Upside down appel-speculaascake met kruidnoten & amandelspijs

Upside down appel-speculaascake met kruidnoten & amandelspijs
 

Of het nu een zonnige dag is, of een dag waarbij het regent dat het giet: een appeltaart (of –cake) kan altijd. Vooral als het een zelfgemaakt ovenvers exemplaar is. In deze periode van het jaar ben ik vooral dol op de appeltaart met kaneel, dé herfstsmaak bij uitstek. Maar omdat de Goedheilighman nu echt bijna in het land is, besloot ik deze keer een feestelijke draai aan het recept te geven en een appelcake met speculaaskruiden te bakken. Om het sinterklaas-gevoel helemaal compleet te maken heb ik er ook kruidnoten en amandelspijs in verwerkt. 

Het resultaat is een zachte kruidige cake met een heerlijke vulling die hem extra rijk van smaak maakt. De combinatie met de friszoete appelpartjes maakt deze cake tot een heerlijke verwennerij. 


♫ Zo lekker, zo lekker, zo lekker en zo zoet ♫


Upside down appel-speculaascake met kruidnoten & amandelspijs

Ingrediënten

  • 75 g kruidnoten + extra voor versiering 
  • 4 el amaretto
  • 125 g amandelspijs
  • 4 ½ ei (L)
  • 220 g bloem
  • 3 ½ tl speculaaskruiden
  • 225 g boter, op kamertemperatuur
  • 250 g lichtbruine basterdsuiker
  • 50 ml karnemelk
  • 2 handappels
  • poedersuiker (optioneel)
Extra nodig
Springvorm van 20 cm doorsnee, bakpapier, taartrooster
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, ca. 60-75 minuten oven, 60 minuten wachten

  • Verwarm de oven voor op 160°C. Leg een vel bakpapier op de bodem van de springvorm en sluit de vorm. Vet de binnenkant van de rand van de springvorm in.
  • Hak 75 g kruidnoten grof. Doe ze in een schaal en sprenkel er 4 el amaretto over. Zet apart.
  • Meng 125 g amandelspijs met een ½ losgeklopt ei. Zet apart.
  • Zeef boven een kom 210 g bloem met 3 ½ tl speculaaskruiden. Roer door elkaar met een garde. Zet apart.
  • Klop in een kom 225 g boter met 225 g lichtbruine basterdsuiker heel luchtig op.
  • Klop er vervolgens één voor één 4 eieren door. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige volledig is opgenomen.
  • Klop er vervolgens 50 ml karnemelk door.
  • Voeg het bloemmengsel toe en spatel dit door het beslag.
  • Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen.
  • Snijd de appels in partjes van 1 cm dik.
  • Meng 25 g lichtbruine basterdsuiker met 10 g bloem. Bestrooi de bodem van de springvorm met dit mengsel.
  • Leg de appelpartjes op de bodem van de springvorm.
  • Schep de helft van het cakebeslag op de appel. Strijk voorzichtig glad.
  • Strooi de gehakte kruidnoten over het beslag, en verdeel vervolgens het amandelspijs erover (in kleine hoopjes).
  • Schep de rest van het beslag erop en strijk voorzichtig glad.
  • Bak de cake in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 60-75 minuten gaar. Test dit met een satéprikker.
  • Laat de cake 5 minuten afkoelen in de springvorm.
  • Verwijder de rand van de vorm. Leg een taartrooster op de cake en keer ze samen om.
  • Verwijder nu de bodem van de vorm en voorzichtig het bakpapier.
  • Laat de cake op het rooster afkoelen.
  • Bestuif de cake voor het serveren met wat poedersuiker en versier met kruidnoten. 


Upside down appel-speculaascake met kruidnoten & amandelspijs




Bron recept: gebaseerd op een recept van Janneke Philippi (Appeltaart)

Reacties

  1. Hij zag er zo lekker uit maar vond hem erg droog helaas. Had hem niet te lang gebakken en alles netjes opgevolgd. Geen idee waardoor dit zo kwam.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Laura,
      Dat vind ik heel spijtig om te horen. Ik durf niet te zeggen waarom hij zo droog was.
      Groeten,
      Tessa

      Verwijderen
  2. Beste Tessa,
    Ik wil deze appel-speculaascake voor Sinterklaas in een 23/24 cm bakvorm maken. Weet jij misschien hoe de verhoudingen dan worden?
    Bedankt voor je recept!
    Graag hoor ik van je.
    Groet,
    Jozephina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Jozephina,
      Wanneer je een bakvorm van 24 cm gebruikt, moet je alle ingrediënten vermenigvuldigen met 1,44. Dus 317 g bloem, 360 g lichte basterdsuiker, etc.
      Ik zou persoonlijk iets meer beslag maken, want 5.8 ei voor de cake is een rare verhouding. Ik zou het recept met 6 eieren voor de cake maken, en daar de rest van de ingrediënten op aanpassen (dus 330 g bloem, 338 g boter, 375 g bloem, etc.)
      Groeten,
      Tessa

      Verwijderen

Een reactie posten