Bananenbrood whoopies met Nutella

Bananenbrood whoopies met Nutella
Hoe eet jij bananen het liefst? Houd je van super rijp, met kleine bruine vlekjes op de schil of onrijp? Ik eet die van mij het liefste bijna onrijp, met nog wat groene schil, wanneer ze nog echt fris en stevig zijn. Heerlijk. Wanneer ze zijn doorgerijpt en de schil op verschillende plekken bruin is geworden, vind ik er weinig meer aan. 

En wat doe je dan als er toch een paar overrijpe bananen in je fruitschaal liggen? Weggooien is eeuwig zonde, dus het meest voor de hand liggende antwoord zou nu zijn: een bananenbrood bakken. What else? Maar deze keer besloot ik die zielige, vergeten, onaantrekkelijke bananen die over de bloei van hun leven heen zijn een tweede leven te geven door ze te laten verrijzen als verrukkelijke whoopies. 

Whoopies met een vulling gemaakt van het meest lekkere broodbeleg ever: Nutella. Want Nutella en bananen, dat is een match made in heaven. Dus laat de bananen gerust nog wat langer in je fruitschaal liggen, je krijgt er echt iets heel erg lekkers voor in de plaats.  


Ingrediënten
  • 300 g bloem
  • ¾ tl bakpoeder
  • ¾ tl zuiveringszout
  • ½ tl zout
  • 1 ¼ tl gemalen kaneel
  • ¾ tl vers geraspte nootmuskaat
  • 80 g lichtbruine basterdsuiker
  • 80 g donkerbruine basterdsuiker
  • 90 g zonnebloemolie
  • 115 g zure room
  • 150 g geprakte banaan
  • 1 ei
  • 200 g boter
  • 400 g Nutella
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 ml slagroom
Extra nodig
Bakplaat, bakpapier, spuitzakken, gekarteld spuitmondje
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 11-12 minuten oven, 30 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Zeef de bloem, het bakpoeder, het zuiveringszout, het zout, de kaneel en nootmuskaat boven een kom. Roer door elkaar met een garde. 
  • Voeg de lichtbruine en donkerbruine basterdsuiker toe en roer door elkaar. 
  • Voeg de zonnebloemolie, de zure room, de geprakte banaan en het ei toe. Klop met een mixer kort door elkaar, tot alle ingrediënten gemengd zijn.
  • Vul een spuitzak met het beslag en spuit hoopjes beslag van 4 ½ cm doorsnee op de met bakpapier beklede bakplaat. Zorg voor voldoende tussenruimte tussen de hoopjes (minstens 3 cm), want het beslag vloeit uit tijdens het bakken. 
  • Bak de whoopies in circa 11-12 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven. 
  • Laat de whoopies een paar minuten afkoelen op de bakplaat en leg ze dan op een rooster om verder af te koelen. 
  • Herhaal de vorige 3 stappen tot al het beslag op is. 
  • Klop de boter zacht en romig.
  • Voeg de Nutella en het vanille-extract toe en klop een paar minuten tot een licht en luchtig mengsel.
  • Voeg de slagroom toe en klop nog een paar minuten door.
  • Vul een spuitzak met gekarteld spuitmondje met het Nutella-mengsel.
  • Spuit de vulling op de helft van de whoopies en druk er de andere helft van de whoopies op.
  • Serveer.

Reacties