Mascarponetaartjes met kersen

Mascarponetaartjes met kersen
Als er één taart is die ik in de afgelopen jaren op bijna elke verjaardag op tafel heb zien verschijnen, dan is dat de monchoutaart. Volgens mij is iedereen er dol op. Bij het horen van de naam alleen al voel je in gedachten je tanden in de zoete & zachte vlaaivulling wegzakken, smelt de frisse & romige monchou op je tong en verkruimelen de bastognekoeken in je mond. Mmmm.

Ook de vader van mijn vriend is er dol op. Het leek mijn vriend dan ook een leuk idee om een monchoutaart voor Vaderdag te maken. Omdat ik graag wat varieer, had ik mijzelf voorgenomen monchoutaartjes te maken. Zo zou de klassieke taart met dit feestje toch een beetje anders worden. Helaas wilden de supermarkten niet meewerken aan ons Vaderdagidee, overal was de monchou (meerdere dagen achter elkaar) uitverkocht.

Er zat toen niets anders op dan de monchou te vervangen door mascarpone. Een iets andere smaak, maar oh zo lekker. Het resultaat: heerlijk frisse & romige taartjes, perfect voor een (feestelijke) zomerse dag. De hele familie heeft er van zitten smullen.


Tip: voor deze taartjes heb ik twee blikken vlaaifruit gebruikt, maar aan één blik zou je ook al genoeg kunnen hebben. Omdat ik lekker veel kersen op mijn taartjes wilde, heb ik alleen de kersen gebruikt en zo veel mogelijk gelei weggelaten.

 

Ingrediënten

  • 270 g boter, zacht
  • 90 g witte basterdsuiker
  • 90 g lichtbruine basterdsuiker
  • 2 ½ tl koekkruiden
  • 9 g bakpoeder
  • snuf zout
  • snuf zuiveringszout
  • 310 g bloem
  • 1 eidooier
  • 1 ei
  • 120 g fijne kristalsuiker
  • 60 g amandelmeel
  • ½ tl amandelextract
  • 2 blaadjes witte gelatine
  • 375 ml slagroom
  • 12 g vanillesuiker
  • 250 g mascarpone
  • 1 à 2 blikken taart- & vlaaifruit kersen
Extra nodig

10 ronde taart/bakringen van 8 cm doorsnee en 2 cm hoog, ronde uitsteker van 8 cm doorsnee, bakplaat, bakpapier, huishoudfolie, spuitzakken

Tijd (ongeveer)

60 minuten bereiding, 18 minuten oven, 1 nacht wachten

 

  • Maak de taartbodempjes.
  • Klop 210 g zachte boter met 90 g witte- en 90 g lichtbruine basterdsuiker goed door elkaar.
  • Meng er 2 ½ tl koekkruiden, 9 g bakpoeder, een snuf zout en een snuf zuiveringszout door.
  • Meng er vervolgens 290 g bloem door.
  • Voeg 1 eidooier toe en kneed tot een mooi samenhangend deeg. 
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het deeg een nacht in de koelkast rusten.

 

  • Maak de frangipane
  • Klop in een kom 60 g zachte boter romig.
  • Voeg 1 ei en 30 g fijne kristalsuiker toe. Blijf flink doorkloppen met de mixer.
  • Voeg nogmaals 30 g fijne kristalsuiker en 60 g amandelmeel, ½ tl amandelextract en 20 g bloem toe. 
  • Meng alles voorzichtig maar goed door elkaar met een spatel. Dek de frangipane af met huishoudfolie en plaats een nacht in de koelkast tot verdere verwerking.

 

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Plaats de 10 bakringen op de bakplaat.
  • Week 2 blaadjes witte gelatine in ruim koud water.
  • Haal het deeg uit de koelkast en kneed het kort door.
  • Rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot 8-9 millimeter dikte. 
  • Steek met de ronde uitsteker 10 plakjes uit het deeg.
  • Leg de deegplakjes in de bakringen. 
  • Klop de frangipane los en vul er een spuitzak mee.
  • Spuit in het midden van ieder deegplakje een hoopje frangipane. Zorg ervoor dat er tegen de ring een rand van 1 centimeter vrij blijft.
  • Bak de taartbodempjes in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 18 minuten goudbruin en gaar. 
  • Verwijder na het bakken onmiddellijk en heel voorzichtig de ringen (pas op: heet!)
  • Laat de taartbodempjes afkoelen op de bakplaat.

 

  • Klop in een kom 375 ml slagroom met 12 g vanillesuiker stijf.
  • Spatel in een andere kom 250 g mascarpone met 60 g fijne kristalsuiker door elkaar.
  • Spatel de stijfgeklopte slagroom door de mascarpone.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en smelt ze in een schaaltje in de magnetron in een paar seconden op vol vermogen.
  • Roer de gesmolten gelatine goed & krachtig door het mascarponemengsel. 
  • Vul een spuitzak met het mascarponemengsel en spuit dit op de afgekoelde taartbodempjes.
  • Plaats de taartjes een uur in de koelkast om op te stijven.
  • Verdeel de inhoud van het blik (of de blikken) vlaaifruit gelijkmatig over de taartjes
  • Serveer.



Reacties