Perzikkoeken met pistache

Perzikkoeken met pistache
 

Hoewel de meeste inspiratie voor mijn baksels uit één van de talloze bakboeken in mijn verzameling komt, worden er (wereldwijd) ook schitterende foodmagazines gemaakt die bomvol culinaire inspiratie staan en waar ik graag doorheen blader. In het verleden ben ik geabonneerd geweest op Jamie Magazine, maar dit blad hield in 2018 op te bestaan, net als mijn (tot dan toe) meest favoriete foodmagazine: Donna Hay Magazine. Dit blad stond altijd garant voor kwaliteit. 

Maar sinds 2020 ploft er een paar keer per jaar het magazine Meesterlijk van Robèrt, hét (thuis)bakblad van ons land, op mijn deurmat. En dat is elke keer weer een feestje. Elk nummer staat boordevol inspiratie. En die inspiratie varieert van de lekkerste recepten (met toegankelijke ingrediënten en makkelijk te volgen technieken), schitterende foto’s (waarbij het water je in de mond loopt), maar ook leuke achtergrondverhalen en interessante interviews, nuttige antwoorden op bakvragen en nog veel meer. En dat alles verpakt in een frisse & aantrekkelijke lay-out. Het blad is echt een must-have voor een thuisbakker als ik. 

In het meest recente exemplaar (nr. 34) bleef mijn blik meteen hangen bij dit recept voor perzikkoeken. Een simpel recept (mits je het bladerdeeg niet zelf wilt maken natuurlijk) met een verrukkelijk resultaat: koeken met een krokante bodem, zachte vulling en frisse schijfjes perzik die fantastisch combineren met de pistachenoten. Een heerlijke koek om heerlijk van te smullen tijdens warme zomerse dagen.


Ingrediënten

  • 50 g blanke amandelen
  • ½ tl citroenrasp
  • 60 g fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 200 ml melk
  • 10 g vanillesuiker
  • 20 g custardpoeder
  • 10 plakjes kant-en-klaar roomboterbladerdeeg
  • 1 blik perziken op siroop (à 820 gram)
  • abrikozenjam
  • pistachenoten, fijngehakt
Extra nodig
Bakpapier, foodprocessor, ronde uitsteker van 10 cm Ø, huishoudfolie, keukenpapier, zeef
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 30 minuten oven, 30 minuten wachten

Werkwijze

Amandelspijs

  • Maak de amandelspijs.
  • Doe 50 g blanke amandelen, ½ tl citroenrasp en 50 g fijne kristalsuiker in een foodprocessor. Draai tot een grof mengsel.
  • Klop 1 ei los en giet ongeveer 15 g losgeklopt ei geleidelijk bij het amandelmengsel.
  • Blijf malen tot een kneedbare massa. Voeg meer ei toe als het mengsel te droog is.
  • Dek af en plaats tot gebruik in de koelkast.

Banketbakkersroom

  • Maak de banketbakkersroom.
  • Maak in een kommetje een papje van 10 g vanillesuiker, 10 g fijne kristalsuiker, 20 g custardpoeder en een scheut van de melk.
  • Breng de overige melk in een steelpan aan de kook.
  • Neem de pan van het vuur en voeg een kleine hoeveelheid warme melk toe aan het custardpapje.
  • Roer goed door en voeg al roerend de rest van de melk toe.
  • Giet alles terug in de pan, plaats de pan weer op het vuur en laat de room al roerend een paar minuten zachtjes doorkoken.
  • Giet de banketbakkersroom over in een ondiepe schaal, dek af met huishoudfolie (druk de folie op de room) en laat afkoelen.

  • Laat de perziken goed uitlekken en dep ze droog met wat keukenpapier.
  • Verwarm de oven voor op 175°C (boven- en onderwarmte).
  • Bekleed het rooster van de oven met bakpapier.
  • Laat 10 plakjes roomboterbladerdeeg ontdooien.
  • Steek met een ronde uitsteker van 10 cm Ø uit elk plakje bladerdeeg een cirkel.
  • Leg de cirkels op het met bakpapier beklede rooster.

  • Roer 100 g van de banketbakkersroom en 100 g van de amandelspijs door elkaar.
  • Schep met een lepeltje wat spijsroom op elke bladerdeegcirkel en spreid met de achterkant van de lepel uit tot een dunne laag. Blijf circa 1 cm van de rand.

  • Snijd de perziken in dunne partjes en leg deze dakpansgewijs op de bladerdeegbodems. Ga uit van circa ½ perzik per koek.
  • Bak de perzikkoeken in ongeveer 30 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven.

  • Breng in een steelpan wat abrikozenjam met een klein scheutje water op laag vuur aan de kook.
  • Wrijf de jam door een zeef en bestrijk er de bovenkant van de koeken mee.
  • Bestrooi met fijngehakte pistachenoten.
  • Laat afkoelen.
  • Serveer.


Perzikkoeken met pistache


Comments