Chocolade-bananencakejes met ahornsiroop

Chocolade-bananencakejes met ahornsiroop

 

Zoals jullie inmiddels wel weten ben ik echt dol op de herfst. Wat een geweldig seizoen, met geweldige kleuren, geuren en kruiden die bij deze tijd van het jaar passen. Anijs, kaneel, gember, speculaaskruiden… en natuurlijk mag de warme smaak van ahornsiroop niet ontbreken. 

Dus toen ik afgelopen week weer in de stemming was voor pure verwennerij, besloot ik deze chocolade-bananencakejes met ahornsiroop te maken. De opbeurende warme geur die zich door het huis verspreide tijdens de koude dag, gaf mijn humeur meteen een flinke boost. En toen ik vervolgens met mijn benen op de bank zat, met een kop thee en een versgebakken cakeje, beleefde ik een ultiem gelukzalig verwenmomentje. De cakejes zijn echt verrukkelijk: heerlijk zacht, vol van smaak en de kruidige rum-ahornsiroop-siroop is de kers op de taart.

Tip: dit recept is goed voor zo'n 11-12 cakejes

 

Chocolade-bananencakejes met ahornsiroop

 Ingrediënten

  • 170 g zelfrijzend bakmeel
  • 25 g cacaopoeder + extra voor het bestuiven van de bakvormen
  • ½ tl baking soda
  • 125 g boter, in blokjes + extra voor het invetten van de bakvormen
  • 110 g fijne kristalsuiker
  • 70 g lichtbruine basterdsuiker
  • 190 ml ahornsiroop
  • 2 eieren (L)
  • 130 g banaan (gewogen zonder schil)
  • 190 ml melk
  • 150 ml bruine ruim
  • 1 tl vanille-extract

Extra nodig
2 x de Nordic Ware Heritage Bundtlette Pan (elke pan is goed voor 6 tulbandjes, elk heeft ca. 950 ml inhoud), taartrooster
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 20-25 minuten oven, 60 minuten wachten  

 

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de bakvormen goed in met (gesmolten) boter en bestuif met cacaopoeder. Klop het overtollige cacaopoeder eruit.
  • Zeef 170 g zelfrijzend bakmeel met 25 g cacaopoeder en ½ tl baksoda boven een kom. Roer door elkaar met een garde. Zet apart.
  • Prak 130 g banaan met een vork. Zet apart.
  • Doe 125 g boter in blokjes in een steelpan. Plaats de pan op halfhoog vuur en roer tot de boter is gesmolten.
  • Verwarm de boter verder tot deze begint te verkleuren en uiteindelijk een mooie karamelachtige/hazelnootbruine kleur heeft.
  • Giet de boter in een ruime kom en voeg 110 g fijne kristalsuiker en 70 g lichtbruine basterdsuiker toe. Roer door elkaar.
  • Voeg vervolgens het bloemmengsel, 40 ml ahornsiroop, 2 eieren, de geprakte banaan en 190 ml melk toe.
  • Klop kort tot een glad beslag.
  • Schenk het beslag in de voorbereide bakvormen en bak de cakejes in het midden van de voorverwarmde oven in 20-25 minuten gaar (test met een prikker).
  • Laat de cakejes 5 minuten afkoelen in de vorm en stort ze dan op een taartrooster. Laat verder afkoelen.
  • Maak de siroop.
  • Doe 150 ml bruine rum met 150 ml ahornsiroop en 1 tl vanille-extract in een steelpan of kleine koekenpan. Breng dit op hoog vuur aan de kook.
  • Laat, onder af en toe roeren, ca. 10 minuten koken, of tot de siroop iets is ingedikt en wat stroperig is.
  • Laat de siroop afkoelen en schenk het over de cakejes.
  • Serveer.



 

Bron recept: gebaseerd op een recept van Donna Hay (Modern Baking).



Reacties