Citroen kruimelrepen

Citroen kruimelrepen
 
 
Citroenen. Ik ben er dol op. Niet om zo uit het vuistje te eten natuurlijk (ik ben niet iemand die graag een partje citroen uitzuigt), maar wel om te verwerken in verrukkelijke baksels. Elke taart, cake, koekje of dessert dat ook maar een beetje citroen gerelateerd is, brengt mijn smaakpapillen meteen op hol. De citroen is echt één van mijn favoriete ingrediënten om mee te werken in de keuken. Vooral in de zomermaanden, want dan is niets lekkerder dan een lekkernij die barst van de verfrissende citrussmaak.

Nu is het nog lang geen zomer, maar dit recept voor citroen kruimelrepen wil ik jullie niet onthouden. Als je net als ik van de smaak van zoet-zuur houdt, dan wordt je er echt smoorverliefd op. Onder de krokante kruimellaag zit een frisse, romige en bovenal fluweelzachte citroenvulling verstopt waar je tanden in weg zakken. Beter dan dit wordt het niet. En ze zijn echt zó gemakkelijk om te maken, het recept kan eigenlijk niet fout gaan.


Ingrediënten
  • 180 g bloem
  • ½ tl zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 135 g boter, zacht
  • 200 g lichte basterdsuiker
  • 90 g havermout
  • 397 g zoete gecondenseerde melk, gekoeld
  • 140 ml citroensap
  • geraspte schil van 2 citroenen
Extra nodig
Rechthoekige bakvorm van 18 x 27 cm, bakpapier
Tijd (ongeveer)
15 minuten bereiden, ca. 35-40 minuten oven, minstens 3 uur wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 175°C (boven- en onderwarmte). Bekleed de bakvorm met bakpapier.
  • Zeef de bloem, het zout en het bakpoeder boven een kom. Roer door elkaar met een garde en zet apart.
  • Klop de boter en de suiker tot een licht en luchtig mengsel.
  • Voeg de havermout en het bloemmengsel toe en klop door elkaar tot je een kruimelig mengsel hebt.
  • Druk de helft van het kruimelmengsel uit op de bodem van de bakvorm.
  • Klop de gekoelde zoete gecondenseerde melk, het citroensap en de citroenrasp door elkaar.
  • Spreid dit mengsel egaal uit in de bakvorm.
  • Kruimel het resterende kruimelmengsel uit over de citroenvulling.
  • Bak de kruimelkoek ongeveer 35-40 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, of tot de kruimels bruin beginnen te kleuren.
  • Laat de kruimelkoek 30 minuten afkoelen in de bakvorm en plaats vervolgens (nog steeds in de bakvorm) minstens 2 ½ uur afgedekt in de koelkast.
  • Haal de kruimelkoek uit de bakvorm en snijd de kruimelkoek in repen.
  • Serveer.




Bron recept: The Hummingbird Bakery, Life is Sweet

Comments

  1. Lijkt me een heerlijk recept, is de havermout te vervangen door bv cruesli en de gecondenseerde melk is dat gewoon uit zo'n blikje, of moet deze eerst nog een tijdje hebben ( onder water ) gekookt ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoi Vera,

      Ik durf niet te zeggen of je de havermout kunt vervangen door cruesli, het zal vast heerlijk krokant smaken, maar ik weet niet hoe cruesli zich in de oven gedraagt (of het snel verbrandt of niet). Dit zal je dus even moeten uitproberen. De gecondenseerde melk is inderdaad gewoon zo uit het blikje. Wanneer je de melk kookt krijg je dulce de leche en dat is echt iets anders :)

      Groeten,
      Tessa

      Delete
  2. Hallo, zou je het ook met amandelmeel kunnen maken ipv met bloem? Alvast bedankt!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoi Lisette,
      Ik denk dat dit wel kan. Ik weet niet of je het ook 1:1 kunt vervangen, wellicht dat je iets meer/minder amandelmeel nodig hebt. Dit is even een kwestie van uitvinden.
      Groeten,
      Tessa

      Delete
  3. Geweldig recept
    Pas nog voor een verjaardag gemaakt
    Maak hem meestal dag van te voren dan is ie wat zachter er smeuïger

    ReplyDelete

Post a Comment