Ricotta-citroenplaatcake met appel en blauwe bessen
Appeltaart, ik ben er dol op. En hoewel ik niets heb tegen een lekker appeltaartje van bijvoorbeeld het bekendste Nederlandse warenhuis, gaat er niets boven een zelfgebakken exemplaar. Vooral niet als het recept uit de koker van Janneke Philippi komt. Toch wel de koningin in het appeltaart bakken. In 2012 al kocht ik haar fantastische boek ‘Appeltaart’ en eerder dit jaar is er een volledig herziene versie van deze bestseller uitgekomen met veel bestaande maar ook nieuwe recepten. Ook die moest ik natuurlijk in mijn eigen boekenkast hebben staan, want heerlijke nieuwe bakinspiratie voor appelgebak is nooit weg.
Vooral niet als er naast de Hollandse appeltaart ook andere wereldklassiekers een plekje in het boek hebben gevonden. En de fotografie is natuurlijk weer om van te watertanden, je kan de geur van de taarten bijna ruiken. Het is dus ook nog eens een heerlijk boek om doorheen te bladeren. Mijn keuze voor een recept viel deze keer op de ricotta-citroenplaatcake met appel en blauwe bessen. En wat was hij lekker. De ricotta houdt de cake lekker licht met een volle, zachte smaak en de citroen, appels en blauwe bessen zorgen voor een heerlijke frisheid. Elke hap is echt puur genieten.
Ingrediënten
- 135 g boter
- 225 g fijne kristalsuiker
- 10 g vanillesuiker
- 4 eieren
- rasp van 1 ½ citroen (groot)
- 330 g ricotta
- 235 g bloem
- 14 g bakpoeder
- ca. 4 handappels
- 125 g blauwe bessen
Extra nodig
Rechthoekige bakvorm / bakplaat van 25 x 38 cm, bakpapier
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, 45-50 minuten oven, minstens 2 uur wachten
- Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de vorm met een groot vel bakpapier.
- Klop 135 g boter met 200 g fijne kristalsuiker en 10 g vanillesuiker tot een romig mengsel.
- Klop één voor één de 4 eieren erdoor. Klop na elke toevoeging goed door.
- Klop er de citroenrasp en vervolgens 330 g ricotta door.
- Zeef 235 g bloem en 14 g bakpoeder boven de kom en spatel dit luchtig erdoor tot een glad beslag.
- Schep het beslag in de vorm en strijk gelijkmatig glad.
- Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis.
- Snijd de appels in schijfjes van ca. 2 millimeter dik. Meng de appelschijfjes met 25 g fijne kristalsuiker.
- Steek de appelschijfjes in het beslag. Strooi er de blauwe bessen over en druk ook deze iets in het beslag.
- Plaats de vorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de cake in ongeveer 45-50 minuten goudbruin en gaar.
- Haal de cake uit de oven en laat in de vorm tot kamertemperatuur afkoelen.
- Bestuif de cake vlak voor het serveren met poedersuiker. Snijd in smalle repen of mooie vierkante blokjes.
Reacties
Een reactie posten