Super chocoladetaart

Super chocoladetaart

 

Taart. Ik krijg er nooit genoeg van. Voor mij is het dan ook altijd taarttijd, er hoeft geen speciale gelegenheid aan ten grondslag te liggen. Vroeger kreeg ik alleen taart op verjaardagen, maar als enthousiaste thuisbakker verschijnt er nu regelmatig een exemplaar op tafel. Ja, het feestelijke en speciale gaat er wel een beetje af, maar wanneer ik echt wat te vieren heb doe ik extra mijn best en bak ik gewoon de allerlekkerste. 

Omdat mijn vriend en ik allebei dol zijn op chocolade, bakte ik recentelijk voor zijn verjaardag deze super chocoladetaart. Voor de echte chocoholic is deze lekkernij een absolute aanrader. Elke hap is gewoon puur chocoladegenot. De taart heeft een verrukkelijke rijke & intense chocoladesmaak en de combinatie van chocoladetaart met chocoladeganache en het chocoladeglazuur maakt hem echt tot een zinnenstrelende chocoladebom. Het maakt hem ook erg machtig, dus snijd de taartpunten niet te groot. Groot pluspunt is wel dat je veel mensen kunt laten genieten van deze donkere schoonheid. En wie wil dat nu niet? 


Super chocoladetaart


Tip: de taart is het lekkerst op de dag van het bakken - de invertsuiker in de taartvulling kan je weglaten, of vervangen door 2 el honing (honing heeft wel invloed op de smaak) – Voor de vulling van de taart heb ik Baileys Chocolate Deluxe gebruikt, maar je kan natuurlijk een andere likeur naar keuze gebruiken (bijv. sinaasappellikeur) – Voor de buitenste ganachelaag heb ik Tia Maria gebruikt, maar deze is te vervangen door een likeur naar keuze. Je kan de likeur ook vervangen door 50 ml slagroom – Voor het decoreren van de taart heb ik chocoladeblaadjes gebruikt, te koop bij Bouwhuis



Ingrediënten

  • 1 el espressopoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 el kokend water
  • 2 eieren
  • 3 eidooiers
  • 225 g boter
  • 225 g fijne kristalsuiker
  • 125 g zure room
  • 225 g zelfrijzend bakmeel
  • 55 g cacaopoeder
  • snuf zout
  • 510 g pure chocolade (met minimaal 70% cacaobestanddelen)
  • 425 ml slagroom
  • 2 el invertsuiker (optioneel)
  • 100 ml Baileys Chocolate Deluxe
  • 50 ml Tia Maria
  • chocoladedecoratie
Extra nodig
Ronde springvorm van 20 cm doorsnee, bakpapier, huishoudfolie, staafmixer, paletmes
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, ca. 50 minuten oven, > 60 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 180˚C. Vet de springvorm in en bekleed de binnenzijde met bakpapier. Zet apart.
  • Doe 1 el espressopoeder samen met de inhoud van 1 zakje vanillesuiker in een kommetje. Voeg 2 el kokend water toe. Roer door elkaar tot alles is opgelost. Zet apart.
  • Klop in een kom 2 eieren en 3 eidooiers tot een romig mengsel.
  • Klop in een andere kom 100 g zachte boter met 225 g fijne kristalsuiker tot een romig en luchtig mengsel.
  • Voeg in delen al kloppend het eimengsel toe. Blijf kloppen tot alles is opgenomen.
  • Voeg de espresso toe en klop deze er goed doorheen.
  • Voeg 125 g zure room toe en klop deze erdoor.
  • Zeef boven een andere kom 225 g zelfrijzend bakmeel, 55 g cacaopoeder en een snuf zout. Roer door elkaar met een garde.
  • Voeg het bloemmengsel toe aan het beslag en spatel dit er luchtig door.
  • Schep het beslag in de springvorm en strijk glad.
  • Bak de taart in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 50 minuten gaar. Test de gaarheid met een prikker.
  • Laat de taart een paar minuten afkoelen in de vorm. Verwijder dan de vorm en plaats de taart op een rooster om helemaal af te koelen.


  • Maak de taartvulling.
  • Hak 300 g pure chocolade fijn. Doe deze in een hittebestendige kom.
  • Doe 300 ml slagroom samen met 2 el invertsuiker in een steelpan en breng het mengsel rustig aan de kook.
  • Giet de kokende room over de chocolade in de kom.
  • Roer het mengsel rustig door tot de chocolade is gesmolten.
  • Voeg 80 g zachte boter in blokjes toe en roer deze door de ganache.
  • Meng vervolgens met de staafmixer tot een glanzende ganache.
  • Laat afkoelen op kamertemperatuur.


  • Snijd de afgekoelde taart in 3 horizontale lagen. Als de taart een flinke bolling aan de bovenzijde heeft, snijd deze er dan eerst vanaf.
  • Bedruppel alle taartlagen met 100 ml Baileys. Laat even intrekken.
  • Bestrijk de onderste twee lagen met een deel van de ganache. Strijk glad.
  • Leg de lagen op elkaar en dek af met de bovenste laag.
  • Klop de resterende ganache kort met de mixer tot deze wat dikker is.
  • Bestrijk de buitenzijde van de taart met de resterende ganache. Strijk glad.
  • Dek af met huishoudfolie en plaats ca. 1 ½ uur in de koelkast tot de ganache is opgesteven.


  • Maak het glazuur.
  • Hak 210 g pure chocolade fijn. Doe deze in een hittebestendige kom.
  • Breng 125 ml slagroom in een steelpan aan de kook.
  • Giet de kokende room over de chocolade in de kom.
  • Roer het mengsel rustig door tot de chocolade is gesmolten.
  • Voeg 45 g zachte boter in blokjes toe en roer deze door de ganache tot hij is gesmolten.
  • Voeg 50 ml Tia Maria toe en roer deze erdoor.


  • Haal de taart uit de koelkast en overgiet de taart met de ganache. Strijk uit met een paletmes. Zorg ervoor dat de boven en zijkant helemaal bedekt worden. Strijk de bovenkant glad met een (warm) paletmes.
  • Versier de taart met chocoladedecoratie naar keuze.
  • Laat de ganache opstijven (plaats de taart hiervoor eventueel in de koelkast).
  • Serveer


Super chocoladetaart

Super chocoladetaart




Ps: in 2013 maakte ik al eens eerder een super chocoladetaart, het recept vind je hier

Reacties