Chocolate chip cookie bars met gezouten karamel
Nu hoor ik je waarschijnlijk denken: wat zijn dat eigenlijk, chocolate chip cookie bars? Nou heel simpel, het zijn ‘gewoon’ chocolate chip cookies gebakken als 1 grote koek in een rechthoekige bakvorm. Niets meer en niets minder. Hoewel je gegarandeerd na de eerste hap alleen maar meer, meer, meer wilt. Want zachte & romige karamel, ingeklemd tussen twee lagen boterachtige met chocolate chips bezaaid koekjesdeeg, dat wil toch iedereen?
En ze zijn echt heel eenvoudig om te maken. De enige “uitdaging” in het recept zit ‘m in het maken van de karamelsaus. Maar als dat gelukt is, dan hoef je daarna eenvoudigweg alleen maar koekjesdeeg te maken, de helft hiervan uit te drukken in de bakvorm, hier de karamelsaus over te gieten en de saus te bedekken met de rest van het deeg? Klaar? Bakken maar! Het resultaat is een verrukkelijke traktatie met een heerlijke combinatie van zoet & zout in elke hap. Mmmmm.
Tip: houd je niet zo van gezouten karamel? Laat het zeezout in het recept dan gewoon weg ~ het is ook verrukkelijk om de cookie bars lauwwarm te eten. Omdat de karamel dan nog niet is opgesteven, zal het aansnijden en eten wel een kliederboel worden ~ gebruik bij voorkeur geen springvorm. De karamel lekt tijdens het bakken anders misschien door de vorm naar buiten.
Ingrediënten
- 250 ml slagroom
- 300 g boter
- 400 g fijne kristalsuiker
- 100 ml water
- zeezout
- 200 g lichtbruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl zout
- 1 tl zuiveringszout
- 375 g bloem
- 125 g chocolate chips
Extra nodig
Rechthoekige bakvorm/ovenschaal van 18 x 27 cm, bakpapier
Tijd (ongeveer)
35 minuten bereiding, 35 minuten oven, 1 nacht wachten
- Maak eerst de karamelsaus.
- Doe 250 ml slagroom samen met 75 g boter in een steelpan. Plaats de pan op middelhoog vuur en breng het mengsel al roerend aan de kook. Haal de steelpan van het vuur en zet apart.
- Doe 300 g fijne kristalsuiker samen met 100 ml water in een steelpan. Plaats de pan op laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Draai het vuur hoog.
- Breng het mengsel aan de kook en kook, zonder te roeren, tot het mengsel een diepe karamel kleur heeft.
- Haal de pan van het vuur en voeg het warme slagroom mengsel toe. Let op, dit gaat spatten en bruisen en is heel erg heet. Roer goed door met behulp van een garde. Roer er zeezout naar smaak door.
- Giet de karamelsaus in een kom en laat afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de bakvorm/ovenschaal met bakpapier.
- Klop 225 g boter romig. Voeg 200 g lichtbruine basterdsuiker en 100 g fijne kristalsuiker toe, en klop tot een licht en luchtig mengsel.
- Klop er 2 eieren, 1 tl vanille-extract, 1 tl zout en 1 tl zuiveringszout door.
- Klop er 375 g bloem door.
- Druk de helft van het deeg uit op de bodem van de bakvorm.
- Spreid de karamelsaus uit over de deegbodem.
- Meng de chocolate chips door het overgebleven deeg.
- Verdeel het deeg in kleine hompjes (ongeveer een theelepel groot) over de karamel.
- Plaats de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de koek ongeveer 35 minuten.
- Laat de koek in de vorm afkoelen.
- Dek af met folie en plaats een nacht in de koelkast. Zo heeft de karamelvulling de tijd om op te stijven.
- Verwijder de folie en de bakvorm.
- Snijd de koek in vierkantjes of langwerpige repen.
- Serveer.
Bron recept: gebaseerd op een recept van het blog ‘A Spicy Perspective’
Reacties
Een reactie posten