Bosvruchtencharlotte

Bosvruchtencharlotte
Hoewel ik er echt van houd om mijn vriend te imponeren met zelfgemaakte zoete lekkernijen, is de harde realiteit dat ik hier niet altijd de tijd (of motivatie) voor heb. Soms ben ik gewoon te lui om de keuken in te duiken, heus waar. Maar wat als je vriend zin heeft in iets lekkers, en je eigenlijk wilt dat hij onder de indruk is zonder dat het je al te veel moeite kost? Dan maak je een simpel dessert, welke toch een showstopper op tafel is. Bijvoorbeeld deze bosvruchtencharlotte, een typisch gevalletje van kleine moeite, groots resultaat. 


Het recept voor deze charlotte komt uit ‘Mijn favoriete desserts’  van Janneke Philippi. Hij is terug te vinden in het hoofdstuk ‘Tiramisù’. En Janneke’s charlotte is eigenlijk ook een mix tussen een charlotte en een tiramisu. Er wordt zowel mascarpone als koffie gebruikt, twee belangrijke ingrediënten in tiramisu. En de lange vingers worden in de koffie gedoopt, iets wat gebruikelijk is bij een tiramisu, maar niet bij een charlotte. 


Omdat ik toch graag mijn eigen draai aan het recept wilde geven (en er toch nog een fles witte wijn openstond) besloot ik de lange vingers niet in de koffie, maar in de witte wijn te dopen. Het geeft de koekjes een fris accent, wat de charlotte een (extra) zomers tintje meegeeft. Het resultaat is een heerlijk frisse charlotte met een basis van mascarponecrème met bosvruchtenpuree, zachte lange vingers en vers sappig zomerfruit. De perfecte afsluiter van een warme zomerse dag, de ‘oehs’, ‘aahs’ en ‘mmms’ zullen niet van de lucht zijn. 

 

Tip: voor bosvruchten puree heb ik gekozen voor aardbeien, frambozen, blauwe bessen en rode bessen. Maar bramen zijn bijvoorbeeld ook heel geschikt.  



Ingrediënten 

  • 150 g bosvruchten + extra voor garnering
  • 75 ml zoete witte wijn
  • 4 el crème de cassis
  • ca. 17 lange vingers
  • 1 blaadje witte gelatine
  • 2 el fijne kristalsuiker
  • 190 g mascarpone
  • 75 ml slagroom
  • 4 g vanillesuiker (½ zakje)

Extra nodig

Charlottevorm van 12 cm doorsnee, huishoudfolie, staafmixer, fijne zeef

Tijd (ongeveer)

30 minuten bereiding, 3 uur wachten



  • Week 1 blaadje witte gelatine in ruim koud water. 
  • Bekleed de charlottevorm met huishoudfolie en laat de folie over de rand hangen.
  • Meng 75 ml zoete witte wijn met 2 ½ el crème de cassis. Doop (13) lange vingers één voor één in de vloeistof en zet ze rechtop en tegen elkaar aan, met de gesuikerde kant naar buiten, in de charlottevorm. 
  • Doe 100 g bosvruchten in een hoge kom en pureer deze met de staafmixer tot een gladde puree. Wrijf de puree door een fijne zeef, zodat de pitjes achterblijven en je een gladde puree krijgt. 
  • Doe 65-70 g van de bosvruchtenpuree samen met 2 el fijne kristalsuiker en 1 ½ el crème de cassis in een (steel)pannetje. 
  • Knijp het gelatineblaadje uit en voeg deze toe aan de puree. 
  • Verwarm het mengsel al roerend op laag vuur, tot de gelatine gesmolten is. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen. 
  • Klop 190 g mascarpone, 75 ml slagroom en 4 g vanillesuiker in een kom tot een dikke en romige crème. 
  • Meng er de afgekoelde bosvruchtenpuree door. 
  • Schep de bosvruchtencrème in de charlottevorm. 
  • Snijdt enkele verse aardbeien in plakjes en bedek er de crème mee.
  • Week nog enkele lange vingers in het wijnmengsel en dek er de aardbeien mee af (breek of snijd de koekjes in de juiste lengte af). Zorg ervoor dat de koekjes op gelijke hoogte liggen met de koekjes uit de rand. 
  • Vouw de overhangende folie over de koekjes. 
  • Plaats de charlotte minstens 3 uur in de koelkast om op te stijven. 
  • Leg een bord op de charlottevorm en keer ze samen om. Verwijder de vorm en de folie. 
  • Garneer de charlotte met verse bosvruchten en bestuif met poedersuiker. 
  • Serveer. 



Reacties