Honingcakejes

Honingcakejes
‘The only reason for being a bee that I know of is to make honey… And the only reason for making honey is so I can eat it’ 
Winnie de Poeh 

Als je ooit de boeken van A.A. Milne hebt gelezen, of de Disney tekenfilms/tekenfilmseries van Winnie de Poeh en zijn vriendjes uit het Honderd Bunderbos hebt gezien, dan weet je dat de kleine gele beer slechts naar één ding hunkert: honing. Zijn leven is eigenlijk heel simpel, geef Winnie een pot honing en hij is gewoon een hele blije beer. En geef hem eens ongelijk, want deze zoete lekkernij is echt verrukkelijk. 

Dus toen ik dit recept voor honingcakejes van Donna Hay zag, wist ik gewoon dat ik ze moest maken. En gelukkig vielen ze bij mijn proefpanel in de smaak, en waarschijnlijk ook bij Poeh beer: ze bevatten veel honing, zijn simpel om te maken en van elke hap wordt je heel erg blij. De cakejes zijn echt heerlijk zacht en luchtig, een beetje vochtig en lekker zoet. Je hebt ze echt in een handomdraai gemaakt, en ze smaken zowel warm als koud fantastisch. Mmmm. 

'What could be more important than a little something to eat?' 


Ingrediënten
  • 100 g boter, in blokjes
  • 270 g honing
  • 125 ml volle melk
  • 2 eieren (L)
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • ½ tl zuiveringszout 
Extra nodig
12 kleine cakevormpjes van 9 x 6 cm, bakpapier, fijne zeef
Tijd (ongeveer)
15 minuten bereiding, ca. 25 minuten oven, 30 minuten wachten

  • Verwarm de oven voor op 160°C. Vet de cakevormpjes in en bekleed ze met een strook bakpapier.
  • Doe de boter in een steelpan en laat op halfhoog vuur smelten.
  • Als de boter volledig gesmolten is zal ze gaan borrelen en schuimen. De boter zal steeds verder verkleuren en er zullen bruine spikkeltjes op de bodem van de pan ontstaan. Het vet van de boter zal een mooie karamel-achtige/hazelnootbruine kleur krijgen. Haal de pan van het vuur en giet de bruine boter door een fijne zeef.
  • Zet apart en laat iets afkoelen.
  • Klop ondertussen de honing, de melk, de eieren en het vanille-extract in een ruime kom door elkaar. 
  • Voeg de fijne kristalsuiker toe en klop deze erdoor. 
  • Voeg al kloppend de bruine boter toe en klop even goed door.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel en het zuiveringszout boven de kom en klop er kort door tot een glad beslag. 
  • Verdeel het beslag over de cakevormpjes.
  • Plaats de cakevormpjes op een bakplaat en plaats deze in het midden van de voorverwarmde oven. 
  • Bak de cakejes in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar (test dit met een prikker).
  • Plaats de cakejes (in hun vormpjes) op een taartrooster en laat afkoelen. 

Comments

  1. Hoi Tessa, wanneer je geen kleine cakeblikjes heb; kun je dan ook een cupcakevorm gebruiken? Dan zijn het er wellicht meer dan 12 st?
    En kun je dit recept ook in een cakeblik verwerken? Dan zal de baktijd wellicht verhogen naar een uur?
    En als je wat wilt minderen met suiker, honing is tenslotte ook al zoet, verandert dat veel aan de structuur van deze cakejes? Ik ben benieuwd!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoi Corrien, je kunt voor deze cakejes inderdaad ook een cupcakevorm gebruiken, ik denk dat je dan (bijna) 24 cakejes kan maken. Ik weet niet zeker of dit recept ook werkt voor een gewoon cakeblik, wellicht dat de cake in het midden niet mooi zal rijzen, maar dat is iets wat gewoon uitgeprobeerd moet worden. De suiker wordt vooral gebruikt om de smaak van de honing te versterken. Zonder suiker zullen de cakejes ook minder zacht van structuur worden, omdat suiker vocht vasthoudt tijdens het bakken. Ook zullen de cakejes waarschijnlijk iets minder luchtig zijn.
      Groeten,
      Tessa

      Delete

Post a Comment