Citroen ricotta tulband met blauwe bessen

Citroen ricotta tulband met blauwe bessen
Cake. Je houdt ervan of niet. Persoonlijk ben ik er dol op, en ja, ook kant-en-klare cake gaat wel eens met smaak naar binnen. De plakkerige en vette ‘begrafenis-cake’ met vanillesmaak uit de supermarkt is echt wel een guilty pleasure van mij. Serieus. Maar goed, wanneer er een zelfgefabriceerde cake voor mij op het aanrecht staat voel ik wel enorm veel voldoening & bevrediging, iets wat ik bij een supermarkt-cake natuurlijk niet heb. En een cake maken is echt heel erg gemakkelijk. 

Neem nu de tulband uit dit recept, hij ziet er indrukwekkend uit, maar je hebt ‘m echt in een handomdraai gemaakt. En de smaak? Daar kan zelfs een plakje van mijn guilty-pleasure-cake niet tegenop. Omdat je in dit recept ricotta gebruikt in plaats van boter, krijgt de cake een heerlijke volle, vochtige en zachte smaak, zonder dat hij zwaar wordt. De blauwe bessen die barsten van de sappigheid en citroen zorgen voor een verfrissend accent en voor een verrukkelijke balans tussen zoet en zuur: een combinatie om je vingers bij af te likken. Ik weet zeker dat het niet bij één plak(je) zal blijven. Met een beetje poedersuiker is de tulband al helemaal af, maar desgewenst kunt je er nog vers fruit bij serveren, of versier hem met eetbare bloemen voor een extra vrolijke noot. 

Tip: in plaats van blauwe bessen kun je bijvoorbeeld ook bramen of frambozen gebruiken. 


Ingrediënten
  • 4 citroenen
  • 350 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 3 eieren (L)
  • 285 g fijne kristalsuiker
  • 110 g extra vierge olijfolie
  • 250 g ricotta
  • 300 g blauwe bessen
Extra nodig
Tulbandvorm met ca. 2,4 liter inhoud, fijne rasp, citruspers
Tijd (ongeveer)
15 minuten bereiding, 45-50 minuten oven, 1 uur wachten

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de tulbandvorm in en bestuif met bloem.
  • Rasp de schil van de 4 citroenen en pers er 1 uit. Je hebt voor de tulband 50 ml citroensap nodig. 
  • Zeef 350 bloem, 2 tl bakpoeder en 1 tl zout boven een kom en roer door elkaar met een garde. Zet apart.
  • Klop de 3 eieren met 285 g fijne kristalsuiker tot een licht en luchtig mengsel. 
  • Klop er de olijfolie en het citroensap door. 
  • Klop er de ricotta en de citroenrasp door. 
  • Zeef het bloemmengsel boven de kom en spatel dit erdoor. 
  • Hussel de blauwe bessen door wat bloem en meng ze voorzichtig door het beslag.
  • Giet het beslag in de tulbandvorm en strijk glad. 
  • Bak de tulband in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 45-50 minuten gaar. Test dit met een sateprikker. 
  • Laat de tulband 10 minuten afkoelen in de vorm en stort deze dan op een rooster.
  • Laat de tulband verder afkoelen op het rooster.
  • Bestrooi de tulband voor het serveren eventueel met poedersuiker (of versier met eetbare bloemen) en serveer warm of op kamertemperatuur.

Comments