Herfstcakejes
Jagende wolken, zwiepende takken, regen die tegen de ramen tikt en een verkoudheid die weer voelbaar wordt. Nee, het herfstweer van de afgelopen weken was niet altijd even vriendelijk. Toch is de herfst mijn favoriete seizoen. Het is het seizoen waarin de natuur haar volledige schitterende kleurenspectrum laat zien, het seizoen van stevige boswandelingen, warme wollen truien & sokken, geurige stoofpotjes en veel vers appelgebak. En het seizoen waarbij je zonder enige schaamte onder een dekentje op de bank kan wegkruipen met een grote mok dampende vloeistof.
En dat bankhangen wordt natuurlijk extra aangenaam wanneer je er iets lekkers bij kunt eten, deze herfstcakejes bijvoorbeeld. Heerlijke zachte cakejes, waarin lekker veel ahornsiroop verwerkt zit, die worden bedekt door een toef zijdezachte ahornsiroop-meringue en die zijn versierd met krokante gebrande pecannoten, die voor een lekkere bite zorgen. Dankzij de ahornsiroop hebben de cakejes een heerlijke rijke & zoete (bijna karamelachtige) smaak en ruiken ze echt verrukkelijk. Elke hap is echt heerlijk genieten.
En dat bankhangen wordt natuurlijk extra aangenaam wanneer je er iets lekkers bij kunt eten, deze herfstcakejes bijvoorbeeld. Heerlijke zachte cakejes, waarin lekker veel ahornsiroop verwerkt zit, die worden bedekt door een toef zijdezachte ahornsiroop-meringue en die zijn versierd met krokante gebrande pecannoten, die voor een lekkere bite zorgen. Dankzij de ahornsiroop hebben de cakejes een heerlijke rijke & zoete (bijna karamelachtige) smaak en ruiken ze echt verrukkelijk. Elke hap is echt heerlijk genieten.
Ingrediënten
- 60 g boter, zacht
- 70 g (fijne) rietsuiker
- 1 ei
- 180 ml ahornsiroop
- 170 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
- 60 ml heet water
- 1 eiwit
- snufje wijnsteenzuur
- gebrande pecannoten, deels fijngehakt
Extra nodig
10 kookringen van 5 cm doorsnee en 5 ½ cm hoog, bakpapier, spuitzak, bakplaat
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, 20 minuten oven, 1 uur wachten
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de kookringen in en bekleed ze aan de binnenzijde met een strook bakpapier. Bekleed een bakplaat met bakpapier en plaats hier de ringen op.
- Klop 60 g zachte boter met 35 g rietsuiker in een kommetje tot een romig mengsel.
- Klop er 1 ei doorheen.
- Klop er geleidelijk 115 ml ahornsiroop door.
- Spatel er ten slotte afwisselend het zelfrijzend bakmeel en het hete water door, tot je een glad beslag hebt.
- Doe het beslag in een spuitzak en verdeel het gelijkmatig over de 10 kookringen.
- Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de cakejes in ongeveer 20 minuten gaar, of tot een erin gestoken sateprikker er schoon uit komt.
- Laat de cakejes in de ringen een paar minuten afkoelen. Verwijder dan de ringen en plaats de cakejes op een rooster om volledig af te koelen.
- Doe de 1 eiwit, 35 g rietsuiker, een snufje wijnsteenzuur en 65 ml ahornsiroop in een vuurvaste kom.
- Klop de ingrediënten au bain-marie ongeveer 5 minuten, tot het eiwit in pieken rechtop blijven staan.
- Haal de vuurvaste kom van de pan af en klop nog een paar minuten door.
- Snijd de cakejes horizontaal doormidden.
- Vul een spuitzak met het eiwitschuim en spuit op de onderste helft van de cakejes een toef schuim. Strooi hier wat fijngehakte pecannoten over uit.
- Leg er de bovenste helft van de cakejes bovenop en druk aan.
- Spuit bovenop de cakejes ook een toef eiwitschuim.
- Versier met pecannoten.
- Serveer.
Reacties
Een reactie posten