Oranje soezen

Oranje soezen

Gelukkig kunnen we aanstaande woensdag, voor het eerst in drie jaar, Koningsdag weer als vanouds vieren. Alle corona-maatregelen zijn immers naar de prullenbak verwezen. De oranje outfits kunnen dus weer uit de kast getrokken worden, je mag de zolder weer afspeuren voor spullen voor op je kleedje en de vlag mag gehesen worden. En uiteraard mogen de feestelijke koningsdag-gebakjes in hun mooie oranje jasjes niet ontbreken. 

Het meest bekende gebakje is natuurlijk de oranje tompouce, maar dit jaar heb ik ervoor gekozen de klassieke soes een oranje make-over te geven. Het resultaat is echt verrukkelijk. De soezen zijn gevuld met slagroom die op smaak is gebracht met sinaasappelrasp en ze zijn overgoten met een oranje chocoladeglazuur. Het vlaggetje met onze nationale driekleur maakt de soezen helemaal af. Zo’n zelfgemaakte vorstelijke lekkernij kan niemand weerstaan. Hoezee!

Tip: dit recept is goed voor zo’n 20 flinke soezen (formaat tussen een soesje en een Bossche bol) – bij het maken van het soezendeeg maak je geen gebruik van een mixer, alleen van een spatel of pollepel, het deeg hoeft namelijk niet luchtig geklopt te worden - voor het soezendeeg kan je in plaats van 100 ml water en 100 ml melk ook 200 ml water gebruiken.



Ingrediënten

  • 180 ml water
  • 100 ml melk
  • 100 g boter
  • 350 g fijne kristalsuiker + 2 tl
  • ¼ tl zout
  • 100 g patentbloem
  • ca. 4 eieren (M)
  • 1 liter slagroom
  • 2 zakjes slagroomversteviger/klopfix
  • geraspte schil van 2 sinaasappels
  • 250 g witte chocolade
  • oranje chocoladekleurstof
Extra nodig
Bakplaat, bakpapier (of een siliconen bakmat), spuitzakken, spuitmondjes, vlaggetjes
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 25-35 minuten oven, 1 uur wachten

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Doe 100 ml water, 100 ml melk, 100 g boter, 2 tl fijne kristalsuiker en ¼ tl zout in een pan.
  • Breng het mengsel langzaam al roerend aan de kook. Zorg ervoor dat de boter gesmolten is voordat het mengsel kookt, anders verdampt er teveel vocht.
  • Haal, wanneer het mengsel kookt, de pan van het vuur en voeg in één keer 100 g bloem toe.
  • Roer het mengsel direct door tot alle bloem is opgenomen.
  • Zet de pan terug op middelhoog vuur om het deeg te garen.
  • Blijf het mengsel goed doorroeren, zo’n 2 minuten.
  • Het mengsel zal een licht sissend geluid geven, een bal vormen, wat aanbakken op de bodem en beginnen te glimmen. De bloem wordt nu gegaard, wat straks belangrijk is voor het rijzen van de soezen.
  • Als het deeg gegaard is doe je het over in een ruime kom. Roer het nog even los. Laat een paar minuten afkoelen.
  • Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Roer na elke toevoeging goed door, tot al het ei is opgenomen en het deeg weer een geheel vormt. Voeg dan pas het volgende ei toe.
  • Het deeg moet een gladde en soepele consistentie hebben, maar niet zo dun dat het helemaal uitvloeit wanneer je het op de bakplaat spuit.
  • Gebruik het vierde ei alleen als deze het deeg niet te dun maakt, je kan ook een half losgeklopt ei gebruiken.
  • Zodra het deeg glad en glanzend is, en in een V-vorm van je spatel in de mengkom loopt, is het goed.
  • Doe het soezendeeg in een spuitzak met een glad spuitmondje van ca. 1- 1 ½ cm en spuit hiermee gelijkmatig bolletjes van zo’n 4 cm doorsnee op het bakpapier. Zorg voor voldoende tussenruimte.
  • Druk de opstaande puntjes met een natte vinger plat. Dit voorkomt dat ze verbranden in de oven.
  • Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de soezen in zo’n 25-35 minuten goudbruin en gaar.
  • Open de oven nooit tijdens het bakken van soezen, want dan storten ze meteen in. Pas een paar minuten voor het einde van de baktijd kan je de ovendeur kort openen, om zo de stoom die tijdens het bakken is ontstaan te laten ontsnappen.
  • De soezen moeten echt helemaal goudbruin zijn voordat je de oven uit zet, anders storten ze in tijdens het afkoelen.
  • Laat de soezen na het bakken afkoelen in de oven. Doe dit met de ovendeur op een kier (zet er bijvoorbeeld een pollepel tussen). Zo drogen de soezen verder en worden ze extra stevig.

  • Doe 1 liter slagroom samen met 100 g kristalsuiker, 2 zakjes slagroomversteviger en de geraspte schil van 2 sinaasappels in een kom.
  • Klop dit stijf op.
  • Maak met behulp met een mesje een gat aan de onderkant van iedere afgekoelde soes.
  • Doe bijna alle slagroom (een deel van de slagroom heb je straks nodig voor het spuiten van de toefjes) in een spuitzak met glad spuitmondje en vul daarmee iedere soes.

  • Maak het glazuur.
  • Hak 250 g witte chocolade fijn. Zet apart.
  • Meng 250 g suiker met 80 g water in een steelpan. Breng al roerend aan de kook.
  • Laat de suikersiroop 30-60 seconden doorkoken en haal dan de pan van het vuur.
  • Voeg de fijngehakte chocolade toe en roer tot deze is opgelost.
  • Doe het glazuur in een kom die groot genoeg is om de soezen in te dopen. Voeg de oranje chocoladekleurstof toe om het glazuur te kleuren. Roer goed door.
  • Laat het glazuur afkoelen tot zo’n 50-60°C.
  • Pak een gevulde soes aan de onderkant vast en doop deze in het glazuur, zodat de boven- en zijkant bedekt zijn.
  • Schud het overtollige glazuur van de soes af.
  • Werk zo alle soezen af.
  • Plaats de soezen in de koelkast, zodat het glazuur stevig wordt.

  • Vul een spuitzak met gekarteld spuitmondje met de overgebleven slagroom en spuit op elke soes een toef slagroom.
  • Prik een vlaggetje in elke soes.
  • Serveer.


Reacties