Trio van chocolademousse

Trio van chocolademousse
Over chocolade schrijven, iets wat ik veel doe omdat chocolade nu eenmaal mijn meest favoriete ingrediënt in de keuken is. Chocoladetaart, brownies, bonbons, ik krijg er geen genoeg van. En gelukkig is de feestmaand december bij uitstek geschikt om helemaal los te gaan met chocolade. ‘Te veel’ komt deze maand niet in het woordenboek voor. En wat is er nu een feestelijker recept voor chocoholics dan deze trio van chocolademousse? 

De chocolademousse die ik normaal maak en het liefste eet wordt gekenmerkt door eenvoud. Een scheutje koffie of likeur erdoor? Niet nodig. Stukjes gekonfijte sinaasappelschil of een vleugje chilipeper? Mijn chocolademousse kan heel goed zonder. Partjes rood fruit, een takje munt of een opgerold wafeltje? Deze leiden alleen maar af van waar het werkelijk om gaat. Ook een toefje slagroom is geen must, hoewel het wel een fijn contrast in smaak en kleur geeft. 

Maar ondanks mijn drang naar eenvoud, heb ik voor dit recept een uitzondering gemaakt, het is tenslotte een feestelijk kerstdessert: zowel in de witte als de pure chocolademousse heb ik wat likeur verwerkt. Gewoon omdat dit kan en het toch ook wel héél erg lekker is. Maar het belangrijkste ingrediënt is en blijft natuurlijk kwalitatief goede chocolade, en voor de pure chocolademousse chocolade met een hoog cacaogehalte (minimaal 60 procent, maar liever meer, veel meer). 

Het resultaat met deze chocolade zal tongstrelend lekker zijn. Drie keer een zachte en romige chocolademousse met intense chocoladesmaak in één schaaltje. Mmmmm. En als je het lekker lijkt, serveer de mousse dan met vers rood fruit. Maar nodig is dit niet.   


Ingrediënten
  • 120 g fijne kristalsuiker
  • 60 ml water
  • 120 g eidooiers
  • 100 g extra pure chocolade (min 75% cacaobestanddelen)
  • 125 g melk chocolade
  • 125 g witte chocolade
  • 750 ml slagroom
  • 2 el vanillelikeur
  • 2 el Baileys Chocolat Luxe
Extra nodig
suikerthermometer, spuitzakken, gekarteld spuitmondje, (glazen) schaaltjes
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding


  • Doe de fijne kristalsuiker samen met het water in een kleine (steel)pan. Plaats de pan boven matig vuur en roer tot de suiker is opgelost.
  • Breng het mengsel aan de kook en kook het mengsel (zonder te roeren) tot de suikerthermometer 120°C aangeeft.
  • Klop ondertussen de eidooiers los in een kom. 
  • Haal, wanneer de 120°C is bereikt, de (steel)pan van het vuur en schenk de suikersiroop op de eidooiers. 
  • Klop met je mixer op de hoogste stand tot de eidooiers licht gekleurd, romig en koud zijn. 
  • Verdeel het mengsel in drie gelijke porties (ca. 70 g per portie).
  • Hak de verschillende chocoladesoorten fijn en doe elke chocoladesoort in een apart kommetje. 
  • Smelt de witte chocolade in de magnetron. Roer de chocolade tussentijds door om te voorkomen dat hij te lang verhit wordt. 
  • Klop 250 ml slagroom met de vanillelikeur tot yoghurtdikte.
  • Spatel de helft van de opgeklopte slagroom door één portie van het eidooiermengsel. 
  • Spatel hier vervolgens de gesmolten witte chocolade luchtig door gevolgd door de resterende slagroom. 
  • Zet apart. 
  • Smelt de melk chocolade in de magnetron. Roer de chocolade tussentijds door om te voorkomen dat hij te lang verhit wordt. 
  • Klop 250 ml slagroom tot yoghurtdikte.
  • Spatel de helft van de opgeklopte slagroom door één portie van het eidooiermengsel. 
  • Spatel hier vervolgens de gesmolten melk chocolade luchtig door gevolgd door de resterende slagroom. 
  • Zet apart. 
  • Smelt de extra pure chocolade in de magnetron. Roer de chocolade tussentijds door om te voorkomen dat hij te lang verhit wordt. 
  • Klop 250 ml slagroom met de Baileys tot yoghurtdikte.
  • Spatel de helft van de opgeklopte slagroom door één portie van het eidooiermengsel. 
  • Spatel hier vervolgens de gesmolten extra pure chocolade luchtig door gevolgd door de resterende slagroom. 
  • Vul de spuitzakken met de mousse-soorten en spuit de mousse in de schaaltjes.
  • Serveer meteen of dek de schaaltjes af met huishoudfolie en plaats ze in de koelkast. Neem ze ruim voor het serveren uit de koelkast. 


Trio van chocolademousse

Comments