Pruimen-kruimelcake

Pruimen-kruimelcake
Pruimen. In de na-zomer (de maanden augustus en september) toch wel het lekkerst om te eten. En de exemplaren bij de groenteboer zijn natuurlijk heel erg lekker, maar vrienden van mijn moeder hebben in hun achtertuin een kleine boomgaard, en elk jaar weer krijgen we van hen een mand met appels én een mand met pruimen. Lekkerder dan dat kan ik ze niet krijgen, gewoon heerlijk fris, vers en onbespoten fruit. Dat is pas genieten. 

Maar in zo’n mand gaan behoorlijk wat exemplaren, er valt elk jaar weer amper tegenop te eten. We leggen het fruit al lekker koel weg, maar dan nog blijft het wegwerken een race tegen de klok. Om er vlot een hoop tegelijk weg te kunnen werken besloot ik er dit jaar (onder andere) een pruimen-kruimelcake mee te maken. Dus op een gure dag, met grijze bewolkte luchten en stevige regenbuien, stond ik in mijn keuken een heerlijk geurend herfstbaksel te maken. Het resultaat is tongstrelend lekker. De heerlijke zachte en sappige pruimen liggen op een zacht bedje van zoete cake en zelfgemaakte pruimenjam en onder een dekentje van krokante kruimels. Lekker een flinke klodder slagroom erbij en genieten van elke hap. 


Ingrediënten
  • 1125 g verse rijpe pruimen, ontpit
  • 250 g geleisuiker speciaal
  • 325 g boter
  • 600 g bloem
  • 65 g lichtbruine basterdsuiker
  • ½ tl gemalen kaneel
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 eieren
  • 8 g bakpoeder
  • 5 el melk
  • ½ tl zout
Extra nodig
Rechthoekig bakvorm van 18 x 27 cm, bakpapier, schone jam/weckpot, staafmixer
Tijd (ongeveer)
40 minuten bereiding, ca. 60 minuten oven, 1 nacht wachten


  • Begin een dag van tevoren met het maken van de pruimenjam.
  • Pureer 625 pruimen. Doe de pruimenpuree in een ruime pan en voeg 250 g geleisuiker toe. 
  • Breng de puree al roerende aan de kook. Laat, zodra de inhoud van de pan goed borrelt, de jam nog een paar minuten doorkoken. 
  • Schep de jam in een schone jam- of weckpot. Sluit de pot en laat de jam afkoelen. Plaats de nacht in de koelkast. 

  • Maak het kruimeldeeg.
  • Doe 200 g bloem, 65 g lichtbruine basterdsuiker en ½ tl gemalen kaneel in een kom. Roer door elkaar met een garde.
  • Smelt 125 g boter in een steelpan en voeg de gesmolten boter toe aan het bloem-mengsel in de kom. Roer door elkaar tot een grof kruimeldeeg. 
  • Dek de kom af met huishoudfolie en plaats in de koelkast tot gebruik.

  • Verwarm de oven voor op 160°C. Vet de bakvorm in en bekleed hem met bakpapier. 
  • Klop in een kom  200 g boter met 150 g fijne kristalsuiker, 1 zakje vanillesuiker en het zout romig.
  • Voeg één voor één de 4 eieren toe en voeg het volgende pas toe als het vorige volledig is opgenomen. 
  • Zeef 400 g bloem met 8 g bakpoeder boven een andere kom en roer door elkaar met een garde.
  • Voeg de bloem samen met 5 el melk toe aan het botermengsel en spatel door elkaar.  
  • Schep het beslag in de bakvorm en strijk glad. Strijk er een dikke laag pruimenjam over uit.
  • Snijd 500 g pruimen in kwarten en leg deze op de pruimenjam, druk ze iets aan. Bedek de pruimen met het kruimeldeeg. 
  • Bak de cake in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 60 minuten goudbruin en gaar. 
  • Laat afkoelen in de bakvorm.
  • Serveer. 


Reacties