Bijensteek

Bijensteek
 

Eerste paasdag is voor mij zo’n dag waarop gezellig samen zijn voorop staat. En zoals zo vaak gaat dit gepaard met veel en lekker eten. Chocoladepaaseitjes, een plak van de paasstol, verse croissantjes en een glaasje (of 2) vers geperst sinaasappelsap. Heerlijk. Na het paasweekend schuif ik de chocolade vaak weer (even) aan de kant, en heb ik meer trek in iets lichts & luchtigs. 

En deze bijensteek (naar een recept van Robèrt van Beckhoven) is voor mij dan een perfecte traktatie. Onder het krokante amandelschaafsel zit een heerlijke zachte, lichte & luchtige biscuitcake, gezoet met honing, met daartussen een laag romige slagroom met vers rood fruit voor een frisse toets. Verwacht geen super uitgesproken smaak, maar wel gewoon een heel erg lekkere cake met een fantastisch aroma. En een extra pluspunt: je hebt de ‘steek’ redelijk snel op tafels taan en hij is heel gemakkelijk om te maken. Geniet ervan!

Tip: de bijensteek is ook erg lekker met een (Zwitserse)room vulling – voor deze bijensteek heb ik frambozen gebruikt, maar een andere rode fruitsoort (aardbeien, bessen, bramen) kan natuurlijk ook, of gebruik bijvoorbeeld ontpitte kersen – ik gebruik 2 ronde bakvormen, maar je kan natuurlijk ook 1 (hogere) ronde bakvorm (17-20 cm Ø) gebruiken en de ‘steek’ na het afkoelen één keer over de lengte doorsnijden. 



Ingrediënten
3 eieren (L), gesplitst
35 g fijne kristalsuiker
40 g honing + extra
65 g bloem
8 g maïzena
amandelschaafsel
250 ml slagroom
rood fruit naar keuze
poedersuiker
Extra nodig
2 ronde bakvormen van ca. 17 cm doorsnee, zeef
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, ca. 20 minuten oven, 1 uur wachten


  • Verwarm de oven voor op 160°C (boven- en onderwarmte).
  • Vet de bakvormen in.
  • Klop 3 eiwitten tot zachte pieken. Voeg vervolgens geleidelijk 35 g fijne kristalsuiker toe. Klop tot stijve pieken.
  • Voeg 40 g honing toe en klop dit stevig erdoor.
  • Spatel er 3 eidooiers door.
  • Zeef 65 g bloem en 8 g maïzena boven de kom en spatel dit door het eimengsel.
  • Verdeel het beslag gelijkmatig over de twee bakvormen en strijk glad.
  • Bestrooi royaal met amandelschaafsel.
  • Plaats de bakvormen in het midden van de voorverwarmde oven en bak in ca. 20 minuten gaar.
  • Haal direct na het bakken uit de vorm en laat afkoelen op een taartrooster.
  • Klop 250 ml slagroom stijf. Zoet hem naar smaak met honing.
  • Bestrijk 1 deel met de slagroom (je kan hier ook een spuitzak voor gebruiken) en beleg met het verse fruit.
  • Leg het tweede deel erbovenop. Druk zacht aan.
  • Bestuif voor het serveren met poedersuiker.



Reacties