Dadeltaartjes met pistache & meringue

Dadeltaartjes met pistache & meringue
Gelukkig, het feest van eten, drinken en verveling is weer achter de rug. Ja, ik vind het etentje met mijn familie op eerste kerstdag gezellig, maar ik kan ook intens genieten van de rust wanneer het weer achter de rug is. En de verveling die elk jaar op tweede kerstdag toeslaat is heerlijk. Gewoon een hele dag niets doen, tijd voor mezelf en een beetje bezinning. 

Maar alle goede voornemens ten spijt, ook dit jaar heb ik weer teveel gegeten… maar de chocolade kerstkransjes waren dan ook té lekker. Dus dat betekent dat er voor het einde van het jaar nog een aantal balansdagen zullen volgen, zodat ik mezelf in het nieuwe jaar niet helemaal rot schrik wanneer ik op de weegschaal sta. 

Gelukkig sta ik mezelf ook op balansdagen best iets lekkers toe (het leven is tenslotte geen straf). Bijvoorbeeld een dadeltaartje met pistache & meringue. Een overheerlijk zacht taartje met krokante stukjes noot en een wolk luchtig eiwitschuim. Met deze taartjes heb je gewoon nog even een verrukkelijk verwenmomentje in 2018 te pakken. 


Ingrediënten
  • 100 g dadels
  • ½ tl zuiveringszout
  • 80 ml kokend water
  • 50 g boter, zacht
  • ½ tl vanille-extract
  • 90 g lichtbruine basterdsuiker
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 2 eieren
  • 1 ½ el golden syrup
  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 30 g amandelmeel
  • 50 g gehakte pistachenoten
  • 3 eiwitten
  • 215 g fijne kristalsuiker
  • 30 ml water
  • snufje wijnsteenzuur
Extra nodig
Bakplaat, bakpapier, staafmixer, 8 à 9 lage bakringen van 8 cm doorsnee en 2 cm hoog, suikerthermometer, spuitzak, spuitmondje, gasbrandertje
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 20-25 minuten oven, 75 minuten wachten

  • Ontpit de dadels en hak ze grof. Doe ze samen met het zuiveringszout in een kom. Giet er het kokende water over. Laat de dadels 30 minuten weken. 
  • Verwarm de oven voor op 160°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en bekleed de binnenzijde van de bakringen met een strook bakpapier. Plaats de ringen op de bakplaat. 
  • Klop de boter, het vanille-extract, de basterdsuiker en de sinaasappelrasp tot een bleke en romige massa.
  • Voeg één voor één de eieren toe en klop na elke toevoeging goed door. 
  • Pureer de dadels met het weekvocht met een staafmixer glad.
  • Voeg het dadelmengsel en de golden syrup toe aan het botermengsel en klop dit erdoor.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel en het amandelmeel toe en spatel dit erdoor.
  • Spatel ten slotte de pistachenoten door het beslag. 
  • Verdeel het beslag over de bakringen en strijk glad. 
  • Bak de taartjes in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 20-25 minuten gaar.
  • Laat de taartjes afkoelen.
  • Maak de meringue. 
  • Klop 3 eiwitten tot zachte pieken en zet even apart.
  • Doe 215 g fijne kristalsuiker samen met 30 ml water en het wijnsteenzuur in een steelpan. Plaats de pan boven hoog vuur en roer tot de suiker is opgelost. 
  • Breng het mengsel aan de kook, draai het vuur terug naar matig en kook het mengsel (zonder te roeren) tot de suikerthermometer 121°C aangeeft. 
  • Haal, wanneer de 121°C bereikt, de steelpan van het vuur en schenk de suikersiroop langzaam bij de eiwitten terwijl je aan het mixen bent.
  • Blijf mixen op de hoogste stand tot het schuim koud, dik en glanzend is. 
  • Schep de meringue in een spuitzak met spuitmondje. Spuit de meringue op de taartjes. 
  • Schroei de bovenkant lichtjes aan met behulp van een gasbrandertje.
  • Serveer.




Bron recept: gebaseerd op een recept van Donna Hay, Modern Baking ~ taarten, koekjes en alles daartussenin.

Comments