Appeltaart met mascarpone

Appeltaart met mascarpone
 
 
Soms zijn de beste dingen in het leven verrassend simpel. Neem nou de appeltaart. Een taart waarmee je (volgens mij) altijd goed zit, ik ken namelijk niemand die een goede punt appeltaart kan weerstaan. Natuurlijk zijn er ontelbaar veel variaties op het appeltaart-thema, maar ze zijn eigenlijk allemaal lekker. En vaak niet eens moeilijk om te maken.

Deze keer besloot ik weer eens een andere variant op de bekende Hollandse appeltaart te maken, namelijk een appeltaart met mascarpone (gebaseerd op een recept uit Appeltaart van Janneke Philippi). Een groot verschil met de Hollandse appeltaart is dat er geen kaneel in verwerkt wordt. En hoewel ik al vaker appeltaart zonder kaneel gemaakt heb, voelt het bijna onnatuurlijk. In appelgebak hoort gewoon kaneel te zitten. Van de warme geur van appel-kaneel word ik ook juist altijd zo blij. Gelukkig wordt dit “gemis” aan kaneel in deze taart goed gemaakt door zijn smaak. Een smaakvolle krokante bodem met een heerlijke zachte, romige & frisse vulling. Puur genieten met elke hap.
 
Ingrediënten
  • 100 g boter, op kamertemperatuur
  • 180 g kristalsuiker
  • 200 g bloem, gezeefd
  • 3 eieren
  • snuf zout
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 125 g mascarpone
  • 75 ml melk
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 à 3 handappels
Extra nodig
Springvorm van 20 cm doorsnee, huishoudfolie, bakpapier, blindbakvulling
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 40 minuten oven, 2 uur wachten

Werkwijze

  • Kneed in een keukenmachine of met een mixer met deeghaken een soepel deeg van 100 g boter, 75 g kristalsuiker, 200 g gezeefde bloem, 1 ei, een snuf zout en de geraspte schil van 1 citroen.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat minstens een half uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de springvorm goed in met boter.
  • Haal het deeg uit de koelkast en druk het uit over de gehele bodem van de springvorm en tot halverwege de rand.
  • Leg een vel bakpapier op het deeg en strooi daarop de blindbakvulling.
  • Bak de deegbodem 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Verwijder voorzichtig het bakpapier en de blindbakvulling en bak de taartbodem nog 10-12 minuten lichtbruin en droog.
  • Maak ondertussen de vulling.
  • Klop in een kom met een garde 125 g mascarpone met 75 ml melk, 1 zakje vanillesuiker, 75 g kristalsuiker en 2 eieren tot een glad mengsel.
  • Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Halveer elke stuk appel.
  • Schep de appelpartjes om met 30 g kristalsuiker.
  • Schenk het mascarponemengsel op de deegbodem en leg/druk de appelpartjes in de room.
  • Bak de appeltaart ongeveer 40 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, tot de vulling stevig aanvoelt en lichtgekleurd is.
  • Laat de taart de vorm afkoelen.
  • Bestuif voor het serveren eventueel met poedersuiker. 

 

 

Reacties

  1. Dit ziet er heerlijk uit en het is eens iets anders dan de gewone appeltaart. Ik ga het deze week gelijk proberen. Bedankt voor het fijne recept.

    Groetjes, Margaret

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Datzelfde geldt ook voor mij.
    Ga hem morgen maken.
    Laat t nog weten
    Bedankt voor recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heb hem vandaag gemaakt, smaak was goed, er staat niet in recept dat je de citroenrasp erdoor moet doen. Uiteraard wel gedaan. Mascarpone is wel wat dun, wel langer in oven gedaan. Het was in t midden nog wat dun. Vond de korst van t deeg wel dik.
    Zou deze appeltaart dus niet nog n keer maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi,
      Ik was inderdaad vergeten de citroenrasp te vermelden in het recept. Ik heb het meteen aangepast! Jammer om te horen dat hij niet helemaal in de smaak viel.
      Groeten,
      Tessa

      Verwijderen
  4. Heb de taart met de kerstdagen gemaakt, hij was gelukt en smaakte heerlijk, bedankt voor het recept.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten