Sinaasappel-chocoladetaartjes

Sinaasappel-chocoladetaartjes

Te koud, te warm, te nat, te droog, te veel wind… het is altijd wat met het weer in ons kikkerlandje. Omdat het redelijk onvoorspelbaar is, iedereen ermee te maken heeft en iedereen er wel wat van vindt, is het een geliefd onderwerp om over te klagen. Het is zowat een volkssport. Ook afgelopen week hoorde ik Jan en alleman verzuchten dat ze snakken naar de zomer, al die regen/wind/sneeuw was niet meer te doen. 

Maar in plaats van te lopen chagrijnen besloot ik deze keer mijn zegeningen te tellen. Want wat is er nu fijner dan op een regenachtige dag heerlijk in je keuken bezig te zijn, terwijl de lekkerste geuren je huis vullen? Dit werkt echt uitstekend voor mijn humeur. Ik heb dan ook met veel plezier deze sinaasappel-chocoladetaartjes gemaakt. De sinaasappel symboliseert voor mij toch een beetje de zon, en met een beetje zonnige gezelligheid in huis is niets mis. En van chocolade krijgt mijn humeur sowieso een boost. 

Het taartje bestaat uit een krokante chocoladebodem met daarin een romige sinaasappelcrème, afgedekt door een laagje zachte chocoladeganache, met daarop een schijfje luchtige & frisse sinaasappelmousse en glanzende toefjes mascarpone met Nutella. Met elke hap verdwijnen de donkere regenwolken als sneeuw voor de zon. 


Sinaasappel-chocoladetaartjes

Ingrediënten

  • 2 ½ blaadje gelatine (4,2 g)
  • 310 g vers geperst sinaasappelsap
  • 350 ml slagroom
  • 165 g fijne kristalsuiker
  • geraspte schil van 5 sinaasappels
  • 260 g boter
  • 90 g poedersuiker
  • 30 g amandelmeel
  • 20 g cacaopoeder
  • zout
  • 1 ei (50 g)
  • 180 g pure chocolade (met min. 70% cacaobestanddelen)
  • 230 g bloem
  • 375 ml melk
  • 50 g maïzena
  • 2 el sinaasappellikeur
  • 6 eidooiers, losgeklopt
  • cacaoboter spray velvet geel
  • 90 g mascarpone
  • 90 g Nutella
Extra nodig
12 ronde taart/bakringen van 8 cm doorsnede en 2 cm hoog, ronde uitsteker van 8 cm doorsnede, huishoudfolie, fijne zeef, fijne rasp, 2 Silikomart Siliconen Bakvormen Plissé, rooster, staafmixer, spuitzak, gekarteld spuitmondje
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 20-25 minuten oven, > 7 uur wachten


  • Maak eerst de sinaasappelmousse
  • Week 2 ½ blaadje gelatine minstens 1 uur in ruim koud water.
  • Doe 150 g vers geperst sinaasappelsap in een steelpan.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg toe aan het sap. Verhit dit vervolgens al roerend tot ongeveer 60°C, tot de gelatine helemaal is opgelost.
  • Haal de pan van het vuur, giet het sap over in een kommetje en laat afkoelen.
  • Klop ondertussen 200 ml slagroom samen met 40 g fijne kristalsuiker en de geraspte schil van twee sinaasappels lobbig.
  • Spatel het afgekoelde sinaasappelsap door de lobbige slagroom.
  • Vul je siliconen vormen met de mousse. Dek strak af met huishoudfolie en plaats enkele uren in de vriezer tot volledige verharding.

  • Maak de taartbodempjes.
  • Meng 140 g zachte boter met 90 g poedersuiker, 30 g amandelmeel, 20 g cacaopoeder en een snuf zout in een kom.
  • Voeg 1 ei (50 g), 30 g gesmolten pure chocolade en 230 g bloem toe.
  • Kneed alles tot een samenhangende deegbal.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het zo’n 4 uur in de koelast rusten.

