Yoghurttaartjes met perzik

Yoghurttaartjes met perzik
Pasen. Het kan je niet ontgaan zijn dat dit culinaire feest weer voor de deur staat. Nog een paar weken wachten en dan mogen we weer met z’n allen enthousiast gekleurde eieren in de achtertuin gaan rapen. De eerste paas-parafernalia hebben mijn boodschappenmandje inmiddels gevonden (de paastafel moet immers wel feestelijk versierd worden) en ook de eerste paas-baksels zijn enige tijd geleden al uitgeprobeerd… ietwat tegen de zin in van mijn proefpanel, die elk jaar weer de paas-hysterie zo lang mogelijk probeert te ontwijken. 

Maar wie kan er nu nee zeggen tegen deze yoghurttaartjes met perzik? Het zijn echt verrukkelijke taartjes, bestaande uit een dikke laag romige yoghurt met een frisse & zoete laag perzikpuree, ingeklemd tussen twee zachte biscuitrondjes, afgedekt met een half perzikbolletje, bespoten met luchtige slagroom en bestrooid met krokante witte chocoladekrullen. Door zijn fris- en fruitigheid is dit echt het ideale taartje voor een feestelijke lentedag. Je zou (bijna) willen dat het vaker Pasen was.  


Ingrediënten
  • 3 eieren
  • 160 g fijne kristalsuiker
  • snufje zout
  • 80 g patentbloem, gezeefd
  • 10 g custardpoeder, gezeefd
  • kristalsuiker om te bestrooien
  • 345 ml volle yoghurt
  • 50 g witte chocolade, fijn gehakt
  • 14 ½ blaadje witte gelatine
  • 410 g perziken (uit blik)
  • 500 ml slagroom
  • 8 g vanillesuiker
  • witte chocoladekrullen
Extra nodig
Spuitzak, glad spuitmondje, bakpapier, bakplaat, 10 kook-/bakringen van 7 cm doorsnee en 5 cm hoog, acetaatfolie, huishoudfolie, siliconen bakmat voor halve ronde bollen van 4 cm doorsnee
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, ca. 15 minuten oven, 4 uur wachten 

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. 
  • Splits 3 eieren. Klop de 3 eidooiers samen met 40 g fijne kristalsuiker romig. 
  • Klop in een andere (vetvrije) kom de 3 eiwitten met een snufje zout stijf. Voeg geleidelijk 50 g fijne kristalsuiker toe. 
  • Spatel het dooiermengsel voorzichtig door de stijfgeklopte eiwitten en probeer hierbij de luchtigheid te behouden.  
  • Spatel 80 g gezeefde patentbloem en 10 g gezeefde custardpoeder voorzichtig door het eimengsel. Raak met de spatel ook de bodem van de kom, zodat alles goed gemengd wordt.
  • Vul de spuitzak met het beslag en spuit het beslag in concentrische cirkels van ca. 6,5 cm doorsnee op de bakplaat. Laat ongeveer 3 cm tussen de cirkels vrij. 
  • Strooi wat kristalsuiker over de cirkels en bak ze ongeveer 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Laat ze afkoelen op de bakplaat. 

  • Haal 345 ml volle yoghurt uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
  • Bekleed een snijplank of kleine bakplaat met bakpapier. Bekleed de binnenzijde van de kookringen met acetaatfolie.
  • Smelt 50 g fijn gehakte witte chocolade in de magnetron. 
  • Bestrijk 10 biscuitrondjes aan de bovenzijde met de gesmolten chocolade.
  • Leg in elke ring een biscuitrondje (met de chocolade-kant naar boven). Houd de biscuitrondjes die je over hebt apart, je hebt er later in het recept nog 10 nodig.

  • Week in een kom met koud water 7 ½ blaadje witte gelatine. 
  • Pureer 210 g perziken met de staafmixer tot een gladde puree.
  • Klop 250 ml slagroom samen met 55 g fijne kristalsuiker en 8 g vanillesuiker tot een dik lobbig mengsel. 
  • Knijp 5 blaadjes gelatine uit en smelt deze in een schaaltje in de magnetron op vol vermogen. Let op: de gelatine smelt in een paar seconden. 
  • Spatel de gelatine door de yoghurt en spatel hier vervolgens luchtig de opgeklopte slagroom door. 
  • Knijp de resterende gelatine uit en smelt ook deze in een schaaltje in de magnetron op vol vermogen. 
  • Spatel de gelatine door de perzikpuree. 
  • Schenk ½ tot 2/3 van het yoghurtmengsel op de bodems in de kookringen. Strijk glad.
  • Schenk hier de perzikpuree op en strijk ook deze glad. 
  • Schenk het resterende yoghurtmengsel op de perzikpuree en strijk glad. 
  • Laat de taartjes minstens 3 uur opstijven in de koelkast.

  • Week 2 blaadjes witte gelatine in koud water.
  • Pureer 200 g perziken met de staafmixer tot een gladde puree.
  • Knijp de gelatine uit en smelt deze in een schaaltje in de magnetron. 
  • Spatel de gesmolten gelatine krachtig door de perzikpuree.
  • Vul de bakmat voor halve bollen met de puree.
  • Dek af met huishoudfolie en plaats 1 uur in de koelkast. Plaats daarna nog 1 uur in de vriezer.  

  • Haal de taartjes uit de koelkast en verwijder de ringen en de folie. 
  • Druk op elk taartje een rond biscuitplakje.
  • Haal de halve bollen perzikpuree uit de vriezer en leg op elk taartje een halve bol.
  • Klop 250 ml slagroom samen met 15 g fijne kristalsuiker stijf. 
  • Vul een spuitzak met glad rond spuitmondje met de slagroom en spuit een ring slagroom rondom de halve bol perzikpuree. 
  • Garneer de slagroom met witte chocoladekrullen.
  • Plaats de taartjes in de koelkast tot de perzikpuree ontdooit is. 
  • Serveer. 

Comments