Citroencakejes met blauwe bessen

Citroencakejes met blauwe bessen
 

Twee jaar op een rij heb ik niet het paasfeest kunnen vieren zoals ik dat gewend was. Geen samenzijn met mijn familie, geen grootscheepse zoekactie naar paaseieren in de achtertuin van mijn moeder en geen overheerlijke paasbrunch aan een feestelijke gedekte tafel. Het coronavirus gooide al die tijd roet in het eten. 

Maar dit jaar mogen we de paastradities weer afstoffen, en kan de enige spelbreker het onvoorspelbare Nederlandse lenteweer zijn. Want als we over twee weken net zo’n winterse weersomstandigheden krijgen zoals een paar dagen geleden, dan blijf ik mooi beschut binnen bij de verwarming zitten en mogen mijn nichtjes & neefjes de eieren uit de sneeuw graven. Maar voor nu blijf ik hopen op een droge dag met een lekker zonnetje. 

En als dat zonnetje niet wil komen, dan haal ik in ieder geval een hoop zonnige gezelligheid in huis met deze citroencakejes met blauwe bessen. Heerlijke vrolijke cakejes die barsten van de frisheid, met een romig laagje lemon curd en zachte blauwe bessen meringue botercrème voor een lekkere zoete toets. Het is een verleidelijke traktatie die je niet kan weerstaan. 



Ingrediënten

  • 165 g bloem
  • 315 g fijne kristalsuiker
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • ½ tl vanille-extract
  • 275 g boter, zacht
  • 120 g melk
  • 1 ei (L)
  • geraspte schil van 1 grote citroen
  • 135 g blauwe bessen + extra voor garnering
  • ½ tl citroensap
  • 1 el crème de cassis
  • 40 ml water
  • 2 eiwitten
  • lemon curd

Extra nodig
Nordic Ware shortcake mandjes bakvorm, suikerthermometer, spuitzakken, spuitmondje
Tijd (ongeveer)
50 minuten bereiding, 18-20 minuten oven, 1 uur wachten


  • Maak de citroencakejes.
  • Verwarm de oven voor op 175°C (boven- en onderwarmte). Vet de Nordic Ware bakvorm goed in en bestuif hem met bloem. Klop de overtollige bloem eruit.
  • Doe 165 g bloem, 150 g fijne kristalsuiker, 1 ½ tl bakpoeder, ¼ tl zout, ½ tl vanille-extract, 75 g zachte boter, 120 g melk, 1 ei en de geraspte schil van 1 grote citroen in een kom.
  • Klop deze ingrediënten op lage snelheid door elkaar, tot ze gemengd zijn.
  • Klop het mengsel daarna 2 minuten op middelhoge snelheid. Schraap de binnenkant van de kom tussentijds een paar keer schoon.
  • Vul de bakvorm voor ca. ¾.
  • Tik zachtjes met de bakvorm op je werkblad om eventuele luchtballen te verwijderen.
  • Plaats de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de cakejes in 18-20 gaar.
  • Laat de cakejes 5-10 minuten afkoelen in de bakvorm en stort ze dan op een taartrooster.
  • Laat helemaal afkoelen.


  • Maak de meringue botercrème.
  • Pureer 135 g verse blauwe bessen met een staafmixer. Hang een fijne zeef boven een kom en schenk hier de puree in. Wrijf de puree door de zeef.
  • Doe de blauwe bessen puree samen met 10 g fijne kristalsuiker en ½ tl citroensap in een steelpan en verwarm al roerend tot de suiker is opgelost.
  • Voeg 1 el crème de cassis toe en laat het mengsel afkoelen op kamertemperatuur.
  • Doe 135 g fijne kristalsuiker met 40 ml water in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Meet met een suikerthermometer de temperatuur.
  • Doe ondertussen 2 eiwitten samen met een snufje zout in een vetvrije kom. Klop de eiwitten tot zachte pieken. Voeg tijdens het kloppen 20 g fijne kristalsuiker toe.
  • Haal de suikersiroop van het vuur als die een temperatuur van 121°C heeft bereikt en giet de siroop al kloppend en voorzichtig, in een dun straaltje, bij het eiwit.
  • Klop vervolgens op maximale snelheid de Italiaanse meringue tot hij lauw is.
  • Voeg vervolgens lepel voor lepel de 200 g zachte boter toe. Zorg dat de boter goed is opgenomen voordat je de volgende lepel toevoegt.
  • Klop er ten slotte de blauwe bessen puree door.


  • Vul de cakejes met een laagje lemon curd.
  • Vul een spuitzak met spuitmondje naar keuze met de botercrème en spuit deze in de mandjes.
  • Versier met verse blauwe bessen.
  • Serveer.





Reacties