  • Haal het deeg uit de koelkast en kneed het nog even door.
  • Druk de deegbal plat.
  • Bestuif je werkblad en je deegroller met wat bloem en rol het deeg gelijkmatig uit tot 3 millimeter dik.
  • Steek met de ronde uitsteker in totaal 12 rondjes uit het deeg.
  • Snijd uit het resterende deeg in totaal 12 lange repen.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Plaats hier de bakringen op.
  • Leg in elke bakring een deegrondje.
  • Bekleed de rand van elke bakring met een reep deeg. Snijd het overtollige deeg netjes langs de rand weg.
  • Prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem.
  • Plaats de taartjes 30 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Bak de taartjes in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 20-25 minuten gaar.
  • Haal de bakplaat uit de oven en laat de taartjes afkoelen.

  • Maat ondertussen de sinaasappelcrème.
  • Doe 250 ml melk samen met 125 g fijne kristalsuiker in een steelpan en plaats deze boven matig vuur. Roer tot de suiker is opgelost.
  • Doe 50 g maïzena samen met 125 ml melk in een kom en roer dit door elkaar tot het goed gemengd is.
  • Giet die melkmengsel bij de melk in de steelpan en roer goed door elkaar.
  • Voeg 80 g in blokjes gesneden boter toe. Roer met een garde tot de boter is gesmolten en goed gemengd is met de melk.
  • Voeg 160 g sinaasappelsap, 2 el sinaasappellikeur, de geraspte schil van 3 sinaasappels en 6 losgeklopte eidooiers toe.
  • Breng het mengsel al kloppende met een garde aan de kook.
  • Laat het mengsel al kloppend een paar minuten koken, tot het mengsel dik is.
  • Giet (of schep) de sinaasappelcrème voorzichtig in de taartbodempjes, tot een paar millimeter onder de rand.
  • Strijk glad en dek meteen af met huishoudfolie.
  • Laat de crème afkoelen. Plaats de taartjes daarna nog 1-2 uur in de koelkast, of tot de vulling stevig is.

  • Maak de chocoladeganache.
  • Doe 150 ml slagroom in een pan en breng het aan de kook.
  • Hak 150 g pure chocolade fijn en doe in een hittebestendige kom.
  • Giet de kokende room over de chocolade. Roer het mengsel door tot de chocolade is gesmolten.
  • Voeg 40 g in blokjes gesneden boter toe. Meng alles met een staafmixer tot een glanzende ganache.
  • Schep een beetje ganache op elk taartje. Strijk glad tot de sinaasappelcrème helemaal bedekt is.
  • Laat opstijven.

  • Haal de bevroren sinaasappelmousse uit de vriezer. Haal uit de vormpje en plaats op een rooster.
  • Zorg dat de cacaoboter spray niet te koud is (tussen de 20 en 25 ⁰C) en spuit egaal een dun laagje over de mousse.
  • Leg de mousse op de taartbodempjes.

  • Meng 50 g mascarpone met 50 g Nutella tot een egaal mengsel.
  • Vul een spuitzak met gekarteld spuitmondje met het mengsel.
  • Spuit toefjes op de taartjes.
  • Versier de taartjes naar wens met bijvoorbeeld chocolade pencils.

 

Sinaasappel-chocoladetaartjes

Sinaasappel-chocoladetaartjes

 
Sinaasappel-chocoladetaartjes



Reacties

  1. Dit ziet er heerlijk uit! Kun je aangeven wat mogelijk een dag eerder al gedaan zou kunnen worden? Zouden de taartjes een dag eerder al gemaakt kunnen worden om ze bij de koffie te kunnen serveren zonder al om vier uur 's ochtends op te moeten staan of zijn ze dan niet zo lekker meer?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Joyce,
      De taartbodempjes kun je inderdaad een dag van tevoren al maken. De vulling maakt de bodempjes uiteindelijk zacht, maar wanneer je ze een avond van tevoren vult en in de koelkast plaatst moet het goed komen. De sinaasappelmousse kun je al meerdere dagen van tevoren maken en pas uit de vriezer halen wanneer je de taartjes af gaat maken.
      Groeten,
      Tessa

      Verwijderen
  2. Hoi Tessa, dankjewel voor de snelle reactie!
    Ik voorzie zaterdag lekker spelen in de keuken en zondag een leuke verrassing voor mijn moeders verjaardag ��

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten