sinaasappels
- 125 g Lotus Speculoos met Belgische chocolade + eventueel extra voor garnering
- 50 g boter
- 2 eidooiers
- 90 g fijne kristalsuiker
- 250 g naturel kwark
- 250 ml slagroom + eventueel extra voor garnering
Extra nodig
Taartring van 16 centimeter Ø en 6 centimeter hoog, acetaatfolie van minimaal 6 cm breed, Silikomart Siliconen Bakvorm Plissé 14 Ø, foodprocessor, bakpapier, huishoudfolie, snijplank/plat bord, fijne rasp, citruspers
Tijd (ongeveer)
50 minuten bereiding, minstens 6 ½ uur wachten
Werkwijze
Sinaasappelgelei
- Week 8 blaadjes witte gelatine minstens 1 uur in ruim koud water.
- Pers 2 sinaasappels uit. Weeg 110 ml sap af.
- Knijp 3 blaadjes gelatine uit en smelt deze in een schaaltje in de magnetron op vol vermogen. Let op: de gelatine smelt in een paar seconden. De andere 5 blaadjes mogen in het koude water blijven liggen, deze heb je later nodig voor de kwarkvulling.
- Spatel de gesmolten gelatine door het sinaasappelsap.
- Vul de siliconen bakvorm met het sap. Dek af en plaats tot volledige verharding in de vriezer.
Taartbodem
- Leg een vel bakpapier op een snijplank of een plat bord. Plaats hier de taartring op.
- Bekleed de binnenzijde van de ring met een strook acetaatfolie.
- Maal 125 g Lotus Speculoos tot kruimels in een foodprocessor.
- Smelt 50 g boter in een pannetje en voeg de koekkruimels eraan toe. Roer goed door elkaar.
- Schep het mengsel in de taartring en druk goed aan met (bijvoorbeeld) de achterkant van een lepel, tot je een gladde bodem hebt.
- Plaats 30 minuten in de koelkast.
Kwarkvulling
- Rasp de schil van 1 ½ sinaasappel en pers de sinaasappels daarna uit. Weeg 75 ml sinaasappelsap af.
- Klop 2 eidooiers met 50 g fijne kristalsuiker tot een romig mengsel.
- Voeg 250 g naturel kwark toe en klop goed door.
- Voeg de rasp en het sap van de sinaasappels toe en klop dit erdoor.
- Klop in een andere kom 250 ml slagroom met 40 g fijne kristalsuiker dik lobbig.
- Knijp de 5 blaadjes witte gelatine uit en smelt deze in een schaaltje in de magnetron op vol vermogen. Let op: de gelatine smelt in een paar seconden.
- Spatel de gesmolten gelatine door het kwarkmengsel en spatel er dan voorzichtig en luchtig de slagroom door.
- Schenk het kwarkmengsel op de koekbodem in de taartring. Strijk glad.
- Plaats de taart afgedekt minstens 6 uur, maar liever de hele nacht, in de koelkast zodat het kwarkmengsel op kan stijven.
Opmaken
- Haal de kwarktaart uit de koelkast, verwijder de ring en de folie en plaats de taart op een taartschaal.
- Haal de sinaasappelgelei uit de vriezer. Druk uit de vorm en leg op de bovenzijde van de taart.
- Laat de gelei ontdooien.
- Versier de taart naar wens met bijvoorbeeld toeven slagroom, Lotus Speculoos koekjes en chocoladedecoratie in de vorm van een sinaasappel.
- Serveer.
Hallo, los je je gelatine in een schaaltje op met een beetje water of appelsiensap in de magnetron? Dank je wel
ReplyDeleteHoi!
DeleteIk doe de gelatine meestal zonder water in de magnetron, dat werkt ook prima. Maar je zou een klein beetje water (of sinaasappelsap) kunnen toevoegen. Je kan er ook voor kiezen de blaadjes niet uit te knijpen. Voor wat extra sinaasappelsmaak kun je de gelatine ook in koud sinaasappelsap ipv water weken.
Groeten,
Tessa
Is er ook een alternatief ipv de silliconenbakvorm voor de sinaasappelgelei?
ReplyDeleteHoi!
DeleteJe kan bijvoorbeeld de gelei over de bovenzijde van de taart gieten terwijl de ring er nog omheen zit. Zo krijgt de taart toch een mooi oranje laagje. Maar je kan bijvoorbeeld ook een ontbijtbordje (of ander servies) strak met huishoudfolie bekleden en hier de gelei opgieten. Het resultaat wordt niet zo strak als met de siliconen vorm, maar wanneer je de taart verder versiert valt dit niet zo op.
Groeten,
Tessa