Carrot cake

Carrot cake
Eerlijk is eerlijk, deze worteltaart ziet er niet zo indrukwekkend uit als de meerlaags worteltaarten die je in menig bakboek voorbij ziet komen, maar geloof mij, dit is een carrot cake zoals je die nog nooit geproefd hebt. Goddelijk lekker. Misschien ben je wat sceptisch wanneer je de ingrediëntenlijst bekijkt, er staan immers geen walnoten op vermeld. En een worteltaart zonder (wal)noten, die zorgen voor een heerlijke textuur en rijke smaak, dat kan toch nooit helemaal bevredigend zijn, toch? 

Maar in deze carrot cake mis je de walnoten helemaal niet. Dat komt misschien wel omdat je beurre noisette in dit recept gebruikt, boter die door verhitting bruin wordt en een noot-achtig aroma krijgt, en hierdoor de cake een rijke smaak geeft. Het beslag van de cake zit daarnaast vol geraspte verse sappige wortelen, een beetje ongezoete gedroogde kokosnoot en net genoeg kaneel, nootmuskaat en verse gember om de cake een heerlijke warme en diepe smaak mee te geven. En elke stukje op je gebaksvorkje is echt heerlijk zacht & smeuïg. 

Om deze verrukkelijke cake niet te laten overschaduwen door een klassiek roomkaas glazuur, heb ik dat weggelaten. Hooguit wat poedersuiker is wat deze cake in mijn ogen nodig heeft. Maar voel je vrij om hem wel onder een romige witte laag te bedekken. 


Ingrediënten
  • 240 g boter, zacht
  • 40 g honing
  • 280 g patentbloem
  • 40 g gedroogde kokos
  • 2 ½ tl bakpoeder
  • ½ tl baking soda (zuiveringszout)
  • ½ tl fijn zeezout
  • 2 tl gemalen kaneel
  • ¼ tl gemalen nootmuskaat
  • 20 g fijn geraspte, verse gepelde gember
  • 4 eieren (L)
  • 350 g fijne kristalsuiker
  • ca. 500 g wortel
Extra nodig
Tulbandvorm van minstens 2,4 liter inhoud (of 2 ronde taartvormen van 20 cm doorsnee), (fijne) rasp, fijne zeef
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 55-60 minuten oven, 3 uur wachten

  • Vet de tulbandvorm goed in met boter en bestuif met bloem. Als je 2 ronde taartvormen gebruikt, vet deze dan in en bekleed ze met bakpapier. 
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Doe 240 g zachte boter in blokjes in een steelpan en laat op halfhoog vuur smelten. Als de boter volledig gesmolten is zal ze gaan borrelen en schuimen. De boter zal steeds iets verder verkleuren en je zult bruine spikkeltjes op de bodem van de pan zien ontstaan (dit komt omdat de wei verbrandt). Het vet van de boter zal een mooie karamel-achtige/hazelnootbruine kleur krijgen. Haal de pan van het vuur als de boter een mooie hazelnootbruine kleur heeft en giet de boter dan door een fijne zeef in een kommetje.
  • Voeg 40 g honig toe, roer erdoor en laat afkoelen. Zet apart. 
  • Maak de wortels schoon en rasp ze fijn. Je hebt in totaal 350 g geraspte wortel nodig. Zet apart.
  • Zeef 280 g bloem, 2 ½ tl bakpoeder en ½ tl baking soda boven een kom. Voeg 40 g gedroogde kokos, ½ tl fijn zeezout, 2 tl gemalen kaneel en ¼ tl gemalen nootmuskaat  toe. Roer door elkaar met een garde. Zet apart. 
  • Klop in een ruime kom 4 eieren met 350 g fijne kristalsuiker en 20 g fijn geraspte verse gember in ongeveer 3 minuten tot een romig mengsel. 
  • Voeg al kloppende de bruine boter toe. Klop door elkaar tot het goed gemengd is. 
  • Voeg het bloemmengsel toe en spatel dit door het beslag.
  • Voeg ten slotte de geraspte wortel toe en spatel ook dit door het beslag. 
  • Schep het beslag in de tulbandvorm en strijk glad. Of verdeel het beslag gelijkmatig over de twee ronde taartvormen en strijk glad. 
  • Bak de tulbandcake ca. 55-60 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, of tot een erin gestoken sateprikker er schoon uitkomt. Bak de cakes circa 35 minuten wanneer je 2 ronde taartvormen hebt gebruikt. 
  • Laat de cake tien minuten afkoelen in de vorm en stort hem dan op een rooster om verder af te koelen.
  • Serveer.



Bron recept: The Artful Baker, Cenk Sönmezsoy

Reacties

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Tessa, groot compliment van een collega Brabander uit Wuppertal, Duitsland. Omdat mijn man het recept voor de Venetiaanse worteltaart vooraf al afgekeurd had ( te veel vet) heb ik met de aanwezige wortels de Carrotcake gebakken. Een Gedicht zeggen we hier in Duitsland. Ik heb de gember en zoals aanbevolen de glazuur weggelaten en totaal niet gemist. Echt heerlijk en na dagen ook nog heerlijk mals.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten