Super Chocoladetaart
Chocoladekoekjes, chocolademousse, chocoladecake, chocoladereep of chocolade bonbons: veel mensen zijn dol op chocolade en lusten het wel iedere dag. Voor de echte chocoholic is deze luxe, zinnenstrelende taart een absolute must. Hij is enorm chocolade-achtig en enorm machtig. De combinatie van chocoladetaart met chocoladeganache en het chocoladeglazuur maakt hem tot een echte chocoladebom: het is gewoon puur chocolade genot. Je kunt je dus wel voorstellen hoe dol ik ben op dit gebak.
En hoewel deze taart niet echt gezond te noemen is, is pure chocolade wel rijk aan flavonoïden (krachtige antioxidanten) en helpt het bij het afgeven van endorfine (gelukshormoon). Pak dus maar snel je gebaksvorkje!
Tip: omdat chocolade het belangrijkste ingrediënt van deze taart is, moet je echt voor de beste kwaliteit kiezen (pure chocolade met minstens 70% vaste cacaobestanddelen). En omdat deze taart echt heel erg machtig is, is het wel verstandig om hem in smalle taartpunten te verdelen. Je kunt met dit top-recept dus heel veel mensen blij maken.
Het recept voor deze schoonheid komt uit het tijdschrift Tip (nr. 3 2005).
Ingrediënten
- 2 eieren (L)
- 4 eidooiers (L)
- 1 1/2 tl espressopoeder + 1 el
- 1 zakje vanillesuiker
- 125 g boter
- 350 g fijne kristalsuiker
- 300 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
- 75 g cacaopoeder, gezeefd
- snufje zout
- 125 ml zure room, losgeroerd
- 100 ml sinaasappellikeur
- 575 ml slagroom
- 675 g pure chocolade
Extra nodig
Een ingevette en met bakpapier beklede springvorm met een doorsnede van 23 centimeter
Tijd (ongeveer)
90 minuten bereiding, 70 minuten oven, 120 minuten wachten
Werkwijze
- Hak 375 g pure chocolade grof en doe deze in een hittebestendige kom.
- Breng in een steelpan 450 ml slagroom met 1 eetlepel espressopoeder langzaam aan de kook. Laat dit heel even doorkoken.
- Haal de pan van het vuur en schenk de room over de chocolade. Geef de chocolade even de tijd om te smelten en roer dan rustig maar goed door.
- Laat de ganache afkoelen en enigszins opstijven.
- Maak ondertussen de taart. Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte)
- Klop in een kom de eieren en eierdooiers schuimig.
- Los 1 1/2 tl espressopoeder en de vanillesuiker op in 2 eetlepels kokend water. Laat dit afkoelen.
- Mix de boter met de suiker luchtig. Voeg in delen al mixend het eimengsel toe. Klop na elke toevoeging goed door. Als al het ei is opgenomen, mix dan nog 5 tot 10 minuten goed door.
- Meng het zelfrijzend bakmeel met het cacaopoeder en een snufje zout.
- Klop met de mixer op de laagste stand het bloemmengsel, de espresso en de zure room in delen door het beslag.
- Schep het beslag in de springvorm en bak de taart in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 70 minuten gaar.
- Laat de taart 5 minuten in de geopende oven staan.
- Neem de taart uit de vorm en laat deze op een rooster verder afkoelen.
- Snijd de afgekoelde taart in 3 horizontale lagen. Bedruppel alle lagen met de sinaasappellikeur en laat dit even intrekken.
- Klop de chocolade ganache een paar minuten met de mixer op de hoogste stand totdat het een luchtige en dikke crème is.
- Bestrijk de onderste twee lagen van de taart met ongeveer de helft tot driekwart van de ganache. Strijk dit mooi glad.
- Leg de lagen op elkaar en dek af met de bovenste laag.
- Strijk de rest van de ganache over de bovenkant en langs de zijkant van de taart. Strijk de ganache mooi glad met een warm gemaakt mes.
- Laat de taart goed opstijven in de koelkast.
- Maak het glazuur. Laat 300 g grofgehakte pure chocolade samen met 125 ml slagroom au bain-marie smelten. Roer af en toe even door totdat je een homogeen mengsel hebt.
- Haal de kom van de pan en laat het mengsel ongeveer 5 tot 10 minuten staan en iets dikker worden.
- Zet de taart op een rooster en plaats deze op een lekbak.
- Verdeel het glazuur gelijkmatig over de taart. Laat het glazuur drogen.
- Serveer.
hoi!
BeantwoordenVerwijderenwat een leuke blog en lekkere recepten!
groetjes Jasmini en Merel
http://www.thingstolikeforyou.blogspot.nl/
Dank jullie wel! Leuk om te horen :)
VerwijderenGroetjes Tessa