Gingerbread tulband met roomkaasglazuur
♫ It’s the most wonderful time of the year ♫ Nog een paar nachtjes slapen en dan is voor veel kleine (en grote) Nederlanders het wachten voorbij: het ‘heerlijk avondje’ van Sinterklaas is dan eindelijk gekomen. Leuke cadeautjes, grappige gedichten, mooie surprises en handenvol strooigoed zullen op deze feestelijke pakjesavond menig huiskamer vullen.
Maar niet bij mijn familie. Wij hebben dit jaar met Sinterklaas afgesproken dat hij deze zondagmiddag al zijn cadeautjes mag brengen. Vanaf morgen kan ik mijn blik dus alvast richten op dat andere grote feest van deze maand, Kerstmis. En als ik aan de wintermaanden en Kerstmis denk, moet ik ook altijd meteen aan gingerbread denken.
Dit jaar bijt ik de spits van deze feestmand dus af met een gingerbread baksel, want hoe heerlijk is het om je familie warm welkom te heten terwijl je huis gevuld is met de geur van een vers gebakken gingerbread tulband? Wat deze gingerbread tulband zo geweldig maakt is zijn bedrieglijke eenvoud. Het lijkt op het eerste gezicht een simpele cake, maar wanneer je er je tanden in zet vindt er een ware smaakexplosie in je mond plaats. De zachte ‘kruidkoek’ is echt fantastisch rijk van smaak en heeft een heerlijk diep & kruidig aroma. Elke hap smaakt heerlijk verwarmend, waarbij het roomkaasglazuur voor een heerlijke frisse tegenhanger zorgt. Het is een grote tulband, ideaal om je hele familie tijdens de feestdagen te voorzien van een plakje cake... of je kunt er natuurlijk zelf lekker lang van genieten.
Ingrediënten
- 450 g bloem
- 2 el gemberpoeder
- 2 tl gemalen kaneel
- 1 tl koekkruiden
- ½ tl gemalen kruidnagel
- 1 tl zuiveringszout
- ½ tl zout
- 225 g karnemelk
- 1 el vanille-extract
- 225 g boter
- 175 g donkerbruine basterdsuiker
- 200 g kristalsuiker
- 285 g molasses
- 3 eieren
- 150 g roomkaas
- 190 g poedersuiker
- geraspte schil van ½ citroen
Extra nodig
Tulbandvorm met ca. 2,5 liter inhoud
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 60 minuten oven, 120 minuten wachten
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de tulbandvorm in en bestuif hem met bloem. Klop de overtollige bloem eruit.
- Zeef de bloem, de vier specerijen, het zuiveringszout en het zout boven een kom. Roer door elkaar met een garde en zet apart.
- Meng in een maatbeker (of kleine kom) de karnemelk en het vanille-extract door elkaar. Zet apart.
- Klop in een ruime kom de boter met de beide suikersoorten tot een licht en romig mengsel.
- Voeg de molasses toe en klop tot de ingrediënten goed gemengd zijn.
- Voeg één voor één de eieren toe en klop na elke toevoeging goed door.
- Voeg 1/3 van het bloemmengsel toe en klop tot de ingrediënten gemengd zijn. Voeg dan de helft van het karnemelkmengsel toe en klop dit erdoor.
- Ga door met het afwisselend toevoegen van de droge en natte ingrediënten, en blijf kloppen tot alles goed gemengd is.
- Giet het beslag in de voorbereide springvorm.
- Bak de tulband in het midden van de voorverwarmde oven in ca. 60 minuten gaar. Een erin gestoken satéprikker moet er schoon uitkomen.
- Laat de tulband 1 uur afkoelen in de vorm. Stort hem dan op een rooster en laat verder afkoelen.
- Klop de roomkaas, de poedersuiker en de geraspte citroenschil goed door elkaar en bestrijk hier de tulband mee.
- Serveer.
Deze tulband lijkt mij zo lekker. Ik heb alleen een vraagje over de molasses. Ik ben hiervoor bij de Tuinen geweest. Nu hebben ze hier meerdere soorten. Mag ik vragen welke soort jij hiervoor hebt gebruikt?
ReplyDeleteHoi Judith,
DeleteIk heb de inhoud van een pot Meridian Pure Cane Molasses gebruikt
Groeten,
Tessa
Super, dank je wel. Ga het komend weekend gelijk aan de bak!
Delete