Frozen peanut butter cream pie
Pindakaas. Broodbeleg dat in ons landje immens populair is. En hoewel ik er zelf niet groot mee ben geworden (ik vind het echt niet smakelijk om het op mijn boterham te smeren), ben ik wel dol op baksels waar ik dit bruine goedje in mag stoppen. Dan vind ik het gewoon lekker. Stom hè?
In het bakrepertoire van een echte pindakaasliefhebber mag de frozen peanut butter cream pie natuurlijk niet ontbreken. Deze Amerikaanse zomerklassieker is koud, romig en heel makkelijk om te maken. Op de krokante bodem van fijngemalen Oreo koekjes ligt een laagje chocoladeganache met gezouten pinda’s, met daarop een zachte pindakaas-roomkaasvulling die smelt op je tong. Het geheel wordt bedekt door een luchtige laag slagroom met nog meer pinda’s en stukjes Reese’s peanut butter cups. Met elke hap proef je zoet, zout, krokant, romig, luchtig & zacht. Op een warme zomeravond heb je met een stukje van deze taart de hemel op je gebaksbordje liggen.
Ingrediënten
- 250 g Oreo koekjes (Original)
- 100 g boter
- 100 g pure chocolade
- 340 ml slagroom
- 50 g gezouten pinda’s + extra voor garnering
- 300 g roomkaas
- 275 g pindakaas zonder nootjes
- 100 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 el kristalsuiker
- 7-8 Reese’s peanut butter cups
Gekartelde bakvorm van 20 cm doorsnee met losse bodem, keukenmachine
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 10 minuten oven, 6 uur wachten
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Maak de taartbodem.
- Schraap de witte vulling uit de Oreo koekjes en doe de koekjes in een keukenmachine. Maal de koekjes fijn.
- Smelt 100 g boter in een steelpannetje en voeg de koekkruimels hier aan toe. Meng goed door elkaar.
- Verdeel de kruimels over de bakvorm en druk deze goed aan tegen de bodem en rand.
- Bak de bodem 10 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
- Laat de bodem afkoelen.
- Hak 100 g pure chocolade fijn en doe de stukjes in een hittebestendige kom.
- Breng 100 ml slagroom in een steelpan aan de kook.
- Giet de hete slagroom over de chocolade in de kom.
- Laat heel even rusten en roer dan door elkaar tot je een homogeen glad mengsel hebt.
- Giet de chocolade op de taartbodem en strooi hier 50 g gezouten pinda’s overheen.
- Plaats de bakvorm in de vriezer tot de chocolade hard is.
- Maak de pindakaasvulling.
- Klop 300 g roomkaas, 40 ml slagroom, 275 g pindakaas, 100 g lichtbruine basterdsuiker en 1 zakje vanillesuiker luchtig in een kom.
- Voeg beetje bij beetje 200 ml slagroom toe en klop tot de vulling stevig en romig is.
- Verdeel de vulling over de taartbodem, dek de taart af en plaats hem 4-6 uur in de vriezer.
- Haal de taart een ½ uur-1uur voor het serveren uit de vriezer, zodat de vulling wat zachter kan worden en het makkelijker is hem aan te snijden.
- Klop 200 ml slagroom met 2 el kristalsuiker stijf.
- Verdeel de slagroom over de bovenzijde van de taart.
- Strooi er wat gezouten pinda’s overheen.
- Snijd de Reese’s peanut butter cups in kwarten en verdeel deze over de taart.
- Serveer.
Bron recept: deze taart is gebaseerd op een recept uit het boek ‘United States of Cakes’ van Roy Fares.
Oh dit klinkt hemels!!
ReplyDeleteMag ik vragen wanneer je de taart uit de vorm haalt. Het lijkt mij niet zo makkelijk als hij uit de vriezer komt?
Hoi Judith,
DeleteIk heb de taart uit de vorm gehaald toen hij net uit de vriezer kwam. Dit ging (boven verwachting) heel gemakkelijk.
Groeten,
Tessa