Wortelcake

Wortelcake

Zeg wortelcake of worteltaart en ik moet meteen aan Pasen denken. Wortels, konijnen, Pasen, chocolade paaskonijnen, zoetigheid, het hoort voor mij allemaal bij elkaar. Dat is dan ook meteen de reden dat ik een wortelcake bijna alleen maar in de periode rond Pasen maak. Eeuwig zonde natuurlijk, want het is echt een fantastische lekkernij die het hele jaar door verrukkelijk is. Ik heb mijn vriend dan ook plechtig moeten beloven later dit jaar deze wortelcake nog een keer te maken, want wat heeft hij er van zitten smullen. 

De cake is echt heerlijk rijk van smaak. Het cakebeslag zit vol geraspte verse sappige wortelen, een beetje gedroogde kokos, stukjes krokante walnoot, en net genoeg kaneel, nootmuskaat en verse gember voor een heerlijke warme en diepe smaak. En natuurlijk mag ik de beurre noisette niet vergeten, boter die door verhitting bruin is geworden en hierdoor een noot-achtig aroma krijgt. 

Om de heerlijke smaak van de cake niet te laten overschaduwen door het roomkaasglazuur, heb ik de cake niet bedekt onder een dikke witte laag, maar heb ik een wat subtielere hoeveelheid aangebracht tussen de twee cakelagen. Elk stukje op je gebaksvorkje is nu heerlijk zacht & smeuïg, puur genieten. 

Fijne paasdagen!

Tip: Ik heb de Nordic Ware Classic Fluted Loaf Pan gebruikt – de cake is versierd met chocolade tulpen en bladeren, beide gekocht bij Bouwhuis.com


Wortelcake


Ingrediënten

  • 170 g boter, zacht
  • 20 g honing
  • 140 g patentbloem
  • 20 g gedroogde kokos
  • 1 ¼ tl bakpoeder
  • ¼ tl baking soda (zuiveringszout)
  • ½ tl zout
  • 1 tl gemalen kaneel
  • ¼ tl gemalen nootmuskaat
  • 10 g fijn geraspte, verse gepelde gember
  • 2 eieren (L)
  • 175 g fijne kristalsuiker
  • 175 g geraspte wortel
  • 50 g gedopte walnoten, grof gehakt
  • 125 g roomkaas
  • 250 g poedersuiker

Extra nodig
Cakevorm van 1,4 liter inhoud, (fijne) rasp, fijne zeef, spuitzak, rond glad spuitmondje
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, ca. 40-45 minuten oven, 3 uur wachten


  • Vet de cakevorm goed in met boter en bestuif deze met bloem. Klop de overtollige bloem eruit.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Doe 120 g zachte boter in blokjes in een steelpan en laat op halfhoog vuur smelten. Als de boter volledig gesmolten is zal ze gaan borrelen en schuimen. De boter zal steeds iets verder verkleuren en je zal bruine spikkeltjes op de bodem van de pan zien ontstaan (dit komt omdat de wei verbrandt). Het vet van de boter zal een mooie karamel-achtige/hazelnootbruine kleur krijgen. Haal de pan van het vuur als de boter een mooie hazelnootbruine kleur heeft en giet de boter dan door een fijne zeef in een kommetje.
  • Voeg 20 g honig toe, roer erdoor. Zet apart en laat afkoelen.
  • Zeef 140 g bloem, 1 ¼ tl bakpoeder en ¼ tl baking soda boven een kom.
  • Voeg 20 g gedroogde kokos, ½ tl zout, 1 tl gemalen kaneel en ¼ tl gemalen nootmuskaat toe. Roer door elkaar met een garde. Zet apart.
  • Klop in een ruime kom 2 eieren met 175 g fijne kristalsuiker en 10 g fijn geraspte verse gember in ongeveer 3 minuten tot een romig mengsel.
  • Voeg al kloppende de bruine boter toe. Klop door elkaar tot het goed gemengd is.
  • Voeg het bloemmengsel toe en spatel dit door het beslag.
  • Voeg ten slotte 175 g geraspte wortel en 50 g grof gehakte walnoten toe en spatel ook deze door het beslag.
  • Schep het beslag in de cakevorm en strijk glad.
  • Bak de cake in ca. 40-45 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, of tot een erin gestoken satéprikker er schoon uitkomt.
  • Laat de cake tien minuten afkoelen in de vorm en stort hem dan op een rooster om verder af te koelen.


  • Klop in een ruime kom 50 g boter romig.
  • Voeg geleidelijk 125 g poedersuiker toe en klop op lage snelheid tot een korrelig mengsel.
  • Voeg de overige 125 g poedersuiker toe en klop goed door elkaar.
  • Voeg 125 g roomkaas toe en klop deze erdoor.
  • Blijf vervolgens op matige tot hoge snelheid doorkloppen tot een glad en romig glazuur.
  • Als de cake volledig is afgekoeld, snijd je hem horizontaal in twee lagen. Dit kan nogal hobbelig verlopen omdat er stukjes walnoot ‘in de weg’ kunnen zitten.
  • Vul een spuitzak met rond glad spuitmondje met het roomkaasmengsel en spuit dit in dopjes op het onderste gedeelte van de cake.
  • Leg er het bovenste deel op.
  • Bestuif de cake eventueel met wat poedersuiker, of versier hem naar wens.
  • Serveer.


Wortelcake

Wortelcake

Wortelcake


Reacties

  1. Oei , in de ingrediënten lijst staat 170 gram boter ipv 120 gram. De cake is geweldig lekker. Dank je voor het recept.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi!
      Fijn om te horen dat de cake in de smaak viel!
      De reden dat er 170 g boter in de ingrediëntenlijst staat, is omdat je 120 g nodig hebt voor de cake en 50 g voor de botercrème/vulling. Die twee samen maken 170 g.
      Groeten,
      Tessa

      Verwijderen

Een reactie posten