Perzik-kwarktaartjes

Perzik-kwarktaartjes

Nu de lente weer is aangebroken, de meeste kou uit de lucht is verdwenen en de zon zo nu en dan heerlijk verwarmend mijn huis binnen komt schijnen, is de tijd aangebroken voor een lekker fris & fruitig baksel. En als er één frisse & fruitige vrucht is die een heleboel zonnig gezelligheid oproept, dan is het wel de perzik. Een goddelijk lekkere vrucht, die zacht, fris, geurig, sappig en verrukkelijk zoet is. Heerlijk om zo uit het vuistje te eten of er partje voor partje van te smullen. 

Helaas moeten we nog een paar maanden wachten voordat de echt lekkere verse exemplaren weer in de schappen van de groenteboer liggen. Maar gelukkig kun je in de tussentijd gewoon perziken op siroop uit een blik gebruiken, want laten we eerlijk zijn, ook die zijn heerlijk om te verwerken in gebak. 

En deze keer zijn ze de kleurrijke hoofdrolspeler in deze kwarktaartjes. De combinatie van luchtige biscuit, romige abrikozencrème, frisse perzikkwark en zachte stukjes perzik maakt deze taartjes echt tongstrelend lekker. De kleurrijke aanblik zorgt daarnaast voor instant vrolijkheid (althans bij mij). En daar kun je nooit genoeg van hebben. 


Perzik-kwarktaartjes

Ingrediënten

  • 6 blaadjes (10 g) witte gelatine
  • 95 ml perziklikeur
  • 125 g abrikozen uit blik
  • 80 g kristalsuiker
  • 1 eidooier
  • 1 ½ el maïzena
  • 20 g boter
  • 85 g amandelmeel
  • 85 g poedersuiker
  • 20 g bloem
  • 2 eieren (L)
  • 80 g eiwitten
  • 230 g perziken uit blik + extra voor garnering
  • 250 ml slagroom
  • 375 g perzikkwark
  • verse muntblaadjes

Extra nodig
6 kookringen van 7 cm doorsnee en 5 ½ cm hoog, bakplaat van ca. 37x24 cm, bakpapier, liniaal, scherp mes, ronde uitsteker van 5 cm doorsnee, acetaatfolie van 5 ½ cm breed, huishoudfolie, spuitzak, spuitmondje, snijplank
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 6-8 minuten oven, minstens 3 uur wachten


  • Week 4 blaadjes witte gelatine in 80 ml perziklikeur. Zet apart.
  • Week 2 blaadjes witte gelatine in ruim koud water. Zet apart.


  • Maak eerste de abrikozencrème.
  • Pureer 125 g abrikozen en breng de puree zachtjes aan de kook in een pannetje.
  • Klop ondertussen 30 g kristalsuiker, 1 eidooier en 1 ½ el maïzena glad in een kommetje.
  • Giet de warme abrikozenpuree bij het eimengsel.
  • Klop goed door.
  • Giet het mengsel terug in het pannetje, zet op matig vuur en klop met een garde tot alles borrelt en indikt.
  • Doe de warme crème in een kom en dek af met huishoudfolie. Laat afkoelen.


  • Maak de jocondebiscuit.
  • Verwarm de oven voor op 220°C. Vet de bakplaat in en bekleed hem royaal met een vel bakpapier.
  • Smelt 20 g boter. Zet apart en laat afkoelen.
  • Meng 85 g amandelmeel met 85 g poedersuiker en 20 g bloem door elkaar met een garde.
  • Klop in een kom 2 eieren met het amandelmeelmengsel tot een luchtig beslag.
  • Klop in een schone en vetvrije kom 80 g eiwitten met 20 g kristalsuiker tot stijve pieken.
  • Spatel de eiwitten luchtig door het beslag.
  • Meng de gesmolten boter kort door het beslag.
  • Verdeel het beslag gelijkmatig over de bakplaat.
  • Bak de biscuit 6-8 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Haal de bakplaat uit de oven en laat de biscuit afkoelen.


  • Snijd uit de jocondebiscuit 6 lange repen van 3 centimeter breed en 20 centimeter lang. Steek met de ronde uitsteker 12 rondjes uit de resterende biscuit.
  • Bekleed de binnenzijde van de kookringen met acetaatfolie.
  • Plaats aan de binnenzijde van elke kookring een reep biscuit.
  • Plaats de ringen op een met huishoudfolie beklede snijplank.
  • Leg in elk taartringetje een rondje biscuit. Houd de andere plakjes nog even apart.
  • Roer de afgekoelde crème los en schep een klein beetje op elk biscuitrondje (ongeveer tot halverwege de reep biscuit). Strijk zo goed mogelijk glad.


  • Snijd 80 g perziken in kleine blokjes.
  • Klop 125 ml slagroom samen met 15 g kristalsuiker stijf.
  • Doe 375 g perzikkwark in een kom.
  • Doe de 4 blaadjes gelatine samen met de perziklikeur die nog over is in een steelpan. Plaats op laag vuur. Los de gelatine al roerend op.
  • Spatel de gesmolten gelatine en het vocht snel door de kwark.
  • Spatel de slagroom door het mengsel.
  • Vul de kookringen tot aan de biscuitrand met het kwarkmengsel.
  • Leg in elke ring een tweede plakje biscuit.
  • Vul de kookringen tot bijna bovenaan met het resterende kwarkmengsel.
  • Verdeel de blokjes perzik over de kookringen. Druk de stukjes met een satéprikker in de kwark.
  • Dek af met huishoudfolie en plaats ongeveer 1 uur in de koelkast, tot de bovenkant stevig voelt.


  • Pureer 150 g perziken met 15 ml perziklikeur glad.
  • Smelt 2 twee blaadjes witte gelatine met aanhangend vocht in een pannetje.
  • Spatel de gelatine door de perzikpuree.
  • Schep een kleine hoeveelheid puree op elk taartje. Strijk glad tot de hele bovenkant van het taartje bedekt is.
  • Plaats de taartjes terug in de koelkast tot ze volledig zijn opgesteven.


  • Haal de taartjes uit de koelkast. Verwijder de ringen en de acetaatfolie.
  • Klop 125 ml slagroom met 15 g kristalsuiker stijf.
  • Doe de slagroom in een spuitzak met gekarteld spuitmondje en spuit de room op de taartjes.
  • Garneer de taartjes met stukjes perzik en een blaadje verse munt.
  • Serveer.



Perzik-kwarktaartjes

Perzik-kwarktaartjes

Perzik-kwarktaartjes


Reacties